• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

İçme Sularında Nitrat Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

 

Yöntemin Prensibi
 
Yöntem, nitratın 2-4 -fenol disülfonik asit ile reaksiyonu sonucunda sarı renkli 6 nitro 2-4 fenol disülfonik tuzu oluşturması ilkesine dayanır. Nitrat deneyi numune alınmasından hemen sonra yapılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse örnek 0 ºC ‘de saklanır.


 
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  1. Balonjoje( 250 mL, 500 mL, 1000 mL, 2000 mL)
  2. Su Banyosu
  3. Porselen Kapsül
  4. Nessler Tüpü
  5. Terazi
  6. Spektrofotometre
  7. Spektrofotometre küveti
  8. Pipet ( 1 mL, 5 mL, 25 mL)
  9. Huni
  10. Filtre kağıdı (siyah noktalı)
  11. Kullanılan Kimyasallar
  12. Derişik amonyak çözeltisi


 
12 N potasyum hidroksit çözeltisi: 336,5 g KOH 400 mL saf suda çözülerek 500 mL’lik balonjojeye aktarılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.
 

 

Fenol-disülfonik asit çözeltisi: 25 g saf ve beyaz renkli fenol 150 mL derişik sülfürik asitte çözülür ve 75 mL dumanlı sülfürik asit ilave edilir. İyice çalkalananan çözelti 2 saat su banyosunda ısıtılır.
 
 

Alüminyum hidroksit çözeltisi:125 g potasyum veya amonyum şapı 1 L saf suda çözülür ve 60 ºC’ ye ısıtılır. 55 ml amonyak çözeltisi yavaşça eklenir ve 1 saat bekletilir. Oluşan çökelek saf su ile 5-6 kere yıkanır.
 
 

Stok potasyum nitrat çözeltisi: 0,721 g potasyum nitrat  bir miktar saf suda çözülerek 1 L’lik balonjojeye aktarılır. Saf su ile 1 L’ye tamamlanır.  Bu çözeltinin 1 mL’si 0,1 mg azot içerir.
 
 

Standart potasyum nitrat çözeltisi: Stok potasyum nitrat çözeltisinden 50 mL alınarak su banyosunda kuruluğa kadar ısıtılır. Kalıntının üzerine 2 mL fenol disülfonik asit çözeltisi eklenerek çözülür ve 500 mL’lik balonjojeye aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. 0,0443 mg nitrat içerir.
 
 

Standart gümüş nitrat çözeltisi: 4,40 g gümüş nitratbir miktar saf suda çözülerek 1 L’lik balonjojeye aktarılır. Saf su ile 1 L’ye tamamlanır.  Bu çözeltinin 1 mL’ si 1 mg klorürü çöktürür.


  
Deneyin Yapılışı

Eğer numunede herhangi bir renk gözleniyorsa 150 mL numuneye 3 mL amonyum hidroksit süspansiyonu ilave edilerek iyice karıştırılır ve 2-3 dakika bekletilerek süzülür. Süzüntüden 100 mL alınarak numunedeki klorüre denk gelecek miktarda gümüş nitrat çözeltisi eklenir. Oluşan gümüş klorür çökeleği süzülerek uzaklaştırılır. Kalan berrak çözeltinin pH’sı 7 olacak şekilde nötralize edilir. Porselen kapta kuruluğa kadar buharlaştırılır. Kalıntının üzerine 2 mL fenoldisülfonik asit ve 5-6 mL  kadar potasyum hidroksit çözeltisi eklenir. Herhangi bir çökelek oluşursa süzülerek uzaklaştırılır. 50 mL’lik nessler tüpüne koyularak hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.
 


Standart Çözelti Hazırlanması

Standart potasyum nitrat çözeltisinden aşağıdaki mL’lerde alınarak üzerine 2 mL fenoldisülfonik asit ve örnek için kullanılan baz kadar potasyum hidroksit çözeltisi eklenir. Saf su ile 50 mL’ye tamamlanır.
 
0,0   0,1   0,3   0,5   0,7   1,0   1,5   2,0   3,5   6,0  10,0   15,0   20,0   30,0  (mL)


 
Hesaplamalar

Hazırlanan standart çözeltiler 410 nm de okunarak konsantrasyon akarşı absorbans standart eğrisi oluşturulur. Bilinmeyen örneğin de bu dalga boyunda absorbansı okunarak standart eğrisinden konsantrasyonu (C) bulunur.

 

Azot (mg/L) = ( C x V )/ ml olarak alınan numune hacmi ml olarak alınan numune hacmi: Eğer renk giderme yapılmış ise numune hacmi 50-1.5 mL = 48.5 mL olunarak alınır .Eğer renk giderme yapılmamışsa bu miktar 50 mL olarak alınır.

C = Standart eğrisinden bulunan örneğin konsantrasyonu (mg/mL)

V= Örneğin seyreltildigi hacmi (50 mL)
 
Nitrat (mg/L) = Azot konsantrasyonu x 4,43

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(01907 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

İçme Sularında Nitrat Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

İçme Sularında Nitrat Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

İçme Sularında Nitrat Tayini Analizi Nasıl Yapılır? Yöntemin Prensibi Yöntem, nitratın 2-4 -fenol disülfonik asit ile reaksiyonu sonucunda sarı renkli 6 nitro 2-4 fenol disülfonik tuzu oluşturması ilkesine dayanır. Nitrat deneyi numune alınmasından hemen sonra yapılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse örnek 0 ºC ‘de saklanır. Kul...

İçme Sularında Nitrit Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

İçme Sularında Nitrit Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

İçme Sularında Nitrit Tayini Yöntemin Prensibi Yöntem, nitrit anyonunun pH = 2-2,5 arasında alfa-naftilaminin ile diazolandırılmış sülfanilik asidin verdiği kırmızımsı-mor azo boyar maddesinin gözle tespitine dayanmaktatır. Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar Balonjoje ( 50 mL, 100 mL, 1000 mL, 2000 mL) pH metre Pipet Pipet ( 1 mL...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi