• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Sülfürik asit, formülünün içeriğinde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güç ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden taşlara ve canlı dokulara karşı temas ettiği birçok farklı malzemeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözülebilen ve Tarihte vitriol yağı olarak bilinen bu sülfürik asit kesin kokuya sahip olup su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözülebilme özelliğindedir.

 

Sülfürik asit lavabo açıcı olarak kullanabilen bir formül olduğu gibi kurşun ve asit üretiminde de kullanabilen geniş kullanım alanına sahiptir. Su da çözündüğü zaman çok yüksek ısının açığa çıkmasını sağlayan sülfürik asit aynı zamanda elektriği iletmektedir. Toplumda fayda sağlamak amacıyla kullanım yerlerinden bahsetmemiz gerekirse; petrol arıtımı, atık su işleme, gübre üretimi, kimyasal sentez, patlayıcı madde üretimi ve boyar madde gibi endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır.

 

Sülfürik Asit'in Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Su İle Reaksiyonu

Sülfürik asitin hidrasyon reaksiyonu oldukça ekzotermik olduğundan suyla formül birleştirildiğinde su üzerine asitin dökülmesi tavsiye edilmektedir. Bu etkileşimde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı suyun buharlaşmasına ve buharlaşan suyun da dışarı çıkma isteğinden dolayı etrafa asit saçılmasına neden olmaktadır. Kimya bilimciler suyun içine asitin dökülmesine "asiti suda boğmak" olarak adlandırmaktadır. Cam kap içerisinde sülfürik asitin üzerine su dökmeye kalkıştığınızda cam malzemelerin parçalanarak ciddi yaralanmalara yol açabilirsiniz. Bu yüzden özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

 

Su ile oldukça ilgili olan sülfürik asit birçok endüstriyel işlemde onu dehidrasyon ajanı olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Sülfürik asit suyla reaksiyon halinde saf olarak kalırken şeker ve nişasta saf karbon gibi kararabilmektedir.

 

Asit Baz Reaksiyonu

Sülfürik asit baz ile reaksiyona girdiğinde tuzu oluşturmaktadır.

 

Asit Sentezi

Zayıf asitleri tuzlarından sentezlemek için kullanılan sülfürik asit, sodyum asetat(CH3COONa) ile reaksiyona girdiğinde asetik asit(CH3COOH) örnek olarak gösterilebilmektedir.

 

Metal İle Reaksiyonu

Sülfürik asitin seyreltik çözeltileri metaller ile reaksiyona girer ve hidrojen(H2) ve kullanılan metale karşılık gelen metal sülfat oluşturulur. Seyreltik çözeltilerin aksine derişik çözeltiler farklı reaksiyon tepkileri vermektedirler. Örnek vermek gerekirse; bakır metali ile derişik sülfürik asit reaksiyonu sonucunda sülfür dioksit ile su ve sülfat iyonları oluşmaktadır.

 

Sülfürik Asit Nasıl Saklanmaktadır?

Solunması halinde solunum sisteminde ciddi yanıklara sebep olan bu bileşen son derece tahriş edici ve tehlikelidir. Temas edilen bölge mutlaka göz duşu veya seyreltik baz ile mutlaka yıkanmalıdır. Su ile yıkandığı zaman ısı açığa çıkarak asıl yanmaya neden olan etken olmaktadır. Bu tehlikeli kimyasalla çalışırken hava alan bir yerde veya çeker ocağın bulunduğu bir yerde koruyucu giysi ve gözlük takarak çalışılması gerekmektedir. Sülfürik asiti saklarken ise koyu camlı şurup şişeleri gibi reaktif olmayan kaplar içerisinde saklanmalı ve üzerine tehlikelidir diye not mutlaka düşülmelidir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(34688 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Sülfürik Asit Nedir Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Sülfürik Asit Nedir Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Sülfürik asit, formülünün içeriğinde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güç ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden taşlara ve canlı dokulara karşı temas ettiği birçok farklı malzemeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözülebilen ve Tarihte vitriol yağı olarak bilinen bu sülfürik asit kesin kokuya sahip olup...

Sülfürik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Sülfürik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Sülfürik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Görünümü : Renksiz yoğunluğu yüksek sıvı Kimyasal Adı : Sulphuric Acid Kimyasal Formülü : H2SO4Özellikleri : Suda her Konsantrasyonda çözünebilir. Ambalaj Şekli : Bidon, IBC, Tanker Kullanım Alanları Sülfürik asit, H2SO4, güçlü ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi