• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Kaşıntı, vücudun her hangi bir bölgesinde başlayabilen ve çok şiddetlenebilen bir durumdur. Bazı zamanlarda oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Çok uygunsuz ortamlarda gelen kaşınma hissi bütün dikkatimizi dağıtabilir. Kaşıntının bir tek sebebi yoktur. Birden çok nedeni olan kaşıntının ilk olarak huylanma olabilir. Giydiğiniz ya da dokunduğunuz her hangi bir şeyden vücudunuz huylanmış ve bu durum sonrasında da kendisini kaşınma olarak göstermiş olabilir. Bunun dışında kaşınmanın diğer bir sebebi ise egzama, döküntü gibi nedenler olabilmektedir.

Kaşıntı en çok kuru ciltlerde görülür. Genelde kaşınan bölge parlak ve kırmızı renklidir.Kaşıntı cildin aşırı derecede kurumasından kaynaklanır. Bu bölge kaşınırsa ciltte dökülmeler ve soyulmalar oluşur Egzama, kurdeşen, sedef, mantar, suçiçeği gibi hastalıklar da ciltte kaşıntıya neden olmaktadır. İç hastalıkları da kaşıntıya neden olabiliyor örneğin tiroit bezlerindeki rahatsızlıklar, kanser, lösemi ve karaciğer rahatsızlıkları, böbrek yetmezlikleri gibi hastalıklardır. Psikolojik nedenler ve sinir bozuklukları gibi sinir sistemimizi etkileyen durumlarda da hastalar kaşıntıya maruz kalmaktadır.

 

Sinir sıkışması, zona gibi hastalıklarda kaşıntılar belirti olabiliyor. Alerjen maddelere temas ve cildin tahriş olması gibi faktörlerde de kızarıklık ve kaşıntı gün yüzüne çıkar. Yünlü giysiler, kimyasallar, şampuan, sabun ve deterjan gibi temizlik ürünleri kaşıntıya sebep olabilmektedir. Kaşıntı özellikle kuru ve hassas ciltlerdeki kişilerde çok görülür. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve gebelik de kaşıntıya neden olabilmektedir.

 

VUCUTTAKAŞINTININ NEDENLERİ 

 

DERMATOLOJİK HASTALIKLAR

Cilt hastalıkları, yaygın olarak kaşıntı şikayetine yol açar. Kişiye son derece rahatsızlık veren bu durum, kişinin hayat kalitesini belirgin ölçüde düşürürken, sosyal hayatını da etkiler. Kaşıntının eşlik ettiği dermatolojik hastalıkların bazıları şunlardır:

  • Cilt Kuruluğu: Cilt yüzeyinde pullanma, çatlama ve kaşıntıya yol açan cilt kuruluğu, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür. Hava şartları, aşırı sıcak suyla yıkanmak, yetersiz sıvı alımı ve bazı ilaçlar cildin kurumasına yol açabilir. 40 yaşını aşmış kişilerin yarısında görülen cilt kuruluğunu önlemek için sıvı alımının arttırılması, kışın cildi soğuktan korumak, sabun türünü değiştirmek ve nemlendirici ürünler kullanmak önerilebilir.
  • Egzama: Dermatit olarak da bilinen ve cilt üzerinde iltihaplı kabarcıklara neden olan hastalık, kaşıntı, cilt kuruluğu ve döküntüyle karakterizedir. Klinik muayene ile tanısı konan egzama, kronik seyirlidir.
  • Uyuz: Deri altına yerleşen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei, özellikle geceleri artış gösteren şiddetli kaşıntıya yol açar. Sivilce benzeri kabarcık ve cilt döküntüsü de görülebilir. Kaşıntı genellikle parmak araları, diz ve dirsek derisinin kıvrım yaptığı yerlerde yoğundur. Bulaşıcı olan bu hastalığın tedavisi, losyon ve krem türü ilaçlarla yapılır.

 

İÇ HASTALIKLARI

Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümü hastalıklarının da bir bölümü, vücutta kaşıntıya neden olur. Kan hastalıklarının bir bölümü ve paraziter hastalıklar da kaşıntıya neden olabilir. Yaygın olarak kaşıntıya neden olan rahatsızlıkların bir bölümü şöyledir:

  • Böbrek Yetmezliği: Ciltte kalıcı kaşıntı ve kuruluğa neden olan böbrek yetmezliği, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hipertansiyon ve iştah kaybı gibi belirtiler gösterir. Böbrek fonksiyonlarının kaybedilmesi olarak da tanımlanan hastalığın pek çok nedeni bulunur.
  • Sarılık: Göz ve ciltte sararma ile karakterizedir. Belirtileri arasında hâlsizlik, ateş ve kaşıntı gibi şikayetler yer alır. Tedavisi, altta yatan hastalığa bağlı olarak farklılık gösterir.
  • Siroz: Kronik karaciğer hastalığı olarak da bilinen siroz, karaciğerin yapısal fonksiyonlarının bozulması ile oluşan, karaciğerin sertleşmesine ve küçülmesine neden olan bir hastalıktır. Hâlsizlik, kilo kaybı, sarılık ve kaşıntı ile karakterizedir. Tedavisi, hastalığın evresine göre farklı şekillerde yapılır.

 

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Limon Suyu

Limon suyu, limon bir çok cilt soruna iyi gelmektedir için de bolca C vitamini bulunduran limon oluşan kaşıntıyı alır ve cildi rahatlatır ayrıca kaşıntıya bağlı olarak oluşan ciltteki lekelerini, ciltte ki kızarıklığı da alır. Limon suyu ile kaşıntının olan yere birkaç damla damlatın ve bölgeyi masaj yapın 5 dakika kadar bekletin sonra yıkayın bu uygulamayı haftada üç defa yapın.


 
Elma Sirkesi

Elma sirkesi elmanın için de cilt güzelliği için özellikle başta olmak üzere ciltte oluşan tüm sorunlara iyi gelir, oluşan cilt kaşıntısına elma sirkesi günde üç defa damlatın kaşıntının olduğu yere sürün ve masaj yapın 10 dakika kadar bekletin ve sonra yıkayın. Elma sirkesi uyguladıktan sonra güneş ile temastan kaçının.

 

Nane Yağı

Aktarlarda kolayca bulabileceğiniz nane yağını kaşıntının olduğu bölgeye damlatın ve parmak uçlarınızla masaj yapın 20-25 dakika bekletin sonra ılık su ile yıkayın, kızarıklık ve kaşıntınız geçecektir. Gün de 3-4 defa nane yağını uygulayın.

 

Soğuk Su

Kaşıntı oluştuğu zaman kaşıntının oluştuğu bölgeye soğuk su dökün gün de bunu 5-6 defa yapın kaşıntı sorunuz hızla geçecektir.

 

Karbonat

Yapmanız gereken bir çay kaşığı karbonatı bir yemek kaşığı suda eritmek iyice karıştırın ve kaşıntının olduğu yere uygulayın 10 dakika kadar bekletin sonra soğuk su ile yıkayın, kaşıntınız hızla geçecektir kaşıntınız geçtiği taktirde gün için de bir defa daha aynı işlemi yapın.


Karanfil

Bir yemek kaşığı kadar karanfili bir su bardağı suda 5 dakika kadar kaynatın ve demlemeye bırakın sonra buz dolapta soğumaya bırakın soğuduktan sonra karanfil çayın da bir parça pamuk yardımıyla gün için de 3-4 defa kaşıntının olduğu yere uygulayın karanfilin yatıştırma özelliği vardır için de ki vitaminler birçok cilt soruna iyi gelmektedir.

 

Zeytinyağı

Doğanın mucizesi olan zeytinyağı birkaç cilt soruna cilt güzelliğine iyi gelir kaşıntı sorunu olur olmaz kaşıntının olduğu bölgeye bir çay kaşığı kadar zeytinyağı sürün ve 20-25 dakika kalsın orda ve kaşımamayı çalışın bölgeyi ardında yıkayın ve gün de 2-3 defa bu uygulamayı yapın kaşıntınız geçecek kaşıntıya bağlı kızarıklık, yara varda hızlı bir şekilde geçecektir.

 

Bal ve Yoğurt

Bu ikili birçok soruna iyi gelmektedir ve sizin oluşan kaşıntınız da ortadan kaldıracaktır yapmanız gereken, bir yemek kaşığı bal ve bir yemek kaşığı yoğurdu bir kasede iyice karıştırıp ve kaşıntının olduğu yere uygulayın 20-25 dakika kadar o bölgede kalsın cildi yatıştıracak, 2-3 defa uygulama ile kaşıntı sorunuzda eser kalmayacak kaşıntının verdiği zararı da ortadan kaldıracaktır.

 

Kaşıntı için hangi krem kullanılır ?

  1. Pruzon,
  2. Mecitefendi Aynısafa Kremi
  3. Eumovate Krem
  4. Sudocrem
  5. Dermovate Krem
  6. Advantan
  7. Hipokort
  8. Stilex,
  9. Fenistil
  10. Pruzon

 

İlk iş olarak kaşıntı ve kaşıntıdan kaynaklı kızarıklık tedavilerinde kullanılmaktadır. Ancak Pruzon egzama ve pişik tedavisinde de büyük rol oynamaktadır. Pruzon sadece bebek pişiklerinde değil yaz mevsiminde yetişkinlerde de görülen pişik tedavilerinde kullanılır.

 

Mecitefendi Aynısafa Kremi

Bu krem tamamen bitkisel yollarla üretilmektedir. İçerisinde bal mumu, aynısafa bitkisi ve tereyağı bulunan bu krem, hassas ciltler için etkili bir kremdir. Egzamadan kaynaklı kaşıntılara iyi gelmektedir.
Eumovate krem doktor kontrolü altında kullanılması gereken kremlerden biridir. Kaşıntı ve kızarıklıklara iyi gelmektedir.

 

Stilex

Alerji giderici, kaşıntı giderici ve iltihap giderici olarak kullanılmaktadır. Kurdeşen kaşıntısı ve hafif yanıklarda da kullanılmaktadır. Her evde bulunması gereken bu krem herhangi bir sebebe bağlı oluşan kaşıntıya fayda sağlar kızarıklığı giderir, ciltte oluşan pullanma ve cilt kuruluğuna iyi gelir günde 3 defa bu krem de kaşıntı sorunu olan bölgeye uygulayın.

 

Dermovate

Kaşıntınız olduğu zaman gönül rahatlığıyla bu kremi uygulayın kaşıntının olduğu yerde hemen kaşıntı sorunuz geçecek kaşıntıya bağlı oluşan sorunları da hızla iyileştirecektir.

 

Advantan

Egzama gibi alerjik kaşıntı yaratan cilt hastalıklarında kullanılmaktadır. Alerjen maddelere tepki gösteren bölgelere masaj yaparak uygulanmalıdır.

 

Fenistil

Alerjik belirtilerin tedavisinde kullanılan Fenistil krem, vücuttaki histaminin etkilerine zıt etki gösteren bir kremdir. Kaşıntı giderici olarak kullanılmaktadır. Ünlü bir ilaç markasında çıkan kaşıntı sorunu başta olmak üzere bir çok cilt sorununa iyi gelir kullanımı kaşıntının olduğu bölgeye uygulayın günde üç defa kaşıntınız ilk uygulamadan sonra azalacaktır cildinizi rahatlık hissi verecektir.

 

Kaşıntı Nasıl Geçer ve Ne İyi Gelir ?

Tabii ki öncelikle kaşıntı nedeni araştırılmalı ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Deri hastalıklarından dolayı kaşıntı var ise doktor tarafından uygun ilaç verilir. Daha çok yaşı ilerlemiş insanlarda görülen deri kuruntusu kaşıntı ise ancak nemlendiriciler ya da uygun banyo koşulları geçirebilir. Nemlendiricilerin yanı sıra vazelin de oldukça işe yarayacaktır. Vazelin sürdüğünüz yere biraz da bebe pudrası dökerseniz kaşıntınızı geçici olarak kesebilir. Bunun yanı sıra soğuk duş da kaşıntıyı geçiren bir yöntemdir. Fakat eğer nedeni bulunamıyor ve kaşıntı devam ediyor ise psikologa yönlendirilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki kaşıntı önemli bir deri hastalığının da habercisi olabilir.

 

Kaşıntının geçmesi için bitkisel çözümler de bulunmaktadır. Yulaf ezmesi, kaşınan yere kaynatılıp bir pamuk yardımı ile sürülebilir. Bu durumu haftada bir defa tekrarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra başka bir bitkisel yöntem ise kabartma tozu da oldukça bilinen bir yöntemdir. Bu yöntem ile soğuk su dolu olan leğen ya da küvete bir fincan ekleyebilirsiniz. Günlük olarak tekrarlanabilen bu yöntem ile kurulanmamaya özen göstermelisiniz ki vücudunuza teması daha uzun süre kalsın. Eğer bölgesel kaşıntınız var ise kabartma tozu ile biraz suyu karıştırıp macun haline getirebilirsiniz. Böylelikle sadece kaşınan bölgeye sürebilirsiniz. 10 dakika vücudunuzda durması yeterli olacaktır.

 

Bir başka bitkisel yöntem ise limondur. Limonun suyu sıkılıp kaşınan bölgeye sürülebilir. Beş ya da 10 dakika boyunca bekletilip daha sonra ılık su ile durulanabilir. Bu yöntem çok eski bir yöntem olsa da oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Elma sirkesi de diğer bir bitkisel yöntemdir. Elma sirkesini ılık banyo suyuna ekleyebilirsiniz. Daha sonra aynı kabartma tozu uygulamasında olduğu gibi havlu kullanmadan kurumayı beklemeli ve bu uygulamayı günlük olarak tekrarlayabilirsiniz. Aynı şekilde bölgesel kaşıntınız var ise bir pamuk yardımı ile elma sirkesine pamuğu batırıp kaşınan bölgede gezdirebilirsiniz. Bu yöntem de oldukça işe yarayacaktır.

 

Bir bitkisel yöntem de nane bitkisidir. Nane yağı ya da nanenin kendisi banyo suyuna koyulur. Nanenin kendisi var ise yapraklarını biraz bekletebilirsiniz. Alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinize de dikkat etmelisiniz. Eğer nane yağı var ise ılık banyo suyuna damlatılır ve bu suyun içinde yaklaşık yarım saat beklenir.

 

Defne yaprağı da önemli bir bitkisel yöntemdir. Defne yaprağını toz haline getirip kaynatılmasından sonra süzülüp kaşınan bölgeye sürülebilir. Böylelikle kaşıntınız azalacaktır. Düzenli kullanım gösterir iseniz kaşıntınız tamamen geçebilir. Bunların yanı sıra bazı şeylere dikkat etmeniz de kaşıntınıza iyi gelecektir. Bulunduğunuz ortam bunların başında gelmektedir. Aşırı terleme olmayacak ortamlarda bulunmalı ve yattığınız yatağı ve yastığı iyi seçmelisiniz. Pamuklu olmasına özen göstermelisiniz. Derinizi tahriş etmemeye de özen göstermelisiniz.

 

Eğer kaşıntınız hiçbir şekilde geçmiyor ise mutlaka doktora başvurmalı ve kaşıntının nedenini araştırmalısınız. Unutmayın bu durum önemli bir cilt hastalığı olabileceği gibi böbrek hastalığı ya da sedef hastalığının da başlangıcı olabilir. Doktora gitmeyi göz ardı etmemelisiniz.

 

Kaşıntı Kremi ve İlaçları

Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorlara başvurmalısınız. Bu konumuzda yer alan kaşıntı kremleri kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Peki, kaşıntı için hangi krem kullanılır ? Bu konuda düşüncelerinizi ve kaşıntı krem isimleri konumuzun altında yer alan yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Hasibe

14.11.2023 13:13:06

herhangi bir gıdaya ya da mevsimsel bir alerjiniz olablir. En güzeli cildiyeciye gitmek.

Bülent G

28.04.2023 23:09:38

Üç yıldır geçmeyen şiddetli kaşıntı.

Erdal

5.04.2023 02:58:35

Cerezyedinmi,her,tarafım,kasintioluyor

Akif

25.02.2023 20:29:20

Vúcuttaki kaşıntılar geçmiyor nasıl bitecek

Cihan

15.12.2021 22:26:15

Kaşıntı iç yardımcı olurmusunuz

Nry

21.03.2021 00:37:32

ıyı Aksamlar aynı sekılde benimde tüm vucudum kasınıyor aylardır gecmıyor hocam ılk gıttım doktora uyuz dedıler bazı ılaclar kullandım kıayfetlerı evdekı herseyı yıkadım utuledım bana mısın demıyor gecmedı bır turlu ozele gıttım doktor vucuduma baktı uyuza dair bısey kalmamıs dedı rahatlatıcı krem ve alerjı hapı verdı bı sure kullandım kesildi gibi ıyıydım ılaclar bıtınce gene devam etti doktorum kasıntının baska sebeplerıde olabılecegını soyledı kan testı falan yaptırdım temız cıktı sadece kansızlık cıktı bıraz daha sonra alerjı testı yaptırdım oda temiz cıktı ama kasıntı hala devam etmekte bı care bulunamadı sızce ne yapmalıyım nıye kasınıyorum..

Ziver Yavuz

6.02.2021 21:59:15

Vücudum kaşıniyo sadece geceleri

Mahmut

2.02.2021 05:23:52

Slm çok kötü tatlı kaşıntı var geçmiyor kerem kulandım geçmedi yardımcı ol bize

Songul Balaman

31.01.2021 23:32:10

Benımde tum vucudum kasınıyor

Zafer Gülen

31.01.2021 01:58:22

Selamın Aleyküm Merhaba Hocam Eşim 5 Senedir Kaşıntı Hastalığı Geçmiyor Gitmediği Doktor Kalmadı Önerilen Kremleri Ve İlaçlarıda Kullandı Ama Hala Geçmedi Ve Dahada İlerledi. Aşırı Derecede Kaşınıyor Sonra Kaşınan Yerler Aşırı Derecede Kızarıyor Ve Kabarıyor Ağlayacak Derecede Oluyor. Allah Kimseye Böyle Bir Hastalık Vermesin. Biz Çaresini Bulamadık Allah Rızası İçin Bize Önerebileceğiniz Bir Tedavi Yolu, İlaç Veya Krem Varmıdır Hocam?

İhsan

24.01.2021 17:40:15

Kaşinma

Gzmayaz

23.01.2021 19:24:27

1.5 aydir kasiniyorum gobek bolgem ust bacak diz arkasi kol ici ve zytrec bilaxten avin dekort bunlarin hepsini kullandim gecmiyor sebebi nedir cildiyeye randevu bulamiyorum lutfen yardimci olun

Serap

7.01.2021 21:49:53

Benim belli yerler bacak kol sırt gibi arada kaşınıyor kullandım losyon falan bitkisel bir ürün varmi fazla baharat kullanıyorum olabilirmiş turşu gibi bunların etkisi varmi

Baran

2.01.2021 23:54:17

Yaklaşık bir aydır vücudumun beli yerlerde surekli kaşıntı var doktora gittim krem verdi bana kullandım hiçbir etkisini görmedim

Mehmeh Özvan

27.12.2020 12:22:08

Vucudumun her tarafı kaşınıyor 8 senedıŕ çekiyorum ve ne yapmam gerekiyor

Mehmet

18.11.2020 21:27:34

Kaşıntı uzun sureli

Mahmut

9.10.2020 00:03:13

3 aydir iki elimiň ve iki ayagimiň arka tarafyndan çok gaşynty var sürekli kaşiniyor hangi ilaçlar kullanilir

Bekir Can

27.04.2020 06:00:22

2 aydır bütün vücudum da kaşıntı var sürekli kaşınıyor duştan sonra filan ellerim kasidikca egzema gibi pütürleniyor bunun sebebi ne ve hangi ilaçlar kullanılır

İrem

14.04.2020 21:06:00

Merhaba annemin tüm vücudunda sırt karın göğüs ve bacak bölümlerinde kaşıntı ve yaralar var ve kaç aydır geçmiyor çok fazla kaşınıyor buna ne yapılabilir sebebi ne olabilir

Admin

25.12.2018 11:37:52

Koltuk altı kaşıntısı için Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüne gidilir.

Meryem

25.12.2018 03:26:27

Koltuk altım cok kasınıyor sebebini ögrenebilirmiyim

(91545 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kaşıntı Neden Olur ?

Kaşıntı Neden Olur ?

Kaşıntı, vücudun her hangi bir bölgesinde başlayabilen ve çok şiddetlenebilen bir durumdur. Bazı zamanlarda oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Çok uygunsuz ortamlarda gelen kaşınma hissi bütün dikkatimizi dağıtabilir. Kaşıntının bir tek sebebi yoktur. Birden çok nedeni olan kaşıntının ilk olarak huylanma olabilir. Giydiğiniz ya da dokunduğun...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi