Zeytin Ağacı Gübreleme

Zeytin genellikle fosforlu, potaslı ve azotlu gübrelere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç ağacın büyülüğüne ve toprağın yapısına göre değişir. Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde azota ihtiyaç artar. Bunun için sulanan koşullarda genellikle azotlu gübreler çiçeklenmeden 3-4 hafta önce, meyve tutumunda (mayıs), çekirdek sertleşme zamanında olmak üzere 3 partide; sulama imkanı yok ise tek seferde şubat sonu mart ayında uygulanabilir. Verilme şekli olarak azotlu gübreler gövdeden 50- 70 cm uzağa taç izdüşümüne serpilerek çapa vb. aletlerle gömülür.

 

Fosfor ve potaslı gübreler taç izdüşümünde 15-30 cm derinlikte açılan hendeklere verilip toprağa gömülür. Tam büyüklüğe ulaşmış bahçelerde sıra arasına açılan hendeklere, meyilli arazilerde ağacın üst kısmına açılan yarım ay şeklindeki hendeklere uygulanır, düz zeytinliklerde ağacın etrafına tam daire yapılarak, seki teras yapılmış arazide ise ağacın alt kısmına yarım hendek açılarak uygulanır. Gübrelemeden önce yaprak ve toprak analizi yaptırmak faydalıdır. Yaprak örneği alma zamanı Kasım – Aralık – Ocak aylarıdır.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 80024

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Zeytin Ağacında Gübreleme Nasıl Yapılır?

Zeytin Ağacında Gübreleme Nasıl Yapılır?

Zeytin Ağacı Gübreleme Zeytin genellikle fosforlu, potaslı ve azotlu gübrelere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç ağacın büyülüğüne ve toprağın yapısına göre değişir. Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde azota ...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.