• notifications1
  • menü

Bugün : 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Türkiye Haşhaş Üretiminde İlk Sırada!

Sorhocam
  • Sorhocam
  • Haberler
  • 0 yorum
  • 0 dosya
  • 0 resim
  • 405 okunma
  • 3 Kasım 2016, Perşembe

Haşhaşın tarihçesi, üretim serüveni ve ihracat kapasitesi hakkında bilgiler veren Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, haşhaşın Türkiye'nin geleneksel bir ürünü olduğunu söyledi. Haşhaş ekiminin 1933 yılına kadar ülkemizde serbest olduğunu belirten Kemaloğlu, 1933 yılında haşhaşa ilişkin uyuşturucu maddelerin üretimini düzenleyen özel bir birimin kurulmasıyla kontrollü üretime geçildiğini söyledi. “Daha sonra 1938 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi kurulunca, haşhaşa ilişkin, uyuşturucu maddelere ilişkin bütün üretim kısmı, satışı, ticareti TMO genel müdürlüğünün kontrolünde işlemeye başlıyor. 1960 yılında haşhaş üretimi 17 ilden 42 ile çıkarılıyor."

Haşhaş ekim alanlarının yıllar içinde azaldığını vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, “Birleşmiş Milletlerin Türkiye'ye verdiği, dünyaya belirlediği alan sınırı çerçevesinde üretim yapılıyor. O sebeple Türkiye için haşhaş ekim alanımız belli. 70 bin hektar, alanda ekim yapabiliyoruz" diye konuştu.

 

Haşhaş bitkisi çiftçiye kar getiriyor"

Haşhaşın üreticisine kar getiren bir bitki olduğunu söyleyen Kemaloğlu, TMO'nun garantör alıcı olduğunu ve haşhaş çiftçisinin piyasa sorunu yaşamadığını belirtti.

 

“ Haşhaşın yüzde 95'ini ihraç ediyoruz"

Türkiye'nin dünyadaki haşhaş ekim alanının yüzde 50'sine sahip olduğunu vurgulayan Kemaloğlu, üretimle esas amacın daha çok dış pazar olduğunu vurguladı. "Bizim içerdeki pazarımız 2 ton, 3 ton gibi daha çok sınırlı bir pazar. Nihayetinde tıbbi ve bitkisel anlamda kimya sanayiinde ve gelişmiş endüstri de kullanıldığından dış pazarlar bu anlamda daha çok talepkar. En büyük pazar Amerika Birleşik Devletleri ve üretimimizin yüzde 95'ini ihraç ediyoruz."

 

“Dış pazarda üstünlüğümüzü koruyoruz"

Haşhaşın üretici ülkeler arasında bir rekabet olduğuna dikkat çeken Kemaloğlu “bugün baktığımızda haşhaş üretiminde Türkiye'nin rakibi dediğimiz ülkeler Hindistan'ın yanında, Avustralya var, Fransa var, İspanya, Macaristan gibi ülkeler. Oralarda da hem ekim alanları artmış hem üretim artmış. O manada Türkiye'de üretim anlamında bir fazlalık var, dolayısıyla bir rekabet var diyebiliriz." diye konuştu.

 

“Çiftçi daha kaliteli haşhaş üretebilmek için tohumu TMO'dan almalı"

Haşhaşın kalitesini belirleyen en önemli unsurun morfin değeri olduğunu vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, çiftçinin daha kaliteli haşhaş üretebilmesi için morfin oranı yüksek tohumları TMO'dan tedarik etmeleri noktasına özellikle değindi. “Bütün amacımız haşhaştaki morfin değerini yükseltmek. Morfin değerini yükselttiğimiz ölçüde biz morfin ve türevlerini miktar olarak daha fazla üretiyor olacağız."

 

“Bu yılki avans fiyat: 4.25 lira"

Haşhaşı her yıl avans fiyat açıklayarak aldıklarını belirten Kemaloğlu, bu yılki rakamın 4.25 tl olduğunu sözlerine ekledi. “Haşhaşı her yıl avans fiyat açıklayarak almaya başlıyoruz. Fiyatı tamamen TMO Genel Müdürlüğü belirliyor. Geçen yıl 3.75 tl olan fiyatı bu yıl yüzde 7 olarak artırarak 4.25 liraya çıkardık. Bu da çiftçi için makul, kar getirebilecek bir fiyat demektir. “

 

Alanında en büyük fabrika; Afyon Alkaloidleri Fabrikası

Haşhaş işleme sürecini yerinde anlatan Afyon Alkaloid Fabrikası Müdürü Nazmi Akın, dünyanın alanında en büyük fabrikası olduğunu belirterek 25 bin ton kuru haşhaş işleyip 100 ton morfin üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. “Haşhaş kapsülünden üretilen narkotikler ihraç ediliyor, kapsül içindeki tohumlar da ülke ihtiyacını karşıladıktan sonra da büyük oranda ihraç ediliyor. Neredeyse haşhaş kapsülünden elde ettiğimiz ürünlerin ihracından elde ettiğimiz gelir kadar, haşhaş tohumu ihracatından ülkenin bir geliri var. “

 

AAF İşletme Müdürü Nazmi Akın: haşhaş emek yoğun bir bitki

Haşhaş bitkisinin üretim isteklerine değinen Akın ;“haşhaş bitkisi tek yıllık bir bitki. Özellikle bu bölgede ekim ayında ekiliyor, temmuz ayında hasat ediliyor. Emek yoğun bir ziraati gerektiriyor" dedi.

 

“Haşhaşın Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 120 milyon dolar"

Afyon Alkaloidleri Fabrikasının Türkiye ekonomisi için önemli bir kaynak vurgulayan Akın, “bizim fabrikanın ürettiği morfin ve türevlerinin ekonomiye katkısı yıllık 55 – 60 milyon dolar civarında. Haşhaş tohumundan ihracatı da düşünürsek haşhaş bitkisinin ülkemize döviz bazındaki katkısı yaklaşık 100 – 120 milyon dolardır yıllık olarak" şeklinde konuştu.

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Güvenlik Kodu : 33154

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Türkiye Haşhaş Üretiminde İlk Sırada!

3 Kasım 2016, Perşembe Türkiye Haşhaş Üretiminde İlk Sırada!

Haşhaşın tarihçesi, üretim serüveni ve ihracat kapasitesi hakkında bilgiler veren Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, haşhaşın Türkiye nin geleneksel bir ürünü olduğunu söyledi. Haşhaş ekiminin 1933 yılına kadar ülkemizde serbest olduğunu belirten Kemaloğlu, 1933 yılında haşhaş...

Türkiye’de Yer Fıstığı Yağı Üretilecek

25 Mart 2015, Çarşamba Türkiye’de Yer Fıstığı Yağı Üretilecek

Türkiye’nin ilk yer fıstığı yağı fabrikası Osmaniye’de üretime başladı.Türkiye’de çerez olarak tüketilen, baklagiller familyasının popüler üyelerinden yer fıstığının yağının bilinmeyen birçok yönü var. Yer fıstığı Türkiye topraklarında en sevilen çerezlerden biri. Dünya...

Türkiye’de Meyve, Sebze Ve Tahıl Ürünlerinin Illere Göre Üretim Harita

19 Eylül 2014, Cuma Türkiye’de Meyve, Sebze Ve Tahıl Ürünlerinin Illere Göre Üretim Harita

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Türkiye’de 2013 yılında üretilen meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin illere göre üretim haritasını açıkladı. Diyarbakır dut üretiminde ilk sırada yer aldı. TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü Diyarbakır&rsq...

Selçuk Üniversitesi Türkiye Vi. Bitki Koruma Kongresi 2016

17 Mart 2016, Perşembe Selçuk Üniversitesi Türkiye Vi. Bitki Koruma Kongresi 2016

Değerli Meslektaşlarım; Uluslararası Katılımlı Türkiye VI. Bitki Koruma Kongresi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün ev sahipliğinde5-8 Eylül 2016 tarihlerinde Konya’da yapılacaktır. Uluslararası Katılımlı Türkiye VI. Bitki Koruma Kongresi, aynı zamanda XV.Fitopato...

Türkiye, 5 Ayda 1.3 Milyar Dolarlık Fındık Ihraç Etti

3 Subat 2015, Salı Türkiye, 5 Ayda 1.3 Milyar Dolarlık Fındık Ihraç Etti

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2014-2015 fındık ihraç sezonunun 5 aylık döneminde, 1 milyar 351 milyon dolar gelir sağladı. Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği nden yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül tarihinde başlayan 2014-201...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi