• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tedbir Hayat Kurtarıyor

Sorhocam
  • Sorhocam
  • Haberler
  • 0 yorum
  • 0 dosya
  • 0 resim
  • 105 okunma
  • 19 Subat 2015, Perşembe

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zirai don uyarısı, akıllara zirai dona karşı alınabilecek hızlı tedbirlerin neler olabileceğini getiriyor. Geçtiğimiz kış yaşanan don olayından ağzı yanan üreticilerin, bu kış da aynı şeyi yaşamaması için uyarılara kulak vermeleri çok önemli.

 

Geçtiğimiz sene Türkiye’nin çoğu bölgesinde yaşanan don olayı yüzünden üreticiler zarar gördü. Bugünlerde yaşanan yoğun kar yağışı yüzünden yaşanabilecek don tehlikesine karşı alınacak önlemlerin önemi büyük. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ziraat odaları, üretici birlikleri ve devletin bazı kademelerinin belirli havzalara saman stoku yapmasının altını çiziyor. Oluşabilecek don tehlikesine karşın bahçelerde saman yakılırsa ve bahçede yeterince dumanlama yapılırsa kısmen de olsa bu don önlenmiş oluyor.

 

Yer ve ürün seçimine dikkat

 

Üreticilerin kış aylarında yaşanabilecek don tehlikesinden en az etkilenecek yerlerde zirai faaliyet gerçekleştirmesi sorunu kökünden çözebilir. Bu yüzden de üreticilerin bilinçlenmesi, ürünlerin ekim ve dikiminden önce kış aylarında don riski taşıyan bölgeleri seçmemeleri ya da bu bölgelerde her hâlükârda tarım yapacaklarsa dona dayanıklı ürünler seçmeleri gerekiyor. Buna göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün belirttiği bölgeler ve ürünler de dikkate alınabilir:

 

İlkbaharda hemen hemen don olayı görülmeyen bölgeler (Akdeniz kıyıları): Turunçgiller

Seyrek olarak don olayı görülen bölgeler (Doğu Karadeniz kıyıları):Bölgenin yüksek kesimlerinde turunçgiller ve sert çekirdekli meyveler, bölgenin alçak kesimlerinde don olayına hassas çeşitler

Don olayının orta sıklıkta görüldüğü bölgeler (Ege ve Marmara kıyıları):Bağ çeşitleri

Dona açık bölgeler (Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz iç kesimleri):Don olayına daha dirençli bağ, armut ve elma çeşitleri

Don etkisi altında olan bölgeler (İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu):Don olayına en dayanıklı bağ, armut ve elma çeşitleri

Üreticilerin don olayına hassas bölgelerde tarım yapmaları söz konusuysa vadi tabanlarında, dar havzalarda ve çukur bölgelerde ürün yetiştirmeden kaçınmaları gerekiyor. Ayrıca, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otları temizlemeleri, ancak toprak işleme dahil olmak üzere hiçbir kültürel işlem yapmamaları da yetkililer tarafından verilen öneriler arasında.

 

Don olayını önlemede bir diğer etkili yöntem de üstten sulama veya yağmurlama. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek olan bitkilerde uygulanabiliyor.

 

Don zararlarına karşı nemli toprak

 

Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprağın nemli, yabancı otlardan temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olması gerekiyor. Her yıl ince bir kum tabakasını don riskli alanlara sermek de başka bir yöntem. Kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan ince kum da buharlaşmayı en alt seviyeye indiriyor.

 

İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde ise meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görmemeleri için ağaç dipleri 1 metre çapında açılarak kar veya buz kalıpları konuluyor. Bu sayede çiçeklenme geciktiriliyor ve don olayı en az zararla kapatılıyor.

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Güvenlik Kodu : 66486

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Tedbir Hayat Kurtarıyor

19 Subat 2015, Perşembe Tedbir Hayat Kurtarıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zirai don uyarısı, akıllara zirai dona karşı alınabilecek hızlı tedbirlerin neler olabileceğini getiriyor. Geçtiğimiz kış yaşanan don olayından ağzı yanan üreticilerin, bu kış da aynı şeyi yaşamaması için uyarılara kulak vermeleri çok önemli. ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi