Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Organik Tarımda Biyoteknik Yöntemlerin Kullanılması Ve Önemi
Tarım ürünlerine zarar veren böceklerden nasıl kurtuluruz... İnsanoğlu, tarımsal üretime başladığı ilk günden beri bu sorunun cevabını aramıştır. Tarımsal üretimin başlamasından soframıza gelinceye kadar zararlılarla mücadele etmek zorunluluğu vardır. Bu mücadeleye, genel olarak zirai mücadele (Bitki Koruma) adını veriyoruz. Zirai mücadelede söz konusu zararlılarla mücadele etmek için dört temel mücadele yöntemi vardır:
- 1.Kültürel önlemler,
- 2. Biyolojik mücadele,
- 3.Biyoteknik mücadele,
- 4. Kimyasal mücadele.
Kimyasal mücadelenin insan ve çevre üzerine olumsuz etkilerinin anlaşılmasından sonra, zararlılarla mücadele etmek için Entegre Mücadele (IPM) çalışmaları ile insan ve çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için zirai mücadele teknikleri araştırılıp geliştirilmektedir. Entegre mücadele; zirai mücadelede kimyasal mücadele yöntemlerini en aza indirgeyerek, diğer mücadele yöntemlerinin kullanılmasıdır. Entegre ve fiziksel önlemler “entegre mücadele” başlığı altında toplanırlar
Bitki koruma tekniklerinden biyoteknik yöntemler, genel olarak böcekleri renk, , besin, ışık vb. gibi herhangi bir cezbedici ile tuzaklara çeker, orada yakalayıp öldürür veya davranışlarını bozar. Bu nedenle de farklı böcek türleri için pek çok tuzak tipi geliştirilmiştir.Bu tuzaklar doğrudan doğruya mücadele amaçlı kullanılabildiği gibi, zararlıların populasyon yoğunluğunu ve ilk ergin uçuşunu saptamak içinde kullanılır.
Zararlıların Bariyerlerle Kontrol Edilmesi
Bu mücadele tekniği zararlının davranışını esas alır. Bilindiği gibi birçok böcek türü bitki üzerinde beslenir, kışlamak için toprağa iner veya toprakta yaşayan böcek türleri bitkilere tırmanırlar. Yürüyen ve tırmanan bir çok böcek türü için ağaçların gövdelerine koli bandı sarıp üzerine çok ince bir tabaka halinde böcek yakalama zamkı sürdüğümüzde zararlıların davranışını bozmuş oluruz. Zararlıların bir çoğu bu bariyerlere yapışarak ölürler. Bir çokları da bu bariyerleri geçemez, beslenme ve üreme davranışları bozulur, uygun olmayan koşullarda yaşamlarını sürdüremezler.
Bu biyoteknik yöntem gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yurdumuzda da Tarım il Müdürlükleri tarafından yürütülen entegre mücadele projelerinde kullanılarak çiftçilerimizin bu konuda eğitilmesine önem verilmektedir.

Hayatta bir gayesi olmayan insanlar, bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler; onlar gitmezler, ancak suyun akışına kapılırlar.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri