• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

YAYGIN ORKİDE HASTALIKLARI

Orkide Bakımı

Yapraklarda sararma

Sarı yapraklar orkide yetiştiricilerinin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Orkide yaprakları normal yaşam döngüsüne bağlı olarak veya yer değişikliği nedeni ile alt yapraklarından bir veya bir kaçının sararması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle genç yapraklarda sararma varsa mutlaka gerekli müdahale yapılmalıdır.

 

Orkide yapraklarının başlıca sararma nedenleri

  • 1- Koşullardaki değişim ve yaşa bağlı nedenler
  • 2- Aşırı sulama
  • 3- Güneş ışınlarına bağlı yanıklık (Güneş yanıklığı)
  • 4- Mantar ve bakteriyel hastalıklar

 

1- Değişim

Orkide alınmadan önce seralarda en iyi koşullarda yetiştirilir. Yüksek nem, doğru sıcaklık, düzenli sulama, gerekli besinler gibi her ihtiyacı karşılanır. Seralardan çıkan orkideler bu optimum koşulları bir daha göremezler. Hem satış mağazalarında hem evde gerekli bakım koşullarını sağlamak çok zordur. Orkide bu değişikliğe adapte olabilmek için alt yapraklarında (yaşlı yaprak) sararma ile tepki verebilir. Bu genelde geçici bir durumdur koşullara uyum sağladıktan sonra normal yaşam döngüsüne devam eder. Bunun dışında saksı değişiminden sonra, orkidenin bulunduğu ortamdaki düşük-yüksek sıcaklık farkları, özellikle mevsim geçişlerinde alt yapraklarda sararmaya neden olabilir. Yaprak yaşına bağlı sararma: Orkidem 2 yıldır bende, durup dururken alt yaprağı sarardı sorusunun cevabı yaprağın yaşına bağlı sararmasıdır ki bu yeni yaprakların gelişmesi için orkide yaşamında normal bir döngüdür.

2- Aşırı sulama

Sulamanın orkide için en önemli bakım koşulu olduğunu her fırsatta vurgulamaya çalışıyoruz. Aşırı sulamaya bağlı yaprak sararmasında yapraklar aşağı sarkar, sararan yaprak pileli gibi durur, köklerde çürümeler olabilir. Kökte çürüme varsa mantari enfeksiyonlarda görülebilir. Sadece sulamaya bağlı yaprak sararması varsa sulama 1-2 hafta durdurulduktan sonra sulama düzeni ayarlanarak sorun çözülür. Eğer mantari enfeksiyon veya köklerde çürüme varsa hemen müdahale edilmeli hastalıkla mücadele edilmelidir.

 

3- Güneş yanıklığı

Genelde mevsim geçişlerinde veya yeni alınan orkidelerde karşılaşılan bir durumdur. Orkide yaprakları doğrudan gelen güneş ışınlarına duyarlıdır. Özellikle yaz aylarında dik gelen güneş ışınları yakıcı etki yapar. Güneş yanığına bağlı sararmada yaprağın güneşi dik gördüğü alan beyaz, yanık çevresi sarı kahverengi hale şeklinde çevrili olur. Yaprakta hızlı bir sararma varsa güneş yanığından şüphe edilebilir. Doğru ışık konumlanması yapılarak sorun çözülür.

 

4- Mantar ve bakteriyel hastalıklar

Asıl sorun teşkil eden ve acil önlem alınması gereken yaprak sararmaları hastalığa bağlı yaprak sararmalardır. Bu tip yaprak sararmalarında diğer tür sararmalardan farklı olarak yaprağın tümü değil düzensiz olarak bazı bölgeleri sararır. Sararmanın olduğu bölgede koyu kahve siyah tonlarında lekeler ve bitkide genel bir solgunluk görülür.

Mantar Hastalıkları

Mantarlar orkideler de çeşitli sorunlara neden olabilirler. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa sarı yapraklar, çürüme ve sonunda ölüm olur. Mantar hastalıkları önlemenin en iyi yolu işin başın da mantar üremesine yardımcı olan koşulları ortadan kaldırmaktır. Bazı organizmalar mantar hastalıklarına neden olurlar. Siyah çürüklük hastalığına genel de Pythium veya Phytophthora, çiçek yanıklığı hastalığına ise Botrytis sebep olur.

Siyah çürüklük (Pythium-Phytophthora); Hastalığa tüm bitki hassas olmasına karşın genellikle kökler de veya yapraklar da rastlanır. Bitki kökleri su içersin de kaldığında veya saksı harcı çürümeye başladığın da görülür. Hastalık tedavi edilmezse hızla yayılır ve bitkiyi öldürür. Yaprak belitileri başlangıçta yaprak altında küçük, düzensiz, sulu kahverengi lekeler şeklinde görülür. Hastalığın ileri aşamaların da bu lekeler morumsu kahverengine veya morumsu siyaha dönüşür.  Bu safha da hastalıklı bölgeye basıldığın da su çıkışı görülebilir. Daha eski hastalıklı bölgeler kurumuş, kahverengi veya siyah renkte olabilir. Hastalık çok bulaşıcı olduğundan derhal tedaviye başlanmalı diğer bitkilerden uzak bir noktaya çekilmelidir. Lezyon görülen bölgeler steril kurallara uygun olarak kesilip çıkarılmalı thiophanate methyl gibi uygun bir mantar (fungusit) ilacı ile ilaçlanmalıdır.

Yaprak benek hastalıkları. Genelde açık yaralardan girerek hastalık yapan mantarlar yaprakta sararmalara neden olur. Başlangıçta yaprağın altında ortaya çıkan lezyonlar, daha sonra yaprağın üst kısmına yayılır. Hastalıklı bölgeler çok küçük yuvarlak benekler şeklinde içi çökük kahverengindedir. Tedavisi; hastalıklı yapraklar çıkarıldıktan sonra thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. içerikli uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanarak yapılır.

 

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.

 

Bakteriyel kök çürüklüğü; Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklar da bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen tamizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Thiophanate methyl gibi uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanır. Sulama sıklığı azaltılarak bir süre su kısıntılı verilir.


Çiçek yanıklığı (Botrytis); Bir diğer yaygın mantar hastalığı çiçek yanıklığı olarak bilinen botrytis dir. Orkide çiçekleri üzerin de küçük kahverengi veya siyah renkler de noktalar şeklinde görülür. Genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerin de su damlacıkları kaldığın da ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanır. Hastalıklı çiçekler uzaklaştırılırsa hastalığın yayılma şansı azalır. Thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. uygun bir mantar ilacı ile ilaçlanır.

Bakteriyel Hastalıklar

Orkideler de yaygın olarak görülen bakteriyel hastalıklar yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük olarak bilinen Erwinia ve kahverengi benek hastalığı olarak bilinen Pseudomonas’dır. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz hava dolaşımı tarafından teşvik edilmektedir. Yaşam koşulları soğuk ve nemli olduğun da orkide bakteriyel hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadır.


Orkideler de ortak bir sorun olan kahverengi çürüklük (Erwinia) hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık çok hızlı yayılır ve 2-3 gün içinde bitkiyi çürütüp öldürebilir. Yaprak da açık kahverengi üzerine yarı saydam bir bölge oluşur. Hastalık ilerledikçe kötü kokulu sulu bir çürüme görülür. Eğer enfeksiyon yapraklardan gövdeye geçerse sonuç büyük olasılıkla ölümcül olacaktır. Enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

 

Bakteriyel kahverengi benek hastalığı (Pseudomonas) Yaprağın herhangi bir yerinde küçük, yumuşak ve sulu kabarcık şeklinde görülür. Başlangıçta mat, kirli yeşil bir renktedir. Hastalıklı bölge büyüdükçe zamanla kahverengi siyahımsı renk ve kurumuş bir hal alır. Tedavi edilmezse bitki gövdesine geçerek bitkiyi öldürecektir.


Erwinia’da olduğu gibi enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi