• notifications1
  • menü

Bugün : 5 Temmuz 2025 Cumartesi

Organik Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Kimyasal gübrelerin insan sağlığına olan etkilerinin gün geçtikçe ortaya çıkması, gübre kullanımında organik yöntemlere dönüşü hızlandırıyor. Kimyasal gübreler anlık olarak toprağın ve bitkilerin verimini artırsa da uzun vadede insan sağlığına olan etkileri, toprakta verim kaybı ve maliyetler nedeniyle organik gübreleme yöntemlerine hızlı bir geri dönüş başladı. Organik gübreler, tarımsal üretimde yetiştirilen bitkilerin, bitki besin maddesi ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla kullanılır. Bu gübreler çeşitli tarımsal faaliyetler sonucu oluşan organik kökenli tarımsal atıklarla, doğal kökenli organik maddelerin büyük ölçüde değişikliğe uğratılmadan elde edilmesiyle ortaya çıkan materyallerden oluşuyor. 

 

Hayvan Gübreleri

Organik Gübre

Ahır ve kümes havanlarının katı ve sıvı dışkılarıyla ya da yataklık malzemenin karışımından elde edilen gübre çeşididir. Son yıllarda solucan gübresi de bu kategorinin içine dahil edilmiştir.

 

Yeşil Gübreleme

Organik Gübre

Gelişmelerinin belirli bir dönemini tamamlayan, yeşil aksamı bol olan baklagil, buğdaygil gibi bitkilerin ya yetiştiği ortamda ya da bir başka ortamda yetiştirildikten sonra sürülerek toprak altına karıştırılmasına yeşil gübreleme denir. Yeşil gübre bitkisi baklagillerden seçilirse toprağa organik madde yanında, atmosferden fikse edilen azotta katılmış olur. Kimyasal azotlu gübre yerine tercih edilebilecek organik bir yöntemdir.


Hümik Asit

Organik Gübre

Hümik asitler, organik maddenin parçalanması sonucu oluşan son ürünlerdir. Toprakta organik madde sağlama bakımından uygun materyallerden birisidir. İçerisinde kükürt, demir, çinko gibi elementlerin de bulunduğu leonardit kaynaklı gübreler tercih edilmelidir.


Kompost

Organik Gübre

Bitkisel ve hayvansal kaynaklı, kısmen parçalanmış, tarımsal, endüstriyel ve şehir atıkları kompost olabilir. Kompostlanan materyal orijinal yapısını kaybederek, farklı bir yapıya kavuşur. Tarımsal işletmelerde bol miktarda ortaya çıkan veya işletmelerde yeterince bulunmadığı durumlarda işletme dışından temin edilebilen her türlü organik artığın fermantasyonuyla elde edilen bir gübre çeşidi olan kompost, bu yönüyle çok ucuza mal olur.


Torf (Turba Toprağı)

Organik Gübre

Bataklık kıyıları,kurutulmuş göl ve kıyılarda yıllarca biriken organik artıklar toprakla karışarak organik madde oranı yüksek bir karışım oluşturur. Turba toprağı organik maddece zengindir ve herhangi bir zehirli atık ya da mikroorganizma içermez. Kokusuzdur. Bu nedenlerden dolayı rahatlıkla tarımda kullanılabilirler.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Izzet Kartal

30.05.2017 11:54:23

kurbağaların yaşadığı küçük bir kanal var bahçede, 60 santim genişliğinde 200 metre uzunluğunda 70- 80 santim derinliğinde bir kanal , o kanalın suyu hiç KURUMAZ, belki kurak yıllarda 1 aylığına kuruduğu olur ,bu su fidanlara ağaçlara vs.faydalı olurmu , zararı olurmu mantari hastalıklar da olabilir mi o suda içinde illa kurbağa dışkısı vb . kurbağa mukus ve sıvıları oluyor muhtemelen siğil çıkaran sıvıda vardır , netten araştırdım bir tahmin dışında gübre olabileceğine dair hiçbişey bulamadım ( analize mi yollasam dışkılı suyu ) , FİDANLARIMA VEREYİM Mİ RİSK VAR MI

Ziraatçi

30.05.2017 13:46:28

Zararlı olacağını sanmıyorum. Zira atalarımız eskilerde bu kanallardan taşınan sular sayesinde tarım yapmadılar mı?

Izzet Kartal

30.05.2017 15:29:22

Ziraatçi üye kardeş evet yıllarca kanallardan su taşıdı ama bu kanal biraz farklı dinamik bi kanal değil , su durgun halde , bu kanalın suyu taban suyu , sirkülasyon yok yıllanmış su bu yüzden mantari hastalık olabilir mi ? diye çekindim bir de bu kurbağa denilen hayvan garip bir canlı ve bu kanal daha doğrusu derin olmayan uzunlamasına kuyu kurbağa dolu , yani suyun taşındığı bir kanal değil , bu arada akarsu yataklarından çıkaracağım mil \ milek \ çamur benzeri toprağın faydası olur mu tatlı su yosunu deniz yosununa alternatif olabilir mi ? çok mu soru soruyorum :)

Ziraatçi

30.05.2017 18:52:35

O zaman git laboratuvara götür test yapsınlar ben nereden bileyim iyimi çıkar kötümü

(43952 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Peygamber Yiyeceği Hurma Ağacının Bir Özelliği De, Ekildiği Yerde Dişisi Ve Çocukları Olmadan Meyve Vermemesidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri