Genetik Terimler Sözlüğü
Tümör : Anormal doku büyümesi
Tümör Bastırıcı Gen : Normalde sınırsız hücre büyümesini kontrol eden genler. Genin her iki kopyası değiştiğinde hücresel transformasyon oluşur. Mesela P53 geni reting blastoma geni ve willm tümör geni böyledir.
Türleşme : Zamanla bir türün farklı türlere dönüşmesi olması (anagenesis) ya da zamanla bir dura iki ya da daha fazla türe ayrılması olması (cladogenesis)
Ubiguitin : Yirmialtı asıno asitlik piptit olup protosom ile parçalanacak proteinlere eklenen yapı.
Uninemik Kromozom : Bir çift sarmaldan ibaret kromozom.
Uydu DNA : Satellik DNA adıylada bilinen bu yapılar oldukça sık biçimde tekrarlanan (DNA) diziliş sıraları olup başlıca sentromer bölgesinde yer alırlar. Uydu DNA diğer hücre (DNA) sına nazaran daha farklı canlı yoğunluğa sahiptir.
Uyum Katsayısı : Gözlenen çift krosingover sayısının iki ayrı yerdeki parça değişiminin bağımsızlığı varsayımına göre beklenen çift krosingover sayısına bölümü ile elde edilen katsayıdır.
Uzatma Faktörleri : (EF-Ts), (EF-Tu) (EF-G) sembolleri ile ifade edilen proteinler prokaryotlardaki ribozomdaki transtasyon sürecinde uygun uzatmalar için gerekli proteinleri ifade eder. Eukaryotlardaki (eEF1) ve (eEF2) adlı oluşumlarına denk gelir.
Uzatma Kompleksi : Basal transcripsiyonun aktif olarak yürüten (RNA) polimerazı II nin bir formu.
Üç Noktalı Melez : Üç lokus içeren melezleme