Arıcılık Terimler Sözlüğü
Arı biti : Arılar üzerinde yaşayan, arıların tükettiği besinlerle ve özellikle arı sütüyle beslenen, arıların çalışma etkinliklerini ve ömürlerini azaltan diptera takımının bir üyesi.
Arı dansı : İşçi arıların temizlik, alarm, mesaj ile gıda kaynakları ve oğulların yeni yerleşim yerlerinin bildirilmesi gibi amaçlarla birbirleriyle iletişim kurmak için petek üzerinde yaptıkları belirli ve özel bir takım hareketler.
Arı diski : Kış salkımında her çerçeve arasındaki arı topluluğu.
Arı ekmeği : Perga Çiçektozunun (polenin) petek gözlerine depolanmış hali.
Arı felci : Paraliz Erişkin arılarda yaz aylarında sık rastlanan arı felci hastalığına neden olduğu bildirilen 3 RNA virüsü bulunmaktadır. Bunlar kronik arı felç virüsü, akut arı felç virüsü ve yavaş arı felci virüsleridir. Yavaş felç virüsü (YFV) eri...
Arı iğnesi : Ana arı ile işçi arıların abdomenlerinin son kısımlarında yer alan savunma organıdır, işçi arıların iğnesi geriye çentiklidir; bu yüzden işçi arılar insanı sokmak üzere iğnesini batırdığında geri çekemez. Ana arının iğnesi düzdür ve diğer ...
Arı kaçıran : Balı hasat edilecek kolonilerde kuluçkalık ile ballık arasına yerleştirilen, arıların ballıklardan kuluçkalığa geçişine izin veren, kuluçkalıktaki arıların ballıklara geçmesini engelleyen bir araç.
Kek : Değişik yapılış şekillerinde, çeşitli ölçeklerde bal, pudra şekeri (toz şekerin öğütülmesiyle elde edilen,katkısız) ve çiçektozunun (polen) karıştılıp hamur haline getirilerek arıları beslemek için kullanılan, katı besin.
Arı keki : Bkz. Kek.
Arı kokusu : Feromon Arıların vücutlarının değişik kısımlarından vücut dışına salgıladıkları ve diğer arı bireylerince algılandığında belirli bazı tepkilere yol açan ve arılar arasında haberleşmeyi dağlayan biyokimyasal bileşikler.