Arıcılık Terimler Sözlüğü
Çiftleşme işareti : Çiftleşmeden dönen ana arının döl yoluna takılı, kendisiyle son çiftleşen erkek arıya ait üreme organı.
Çiftleştirme kovanı : Ana arıların çiftleşme uçuşuna hazırlandığı, çiftleşme uçuşundan sonra ilk yumurtalarını bıraktığı, arılı ve yavrulu, normal büyüklükteki 2-3 adet çerçeve ile oluşturulmuş küçük kovan. Bkz. Çiftleştirme kutusu.
Çiftleştirme kutusu : Çiftleştirme kovanı olarak kullanılan, özel yapılmış ufak çerçeveleri olan, ahşap, plastik veya strafordan yapılmış, yemlik bölmeli küçük kutu. Bkz. Çiftleştirme kovanı.
Dadant kovan : Kovan iç ölçüleri 455mm.*455mm. iç yüksekliği 310mm. gövde et kalınlığı 30mm. olan, 12 çerçeveli, tabanın kuluçkalığa çakılı olmadığı için, yaz veya kış aylarına göre kuluçkalığın 90º derece çevrilerek, kovan giriş deliğine göre çe...
Dalak : Arıların çoğalma veya bal toplama dönemlerinde, kovan içinde eksik kalan çerçevelerin yerlerine ördükleri petekler.
Damızlık ana arı : Yapılan ıslah çalışmalarıyla, iyi özellikleri arttırılmış ve kötü özellikler azaltılmış, istenen özelliklerini kendinden sonraki kuşağa aktarabilen ana arı.
Damızlık koloni : Damızlık ana arının bulunduğu koloni.
Delibal : Arıların, özellikle Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen ormangülü (komar) bitkisinin balözünden ürettikleri, az yendiğinde şifalı olan, çok yenilmemesi gereken bal.
Destekleme kovanı : Arılı, yavrulu, çiçektozlu veya ballı çerçeveleri alınarak, diğer kovanları desteklemek için kullanılan kovan.
Dev arı : Apis dorsata Güneydoğu Asyada ağaç dalları üzerinde ve açıkta tek parça petek örerek yaşayan, iri cüsseli ve çok vahşi arı.