• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Sebzelerde Thrips Zararı

 

Zararlı Olduğu Bitkiler

Birçok bitkide(polifag zararlı) zarara neden olan thripsler, sebzeler arasında; Domates, patlıcan fasulye kabak, biber, sarımsak, soğan, pırasa, patateste ve bezelyede, ekonomik kayıplara neden olur.

Tanımı ve Yaşayışı

Sebzelerde ekonomik zarara neden olan faktörlerden biri de thrips zararıdır. Dişi ergin thripsler sebze yaprağının altına yumurtalarını bırakır. Bazı bitkilerin alt yapraklarına bakıldığında yumurtalar gözle görülebilir. Larvalar çok hızlı hareket ederek yaprağın altında beslenir. Sıcaklık değerleri 25°-30°C’de yılda 15 döle kadar yüksek üreme kapasiteleri vardır.

 

Zarar Şekli

Familya özelliği sokucu-emici ağız yapısı olan thripsler, bitkilerde yaprak, sap ve meyvelerin özsuyunu emerek beslenirler. Emgi olan yerlerde boşalan hücrelerin arasına hava dolması sonucu önce beyazımsı sonra gümüş lekelenmeler oluşur. Akdamar hastalığı olarak da bilinir. Meyvelerde şekil bozuklukları görükmektedir. Özellikle hıyar meyvesinde sarımsı lekeler dikkat çeker. Thrips zararının ekonomik kaybı, verdiği tahribatın yanında, virüs hastalıklarının sağlıklı olan bitkilere taşınmasında vektör olması önemini artırmaktadır.

 

Kültürel Mücadele

  • Hasat zamanı beklenmeden zarar gören bitkiler imha edilmeli.
  • Yabancı otlara karşı mücadeleye erken başlanarak konukçu olmasına engel olunmalı.
  • Aynı familyadan olan bitkilerin mümkün olduğu kadar yan yana ekilmemesine özen gösterilmeli.

 

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanlardan, özellikle Orius spp. biyolojik mücadele başarılı sonuçlar vermiştir.

 

Kimyasal Mücadele

Bitkilerin alt yapraklarında deformasyona uğrayan şişkinlikler görüldüğü an mücadeleye başlanılmalı. Yaprak bitleri gibi emgi yapan zararlılarla birlikte mücadeleye aynı anda başlanılmalı.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi