• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bitki Koruma İle İlğili Terimler

Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)

1- Bitki koruma : Tarımsal üretimi artırmak , korumak ve kalitesini yükseltmek amacı ile bitkileri hastalık ,zararlı ve yabancı otlardan koruma faaliyetidir.

 

2- Bitki koruma İlacı : Bitkisel üretimde ürün kaybına neden olan çeşitli hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı mücadele ve koruma amacı ile kullanılan her çeşit ilaç, preparat ile bitki gelişimini düzenlemek için kullanılan kimyasal maddelere denir.

 

3- Etkili Madde : Bir bitki koruma ilacında gerçek biyolojik aktiviteyi sağlayan madde veya maddelere denir.

 

4- Yabancı ot ve Dolgu Maddeler : Bir bitki koruma ilacında etkili madde dışında yer alan ve etkili maddenin uygulamada kullanımını mümkün kılan özellikleri kazandıran maddelerdir.

 

5- Bitki Hastalıkları : Bitkilerde hastalık yapan Mikroorganizmalara veya iç ve dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen fizyolojik düzensizliklere denir.

 

6- Bitki Zararlıları : Bitki ve ürünlerde dokuları tahrip etmek , özsuyu emmek ve bitki hastalık etmenlerini nakletmek suretiyle zarar yapan böcek , akar vs. gibi canlılara denir.

 

7- Yabancıot : Kültür bitkileri içinde yetişen ve onlara zarar veren tüm bitkilere denir.

 

8- Populasyon : Belirli bir çevrede aynı türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa denir.

 

9- Parazitoid : Konukçusunun içinde veya üzerinde yaşayan , konukçusuna bağımlı olan ve sonuçta konukçusunu öldüren canlılardır.

 

10- Preditör : Bir konukçuya bağlı olmayıp hayatları boyunca birden fazla konukçu üzerinde beslenen ve konukçularının arayarak bulan canlılardır.

 

11- Zehirlilik : Herhangi bir kimyasalın bir canlı bünyesine alınması halinde fizyolojik ve bio kimyasal düzensizlikler şeklinde gösterdikleri etkiye denir.

 

12- Antidod : Bir maddenin zehir etkisini gidermek veya hafifletmek maksadıyla kullanılan maddeler denir.

 

13- Sinerjizm : Birlikte uygulandıkları zaman ayrı ayrı uygulanmalarından daha fazla biyolojik etkinlik sağlayan iki bileşiğin meydana getirdiği müşterek etkiye denir.

 

14- Aktivasyon : Kullanılan dozda kendisi etkili olmayan bir kimyasalın birlikte kullanıldığı bir toksik maddenin etkisini artırmasına denir.

 

15- Antagonizm : Birlikte kullanılan iki kimyasalın müşterek etkisinin , her birinin ayrı ayrı etkilerinin toplamından az olmasına denir.

 

16- Karışabilme : İlaçların birbirlerini ve bitkiyi olumsuz etkilemeksizin birlikte uygulanabilmeleri ne denir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Hakan

6.11.2016 18:18:27

Emeğinize sağlık hocam.

Selim

11.04.2016 22:00:04

Preditör mü?  Predatör mü ?

(41957 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitki Koruma İle İlgili Tanımlar Nelerdir?

Bitki Koruma İle İlgili Tanımlar Nelerdir?

BİTKİ KORUMA İLE İLGİLİ TANIMLAR Bitki Koruma: Tarımsal üretimi arttırmak, korumak ve kalitesini yükseltmek amacıyla, bitkileri hastalık, zararlı ve yabancı otlardan koruma faaliyetidir. Bitki Koruma İlacı: Tarımsal bitki ve ürünlere musallat olan zararlı ve hastalıkları yok etmek veya bunların zararlarını önlemek amacıyla kullanılan kimyas...

Bitki Hastalıkları - Fitopatoloji Ders Notu

Bitki Hastalıkları - Fitopatoloji Ders Notu

BİTKİ HASTALIKLARI - FİTOPATALOJİ BİLİMİ Bitki Koruma içinde yer alan anabilim dallarından biri olan fitopatoloji, kelime anlamı olarak bitki hastalıkları bilimi olarak ifade edilir. Bitki Koruma; Bitkilerde hastalığa neden olan canlı ve cansız faktörleri, hastalıkların oluşumunu, hastalık etmenleriyle hasta bitkiler arasındaki ilişkileri, bitk...

Bitki Koruma Ürünlerinin Formülasyonları

Bitki Koruma Ürünlerinin Formülasyonları

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER Zirai Mücadele ilaçları, yabancı otlara, hastalık ve zararlılara karşı kullanılarak daha fazla ve kaliteli ürün elde etmeye yararlar. Ancak beklenen bu faydaların sağlanması için bu ilaçların uygun dozda ve uygun metotlarla kullanılmasından önce bunların genel özelliklerini bilmekte fayda vardır. ...

Organik Tarımda Kullanılan Bitki Koruma Yöntemleri

Organik Tarımda Kullanılan Bitki Koruma Yöntemleri

Bitki Koruma Yöntemleri Organik tarım, kimyasal girdilerin kullanılmadığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretimdir. İnsanoğlunun geleneksel tarımda yoğun şekilde gübre ve pestisit kullanımı sonucunda, doğa dengesinde bozulmalar meydana gelmiştir. Bu aşamada bozulan dengenin yeniden kurulmasına yönelik bi...

Bitki Gelişim Düzenleyicisi (Bgd) Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Gelişim Düzenleyicisi (Bgd) Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Gelişim Düzenleyicisi (BGD) Bitki büyüme ve gelişmesinde en önemli rol oynayan hormonlardan 5 ana hormon grubu bitki bünyesinde mevcut olduğu yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Bunlar; Oxinler, Sitokininler, Gibberellinler , Etilen ve ABA’dır. Bitki bünyesinde meydana gelen fizyolojik faaliyetlerin çoğunluğu bu hormonların ko...

Bitki Koruma Ve Funguslar

Bitki Koruma Ve Funguslar

BİTKİ KORUMA Kültür bitkileri ve onlardan elde edilen tarımsal ürünleri hastalık ve zararlılardan korumak, tedavi etmek ya da bunlardan doğacak zararı en aza indirmek için alınan tüm teknik, ekonomik ve yasal önlemlere bitki koruma denir. Bitki koruma 2 dalda incelenir: 1) Entomoloji: Böcek bilimidir. Tarımsal ürünlerde zarar yapan böce...

Ruhsatlı Bitki Aktivatörleri Nelerdir?

Ruhsatlı Bitki Aktivatörleri Nelerdir?

RUHSATLI BİTKİ KORUMA AKTİVATÖRLERİ Bitki Aktivatörü Nedir? 26 Haziran 2002 Resmi Gazete’de bitki aktivatörlerinin ruhsatlandırılmasında istenen bilgi ve belgeler açıklanmıştır. Buna göre bitki aktivatörleri bitkilerin doğal savunma sistemlerini aktive eden, besin maddelerinden daha iyi yararlanmalarını sağlayan, stres koşulları ve ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi