Arıcılık Terimler Sözlüğü

Erkek arı yetiştirme kolonisi : Ana arı çiftleştirme arılığının bulunduğu 3-5 kilometre yarıçaplı bir alanda, çapı 30 ila 200 metre arasında değişen, erkek arıları cezbetme özelliğine sahip, her yıl yerleri değişmeden sabit kalan alan.

Esmer arı : Apis mellifera mellifera Ana vatanı Orta Avrupa Alplerinin batısı ve bütün Kuzey Avrupa ile Orta Rusya olan, kısa dilli, genellikle hırçın, bal verimi düşük arı ırkı.

Eşek arısı : Vespa crabro Vespidae familyasına ait böcek türü. Gövdesi kızılımsı sarı ve siyah çizgili olan eşek arıları oldukça iri yapılıdır, uzunlukları ana arıda 30 mm.yi, işçi arılarda 23 mm.yi, erkek arılarda ise 25 mm.yi bulur. Parçalayıcı ağız ...

Feromon : Arı kokusu Bkz. Arı kokusu.

Flora : Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü, bitki topluluğu.

Flumetrin : Flumethrin Sentetik pyrethroidlerdendir. Her bir özel şeritte 3,6 – 4 miligram flumethrin içeren ilaç formları arı akarlarına karşı, dış parazit ilacı olarak kullanılmaktadır.

Formik asit : Karınca asidi Organik asittir.Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde organik bal üreticileri tarafından, varroa zararlısı için yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatınd...

Fruktoz : Meyve şekeri : Balın bünyesinde bulunan ve invertaz enziminin aktivitesiyle sukrozun (sakkarozun) parçalanmasıyla meydana gelen iki şekerden biri. Bkz. invert şeker.

Geçiş kovanı : Peteklerinin, karakovanda olduğu gibi tamamının arılar tarafından örüldüğü ve modern kovanlardaki gibi petekleri çıkartılıp bakılabilen, ilkel (karakovan) kovan ile modern kovanın bazı özelliklerini taşıyan kovan.

Genotip : Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.