Arıcılık Terimler Sözlüğü

Dölsüz ana arı : Henüz çiftleşmemiş ya da yapay tohumlama uygulanmamış bakire ana arı.

Dölsüz yumurta : Erkek arı spermiyle döllenmemiş, habloid yapıda 16 kromozomlu yumurta.

Dumura uğramak : Körelmek İşlevsiz veya görevlerini yapamaz duruma düşmek.

Duyarga : Bkz. Anten.

Ekotip : Bir ırk bölgesinin içinde daha küçük lokal alanlarda bulunan saf ırkın bir alt grubu olan ve kendi içinde çok yakın özellikleri olan arı.

El demiri : Örtü tahtalarını kaldırmak, çerçeve çıkartmak, kovan parçalarını birbirinden ayırmak ve kovanın muhtelif yerlerindeki artıkları kazıyıp temizlemek için kullanılan metal kazıyacak.

Erkek arı : Ana arının bıraktığı habloid yapıdaki 16 kromozomlu dölsüz yumurtalardan oluşan, erkek cinsiyetli koloni bireyi.

Erkek arı gözü : Ana arının dölsüz yumurta bıraktığı, işçi arı gözlerine göre daha iri olan petek gözü.

Erkek arı kapanı : Kovan uçma deliği önüne konularak erkek arıların veya yabani arıların kovana girişini veya ıslah çalışmalarında erkek arıların kovandan çıkmasını engelleyen bir tuzak.

Erkek arı toplanma alanı : Ana arı çiftleştirme arılığının bulunduğu 3-5 kilometre yarıçaplı bir alanda, çapı 30 ila 200 metre arasında değişen, erkek arıları cezbetme özelliğine sahip, her yıl yerleri değişmeden sabit kalan alan.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.