• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Öncelikle hibrit ve hetorosis ne demek onu açıklama başlayalım. Hibrit İki tane saf hattın melezlenmesi ile meydana gelen yeni döle hibrit denir.  Heterosis ise kendini meydana getiren ebeveynlerden daha üstün olmasına heterosis denir.

Hibrit Mısır Tohumculuğu ile ilgili görsel sonucu

Önce kendilenmiş hatlar elde edilir. Mısırda heterozigot bir yapı vardır. Bu nedenle önce homozigot tohumların elde edilmesi gerekir. Yani aynı fenotip ve genetik yapıda olması için kendileme yapılır. Kendileme 5- 7 yıl arasında yapılır.

 

1.Kendileme Yapılır.

Çok sayıda farklı populasyonda 5- 7 yıl arasında kendileme yapılır.

 

2.Kendilenmiş hatların genel kombinasyon kabiliyeti belirlenir

Elimizdeki her bir saf hat tekstir ile melezlenerek yoklama melezleri oluşturulur. Yoklama melezinin diğer adı topcros tur. 500 çeşit için 500 yoklama melezi oluşur. Bu yoklama melezi standart çeşitlerle beraber verim denemelerine alınır. Verim denemelerinde üstünlük gösteren yoklama melezlerinin melezlerine dahil olan kendilenmiş hatlar genel kombinasyon kabiliyeti yüksek olarak kabul edilir ve ileri çalışmalar için kullanılır. Kombinasyon kabiliyeti düşük olanlar ıslah dışı bırakılır. Genel kombinasyon kabiliyeti yüksek olanların heterosis gösterme kabiliyeti yüksektir.

 

3.Özel kombinasyon kabiliyetinin belirlenmesi

Genel kombinasyon kabiliyeti yüksek olan hatlar 10 lu gruplara ayrılır. ( Gruplara ayrılırken kendilenmiş hatların farklı popülasyonlardan gelenlerin bir araya toplanmasına dikkat edilir.) Her grup n x (n – 1) / 2 formülüne göre melez kombinasyonu oluşturulur. (Örneğin 10 için 10 x 9 / 2 = 45 melez gibi) Bu melezler standartlarla verim denemelerine alınır. Bu denemeler birkaç lokasyonda devam ettirilir. Standartlardan belirgin üstünlük gösteren melezler belirlenir.

 

4.Üstünlük gösteren melezler için tescile başvurulur

Tescilde başarılı olup tescil alan çeşitler tohumluk üretim ve ticaretine hak kazanır.

 

5.Tescilli hibritlerin tohumluk üretimi ve ticareti

Koçan sürgünü: Kendilemede en üst koçan sürgünü ana koçan sürgünüdür. Biz de ana koçan sürgününü kullanacağız.

 

 

KENDİLEME

Üç aşamada gerçekleştirilir

 

1.Koçan Sürgünün Seçilip, Kapatılması

Hiçbir çiçeği açılmamış en üst koçan sürgünü seçilir. Koçan sürgünü yaprağın koltuğundan çıkar.

 

a) Yaprak kınını izolasyon torbasının geçeceği şekilde aç

Koçan sürgününü saran yaprak ayasını keseriz. Kını boğuma kadar açma, izolasyon torbasının geçeceği kadar aç.

 

b) Koçan sürgününün uç kısmının kesilmesi (2- 4 cm)

İpekleri yaprak (koçan yaprağı) seviyesine eşitlemek

 

c) İzolasyon torbası bilgileri yazılır. Koçan sürgününe kapatılır

Tarih, sıralar, Kademe, yapanın isim ve soy isminin baş harfleri (03.08 Atdişi, S4, 11 sıra EÇ)

Torbayı koçan sürgününe kapatarak dışardan toz almasını engellemiş oluruz.

 

2.Polenlerin Toplanması

  1. Koçan sürgünü fırça görünümünü aldığı zaman tozlaşma için hazırdır. Sabah erkenden tepe püskülü kapatılır. 24 saat kapalı kalır.
  2. Tepe püskülünde hareket yoksa polen oluşumu için bekle. Tepe püskülünün uçtan 5 cm lik kısmında polen oluşmuşsa tozlaşmaya hazırdır.
  3. Tepe püskülüne yakın olan bir iki yaprak torbanın rahat girmesi için kesilir.
  4. Torbanın 18 cm en, 42 cm boy ve yanlardan 5,5 cm oluklu olması istenir. Tarih, sıra vs. bilgiler kaydedilir.
  5. Torba 24 saat kapalı kalır. Ertesi sabah tepe püskülü eğilip silkelenir. Tepe püskülü polenleri polenleri dökmeden çıkarılır.

 

3.Tozlaştırma

  1. Tepe püskülü torbası koçan sürgünü üzerine eğilir. Koçan sürgünü torbadan çıkarılırken tepe püskülü torbası yerleştirilir.
  2. Arka taraftan vurarak polenlerin ipeklere dökülmesi sağlanır. Tepe püskülü torbası sap ortada kalacak şekilde zımbalanır. İzolasyonla ilgili bilgiler yazılır.
KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi