• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

BAKTERİYEL SOLGUNLUK VE KAHVERENGİ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞI 

(Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.)

 

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık etmeni bir bakteridir. Domates ve patates bitkisini kökleri yoluyla hastalandırır. Etkili bir mücadele yöntemi yoktur. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda domates ve patates tarımına 5 yıl süreyle izin verilmez. Domates ve patatesin yeşil aksamındaki (gövde ve yapraklar) ilk belirtiler, sıcak günlerde dalların uçlarındaki yapraklarda meydana gelen solgunluktur. Susuzluktan dolayı oluşan solgunluktan farkı gece serinliğinde solgunluğun kaybolmamasıdır.

Bakteriyel Solgunluk Ve Patates Kahverengi Çürüklüğü

Hastalık geliştikçe kök boğazının hemen üzerindeki bölgede çizgi şeklinde kahverengileşme ve yapraklarda bronzlaşma görülür. Bu tür belirti gösteren bitkilerin gövdeleri boyuna kesildiğinde iletim demetlerinde kahverengi renk değişikliği görülür. Ayrıca bu tür belirti gösteren bitkilerin gövdeleri kesildiğinde veya kırıldığında beyaz, sümüksü bir akıntının çıktığı görülür. 

 

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

Domates, patates ve köpek üzümü gibi yabancı otlar, ayrıca Solanaceae familyasından diğer bitkiler.

 

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

  1. Sertifikalı fide ve tohumluk kullanılmalıdır.
  2. Hastalığın görüldüğü tarlalarda 5 yıl süreli nadas veya 3 yıl nadas daha sonra 2 yıl süreyle hububat ekimi yapılmalıdır.
  3. Sulama kanallarının kenarlarında yetişen köpek üzümü gibi yabancı otlar imha edilmelidir.
  4. Kullanılan tüm makine, alet ve depolama alanları uygun bir dezenfektan ile temizlenmelidir.

 

Kimyasal önlemler

Etkin ve ekonomik bir Kimyasal Mücadele yöntemi yoktur.

 

BU HASTALIK İÇ VE DIŞ KARANTİNAYA TABİ OLUP, HASTALIKLA İLGİLİ BELİRTİLERE RASTLANDIĞINDA EN YAKIN TARIM TEŞKİLATINA HABER VERİNİZ.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi