• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Fındık Ağaçlarında Gübreleme

Fındıkta taban gübrelerini ne zaman vermeliyim?

Fındıkta taban gübresi ya da kışlık gübre diye tanımladığımız fosforlu gübreleri Şubat sonu – Mart başı yani ağaçlara su yürüme döneminde vermeliyiz.

Fındık Bahçelerinde Kireçleme Dönemi Başladı

Fındıkta taban gübrelerini fındık ocaklarının dibine koysam olur mu?

Hayır olmaz. Taban gübresi dediğimiz gübrelerdeki fosfor hareketsiz bir elementtir. Yani bitki kılcal köklerine doğru gitmez, koyduğumuz yerde kalır. Dolayısı ile bitkinin kılcal köklerinin olduğu yere vermemiz gerekir. Ağaçlarda kılcal kökler taç izdüşümü dediğimiz bölgededir. Taban gübrelerini ağaç taç izdüşümüne açılacak 15-20 cm derinlikteki çukura atılarak üzeri toprakla kapatılmalıdır. Aksi halde verdiğimiz gübredeki fosfordan bitki faydalanamaz.

Fındık Yetiştiriciliği

Peki azotlu gübreleri (% 26 N CAN, % 46 Üre..vb) nasıl ve ne zaman atacağım.

Azot fosforun tam tersine haraketli bir elementtir ve toprak suyu ile köklere doğru taşınır. Bu yüzden gövdeden 50–60 cm uzaklıkta daire şeklindeki alan hariç olacak şekilde ağaç tacı altına serilip tırmıkla veya çapa ile işlenerek hafifçe toprakla karıştırılmalıdır. Azotlu gübrelerin de atılma zamanı önemli.

Fındık Yetiştiriciliği

Eğer taban gübresi olarak TSP gübresi kullanacaksak ve toprak pH’sı 6.5’in altındaysa (ki genellikle öyledir), Mart ayında % 26 N CAN gübresinden ocak başına 700-800 gr ve Mayıs ayında tekrar % 26 N CAN gübresinden ocak başına 700-800 gr yukarıda bahsedildiği şekilde verilmelidir.

Fındık Yetiştiriciliği

Eğer kompoze gübrelerle (15.15.15., 20.20.0, Süper Çotanak, Çotanak Fertil ..vb) taban gübresi uygulaması yaptıysanız (ortalama ocak başı 1 kg gibi), Mart ayında % 26 N CAN gübresinden vermenize gerek yok. Ancak Mayıs ayında % 26 N CAN gübresinden ocak başına 700-800 gr mutlaka vermeniz gerekmektedir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi