Genetik Terimler Sözlüğü
Yapısal Allel : Benzer baz çiftlerinde değişmiş olan mutant alleller.
Yarı conservatif Replikasyon : Her DNA kolunun yeni bir DNA sarmalı model olduğunu öngören (DNA) replikasyon modeli.
Yarı Sterilite : Zigot ya da gametlerin oransal olmayı yaşayamama niteliği.
Yere Özgü Rekombinasyon : Lamda fajının birleşmesinde olduğu gibi sadece çok kısa bölgede homoloji gerektiren ve bu rekombinasyona özgü enzimleri kullanan değişim işlemi.
Yeşil Florasans Protein : Jole balığı genini kullanan bildirici sistemleri ifade eder. Ultraviole ışığı ile mücadele edildiğinde gözlenen yeşil renk tranfectionu başarılı olduğunu belirtir.
Yoğunluk Dereceli Santrifüj : Santrfüj derecelerine göre farklı moleküler ayıraç.
Yönlendirilmiş Mutasyon : Hücrenin ihtiyaçlarına reaksiyon olarak yani Stres (zorlanım) koşulları altında hücrenin hiper değişken yapı alması nedeniyle oluşan mutasyondur.
Yönlendirilmiş Seleksiyon : Fenotipik dağılımın bir ucundan bireyler uzaklaştırılınca dağılışda bir değişme olmasını ifade edir.
Yukarı Yön : RNA polimerazın etki yönünü ve pozisyonunu ifade için kullanılan terim. Genelde beşinci üçdan üçüncü uca doğru ifadesi ile tanımlanır ve (5’ 3’) şeklinde gösterilir. Aşağı yön ise uca doğru şeklinde ifade edilir. Yuka...
Yukarı Yönelmeler : Yirmi (A-T) ce zengin bazlardan oluşan diziliş sırası olup gucly biçiminde açıklanan prokaryot genlerin promotor bölgesinden (-50) pozisyonundaki