Arıcılık Terimler Sözlüğü

Kap arısı : Apis mellifera capensis Güney Afrikanın Güneybatı sahil bölgesine lokalize olmuş, işçi arıları spermatekaya sahip olan ve işçi arıların bıraktığı dölsüz yumurtalardan nadiren de olsa ana arı yetiştirilebilen bir genotip.

Kapalı gözlü yavru : Pupa Bal arılarının 3 gün yumurta, 6 gün açık yavrudan (kurtçuk) sonraki petek gözlerinin kapanmış dönemi.

Karakovan : Bkz. İlkel kovan.

Karakovan balı : İlkel kovanlarda, tamamı arı tarafından yapılan peteklerde üretilmiş, petekli bal.

Karniyol arısı : Apis mellifera carnica İsmini Yugoslavya nın Karniyol şehrinden alan, anavatanı Avusturya Alplerinin güney kısımlarıyla Kuzey Balkanlar ve Tuna boyları olan, sakin huylu ve oğul verme eğilimi yüksek, esmer görünümlü arı ırkı.

Kartal kanat arı : Çörekçi arı Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri çapraz yapan arı.

Kıbrıs arısı : Apis mellifera cypria Ana vatanı Kıbrıs olan ve çok eski yıllardan beri bilinen, sarı renkli, hırçın ve sokucu bir genotip.

Kılavuz petek : Ham petek, Temel petek Balmumundan yapılmış, altıgen işçi arı gözü izleri olan ve çerçeve içi ölçüsünde kesilmiş balmumu levhaları.

Kılıç arısı : Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri kovan boyunca uzunlamasına yapan, bal toplama yeteneği yüksek, saldırgan karakterli arı.

Kış salkımı : Geç sonbahardan itibaren hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kovandaki arıların birbirine sokularak oluşturdukları, sıcaklığın düştüğünde küçülen, arttığında büyüyen arı kümesi.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.