• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Elma Ağ Kurdu

(Hyponomeuta malinellus Zell.)

 

ELMA AĞ KURDU TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginlerin ön kanatları beyaz zemin üzerine siyah noktalıdır. Yumurta paketi balık pulu şeklinde dizilmiş ve kestane rengindedir. Kışı larva döneminde, yumurta paketi altında geçirir. Larvalar mart sonu nisan başında çıkarlar. Yeni çıkan larvalar, yaprağın iki epidermisi arasına girer ve burada toplu olarak beslenir. Daha sonra yaprakları ağları ile birbirine sararak, içinde toplu halde damarları hariç yaprağın diğer kısımlarını yerler.

Elma Ağ Kurdu

ELMA AĞ KURDU ZARAR ŞEKLİ

Ağaçların yapraklarını yemek suretiyle zarar yaparlar. Ayrıca çiçek tomurcukları ve meyvelerde de zarar yapabilirler. Bazen ağaçları daha yaz başlarında tamamen yapraksız, çıplak bırakırlar. Elma ağaçları mayıs sonlarına doğru kızıl kahverengi bir renk alır. Ağaçların o yıl normal ürün verememesine neden oldukları gibi gelecek yılın meyve gözlerinin oluşmasına da engel olurlar.

Elma Ağ Kurdu

ELMA AĞ KURDU ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Elma, Japon elması ve üvez .

 

ELMA AĞ KURDU MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Mekanik mücadele

Zamanında ve usulüne uygun budamanın yapılması ve budama artıklarının bahçeden uzaklaştırılması ile larvaların önemli bir kısmı yok edilmiş olur. İlkbaharda toplu halde beslenen larvalar toplanıp bahçeden uzak bir yere götürülür ve parazitoit çıkışı için uygun kafeslere konulur. Bu şekilde parazitoidlere çıkış şansı verilir.

 

Biyolojik Mücadele

Zararlının mücadelesinde biyopreparatlar başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Kimyasal Mücadele

İlkbaharda yapraklarda larvaların ilk zararlarının görülmesinden son larva dönemine kadar ilaçlı mücadele yapılabilir. Ağaçlarda fazla zarara meydan vermemek için mücadelede geç kalınmamalıdır.  Larvalara karşı ilaçlamaların çiçeklerin açılmasından önce veya çiçek taç yapraklarının %70-80’inin dökülmesinden sonra yapılması tavsiye edilir. Bahçeyi temsil edecek 100 yaprak buketinde, epidermis içine girmiş veya ağ örmüş 4 larva kümesi varsa ilaçlama yapılır.

 

ELMA AĞ KURDU KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Alphacypermethrin 100 g/l EC 15 ml 14
Deltamethrin 25 g/l EC 5 ml 3
Diflubenzuron 480 g/l SC 20 ml 14
Fenthion, 525 g/l EC 100 ml 21
Lamda Cyhalothrin 50 g/l EC 10 ml 3
Omethoate 565 g/l SL 100 ml 21
Phosalone, %30-350 g/l WP/EC 200 g/ml 14
Phosmet 50 % WP 60 g 14

 * Koyu renkli etken maddeler AB’ye ihraç edilecek ürünlerde kullanılmamalıdır.

 

ELMA AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi