• notifications1
  • menü

Bugün : 4 Temmuz 2025 Cuma

Bitki Besin Elementlerinin Kök Üzerine Alınması

BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN KÖK ÜZERİNE ALINMASI

Toprak çözeltisinde çözünmüş şekilde olan ve toprakta adsorbe edilmiş şekilde bulunan bitki besin elementlerinin kök üzerine alınması başlıca iki kurama göre gerçekleşir.

 

Karbonik Asit Kuramı

Bu kuramı gerçekleştiren araştırıcılara göre toprakta adsorbe edilmiş şekilde bulunan bitki besin elementleri önce çözeltiye geçmekte ve sonra kök üzerine alınmaktadır. Bu nedenle kurama “Çözelti Kuramı” da denir. Bitki kökleri yanında mikroorganizmalar ve öteki canlılar tarafından açığa çıkarılan CO2, toprakta su ile birleşerek karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Karbonik asidin dissosyasyonu ile (H+ + HCO3) bağımsız şekle geçen H+ , kil üzerinde adsorbe edilmiş şekilde bulunan katyonlarla yer değiştirirler.Çözeltide oluşan iyon çiftindeki (K+ + HCO3) katyon kök üzerinde bulunan H+ ile yer değiştirerek kök üzerine alınır.

 

Kontak Değişim Kuramı

Bu kuramı geliştiren araştırıcılara (Jenny ve Overstreet 1939) göre toprakta adsorbe edilmiş şekilde bulunan katyonlar değinme sonucunda doğrudan kök üzerine alınmaktadır. Değinim sonucu bitki kökü üzerinde bulunan H+ ‘nin ossilasyon hacmi (katyonların sürekli hareket halinde oldukları hacim) kil minerali üzerinde adsorbe edilmiş şekildeki katyonun ossilasyon hacmi ile üst üste geldiğinde H+ ile katyon (K+) yer değiştirerek (K+) kök üzerine alınır.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(43887 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Ne kadar yükselirsen, uçmayı bilmeyenlere o kadar küçük görünürsün.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri