• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları

Öncelikle Şalat Kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenelim. Şelat kelimesi özellikle mikro besin içeren gübrelerde sıkça duyduğumuz bir kelimedir. Bitki besin maddelerinin kolaylıkla alınmasını sağlar. Şelat: Çinko, Bakır, Mangan, Demir, Magnezyum ve Kalsiyum gibi pozitif yüklü katyonların, negatif yüklü olan en az iki elektrodönor atom içeren ligantla yapacakları (en az iki halkadan oluşan) organik komplekslere denir.  Piyasada farklı isimlerde birçok şelat maddesi vardır. Her şelat maddesinin toprak koşullarında stabil olduğu bir pH aralığı vardır.

  1. EDTA: Etilendiamintetraasetik asit, 
  2. EDDHA: Etilendiamin di (ohidroksifonil asetik) asit, DTPA: Dietilentriaminpenta asetik asit vb.

 

YAPRAK GÜBRELEMESİNİN FAYDALARI 

  1. Yaprak gübrelemesi toprak gübrelemesine takviye oluşturur.
  2. Yaprak gübrelemenin en büyük faydalarından biri toprağa uygulanan gübrelerin alımını artırmasıdır.
  3. Yaprak gübreleri daha fazla şeker üretilmesine neden olur ve bunların kökten rizosfere yayılır. Bu yayılma ile topraktan kök çevresindeki yararlı mikroorganizma popülasyonu teşvik etmiş olur.
  4. Şelatlı formdaki mikro element gübreler inorganik yapılı olanlardan en az 10 kat daha etkilidir.
  5. Yapraklar negatif yüklüdür ve normalde pozitif yüklü elementler buralardan geçerken problem yaşarlar. Ancak şelatlı elementler için böyle problemler oluşmamaktadır.
  6. Bazı bitkilerin yaprakları su kaybını engellemek için mumsu bir yapıya sahiptir. Bu yapı su ve inorganik maddelerin yaprağa girişini engeller. Ancak şelatlar bu yapıdan giriş yapabilir.
  7. Eğer toprak pH' sı yüksek ise (7,5' un üzerinde) Demir, Mangan, Çinko, Bakır, Bor elementleri yaprakta alınması kolaylık sağlar.
  8. Toprakta bazı elementler diğer elementler tarafından bloke edilir. Örneğin yüksek fosfat düzeyi Demir ve Çinko' nun fiksasyonuna neden olur.



YAPRAKTAN GÜBRE ALIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 

  1. Bitkinin türü ve yaprak organın morfolojik özellikleri: Geniş yapraklı bitkilerde yaprak gübreleri daha etkili olmaktadır. Ayrıca bitkilerin yaşlanmasıyla kutikula tabakasının büyümesi ve mumsu tabakanın kalınlaşması da besin elementlerinin genç yapraklarda yaşlılardan daha hızlı alınmasına neden olmaktadır.
  2. Yaprak gübrelerinin pH' sı ve taşıyıcı iyonun etkisi: Şelat formundaki mikro element gübreleri inorganik yapılı olanlardan en az 10 kat daha etkilidir.
  3. Yaprak gübresinin uygulama konsantrasyonları ve damla büyüklüğünün etkisi: Püskürtülerek uygulanan gübrelerin belli konsantrasyonları geçmemesi gerekir, ayrıca düşük konsantrasyonlarda besin elementlerinin absorbsiyon hızı artar. Yaprak yüzeyinde su tabakası ne kadar uzun kalırsa iyonların yaprağa girişi de o kadar kolay olur.
  4. Işık, sıcaklık, rüzgar ve nisbi nemin etkisi: Güneş ışınları dik geldiğinde gözenekler fazla su kaybını önlemek için kapalı olduğundan, yapraktan gübreleme serin ve bulutlu günlerde ya da sabah erken ve akşam geç saatlerde, mümkünse rüzgarsız havalarda yapılmalıdır.

 

YAPRAKTAN GÜBRELEMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 

  1. Tam çiçeklenme döneminde ve meyve oluşumunun başlangıcında yapraktan gübreleme yapılmamalıdır.
  2. Birçok bitkide gözeneklerin yaprak altı aktivitesi daha fazladır. Yaprağın hem alt hem üst kısımları gübreli su ile iyice ıslatılmalıdır.
  3. Güneş ışınları dik geldiği zaman gözenekler (stomalar) fazla su kaybını önlemek için kapalı olacağından yapraktan gübreleme sabah erken, akşam geç saatlerde ya da bulutlu zamanlarda rüzgarsız havalarda yapılmalıdır. Güneş ışınları dik geldiğinde mercek oluşumu ve tuz birikimi ile yakıcı etki yapabilir. (Stomaların açık olduğunda uygulama başarısı artar)
  4. Gübre çözelti konsantrasyonu iyi ayarlanmalıdır. Fazla olması durumunda yaprakta yanmalara neden olur. Düşük konsantrasyonlarda besin elementlerinin absorbsiyon hızı artar.
  5. Su damlacıkları ne kadar küçük olursa absorbsiyonu o kadar artar.
  6. Yaprak gübrelemesi yapıldığında bitkinin su stresi olmamalı, çok ıslak ya da kuru olmamalıdır.
  7. Eğer bir ilaç veya gübre ile karıştırılacak ise ön karışım (kavanoz testi) yapılmalıdır.
  8. Yaprak gübrelerinde besin maddelerinin alınma kolaylığını sağlamak için yayıcı yapıştırıcı ve yüzey gerilimini azaltıcı maddeler kullanmak suretiyle gübrenin etkinliği artırılmalıdır.
  9. Kalsiyumlu yaprak gübreleri sülfatlı ve fosforlu gübrelerle uygulanmamalıdır.
  10. Tek uygulamadan ziyade iki veya üç uygulama ile daha iyi sonuç alınır. 

 

Bitki Beslemede Rol Alan Maro Ve Mikro Elementler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Hüseyin Akgün

19.03.2021 14:19:11

IDHA şelat nedir?

Hüseyin Akgün

5.03.2021 11:44:11

Merhabalar. EDTA ve diğer sentetik şelatlar devasa moleküllerdir ve stomalaeın 10- 50 katı büyüklüğündedirler. Sentetik şelatlı besinler yaptaktan alınamazlar. Bumiar toprakta fiksasyona ve kimyasalal reaksiyonlara karşı şelatlanmışlardır. Yaprak beslenmesinde organo şelat kullanılır. Glisin vb.

Sidik Aladak

13.02.2021 23:52:40

HÜMİK ASİTİN MUZDA FAZLA KULANILMASININ BİR ZARARI VARMIDIR.

Sefer

21.01.2019 22:35:50

Aynenn teşekkürler.

Eda

18.04.2018 23:33:39

Harikaaaaass anlatılmış tşklr

(53686 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Nelerdir?

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Nelerdir?

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Öncelikle Şalat Kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenelim. Şelat kelimesi özellikle mikro besin içeren gübrelerde sıkça duyduğumuz bir kelimedir. Bitki besin maddelerinin kolaylıkla alınmasını sağlar. Şelat: Çinko, Bakır, Mangan, Demir, Magnezyum ve Kalsiyum gibi pozitif yüklü katyonların, negatif yüklü olan en a...

Yapraktan Gübreleme Nasıl Yapılır?

Yapraktan Gübreleme Nasıl Yapılır?

Yapraktan Gübreleme Gübre, tarımın önemli bir girdisi olup verim artışındaki yeri bütün diğer girdilerin toplamına eşdeğerdir. Tarımda bitkisel üretimin önemli girdilerinden olan gübre tüketimi giderek artmaktadır. Ancak, bu artış ile beklenen düzeyde üretim artışı sağlanamamaktadır. Yer yer bilinçsiz ve dengesiz yapılan gübreleme ile topraklar...

Buğday Taban Ve Yaprak Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Buğday Taban Ve Yaprak Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Buğday Taban Ve Yaprak Gübrelemesi Buğday tarımında bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapmak için üreticilerimiz, ekecekleri tarlayı temsil edecek şekilde, usulüne uygun alacakları toprak örneklerini analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiyeye göre gübreleme yapmalıdırlar. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi