• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

DEMİR (FE)

Bitkilerin Demir Alımı: Yaşlı yapraklardan genç yapraklara demirin aktarılamaması nedeniyle bitki, büyüme organlarının demir gereksinimini sürekli demir alarak karşılayabilmektedir. Kök etki alanında demir Fe2+,Fe3+ ve organik bağlı yada kileytler şeklinde bulunur. Bitki metabolizmasında Fe2+ kullanılır. Bitkilerin demir alımı üzerine çeşitli etmenler etki yapar (bitkisel, çevresel ve toprak etmenleri).

 

Bitkilerin Demir İçerikleri : Bitkilerin demir içerikleri üzerine çeşitli etmenler etki yapar. Bunlar; -Bitkinin türü, - Örneğin alındığı zaman, - Bitkinin yaşı, -Toprak tepkimesi, - Toprağın kireç içeriği, - topraktaki ağır metallerin cinsi, - Toprağın fosfor içeriğidir. Bitki yapraklarında Fe miktarı kuru madde ilkesine göre 10-1000 mg/kg arasında değişir. Yeterli Fe miktarı ise genelde 50-250 mg/kg dir. Fe miktarı 50 mg/kg’nin altına düştüğü zaman noksanlık belirtileri görülür.

 

Bitkilerde Demirin Metabolik İşlevleri: Demir bitkilerde önemli fizyoljik işlevleri olan ve pek çok biyokimyasal tepkimeleri katalize eden çeşitli enzimleri aktive eder.Örneğin demir hemin enzimlerini oluşturur. Bu enzimler yükseltgenme tepkimelerde olağanüstü önem taşıyan enerji metabolizmasında elektron taşıyıcı olarak görev yapar.

 

Bitkilerin Demir Kaynakları:

Toprak ; Diğer elementlere göre demir daha fazla bulunur.Genel olarak toprakta demir miktarı % 0.02 ile % 10 arasında değişir.ortalama miktar %3.8 dir.

 

Gübreler : Bitkilerde demir noksanlığının giderilmesi için çoğunlukla kullanılan demir kaynakları;Ferro sülfat (190 g/kg), Ferro oksit (690 g/kg), Demir kileytler (50-140 g/kg) dir.

 

Bitkilerde Demir Noksanlığı: Demir noksanlığına karşı bitkiler çok duyarlıdır. Noksanlık enfazla kireçli ve alkalin topraklarda görülür.Demir noksanlığı belirtileri genç yapraklarda ve özellikle son çıkan yapraklarda görülür. Noksanlıkta damarlar arasında sararma şeklinde ortaya çıkar.Demir noksanlığının en tipik belirtisi yapraklarda en ince damarların bile yeşil kalması ve damarlara arası rengin tamamen sarıya dönmesidir

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi