• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Maydonoz Yetiştiriciliği

Maydonoz

Maydonoz Yetiştirme İstekleri

Maydonoz İklim İsteği

Yüksek rutubetli ve ılıman iklime sahip yerleri sever. Soğuk iklim bölgelerinde ilkbahar ve sonbaharın soğuk dönemleri arasında yetiştiricilik yapılabilir. Ilıman iklime sahip bölgelerde ise yıl boyu üretim yapılabilmektedir.

 

Maydonoz Toprak İsteği

Toprak istekleri bakımından kaprisli bir bitki olmayıp ağır bünyeli olmayan, besin maddelerince zengin tüm toprak tiplerinde yetiştirilebilmektedir. En iyi verim derin bünyeli topraklarda görülmektedir. 5-8 Ph değerleri arasında bitki daha kolay gelişir.

 

Maydonoz Yetiştirilme Şekli

Tohumları düz tarlaya şeritler halinde direkt olarak ekilmektedir. Mevsimi kurak geçen bölgelerde tavada, mevsimi ılıman geçen bölgelerde ise şerit halinde üretim yapılır.

 

Maydonoz Toprak Hazırlığı Ve Ekim Dikim

Yetiştiricilik yapılacak tarla yabancı otlardan temizlenmelidir. Yabancı otlar maliyetin yükselmesine ve ürün kalitesinin azalmasına neden olur. Ekimden 1-2 ay önce yanmış hayvan gübresi tarlaya atılmalı ve derin sürüm yapılmalıdır. Tarla diskaro ile inceltilerek şerit veya tava ekimi için hazırlanır. Yetiştiricilik için hazırlanan tavalar toprak yüzeyinden 10-15 cm aşağıda kalacak şekilde ve genişliği 100-120 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır.

 

Maydanoz tohumları çok uzun sürede çimlenir. Bir dönüme ortalama 1-1,5 kg maydonoz tohumuekilir. Ekim alanı küçük ise ekim el ile, ekim alanı büyük ise ekim mibzerle yapılır. Tohumlar toprağın 1-1,5 cm altına ekilir. Mibzerle yapılan ekimlerde buğday mibzerleri, maydanoz tohumlarının ekiminde de kullanılabilir. Ekilen maydanozlar tohumluk olarak bırakılacaksa ekim aralığı 60-70 cm, tohumluk olarak bırakılmayacaksa ekim aralığı 35-40 cm olmalıdır. Ege bölgesi için en uygun ekim zamanı Mart ayının ilk haftasıdır. Ekimi yapılan tohumların homojen bir şekilde çimlenebilmesi için düzenli olarak ve homojen olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Bazı üreticiler tohumdan, bazı üreticiler ise fideden üretimi tercih ederler.

 

Maydonoz Bakım İşleri

Maydanoz yetiştiriciliğinde kaliteli bir üretim yapılabilmesi için en önemli husus yabancı ot temizliğinin ve sulamanın düzenli olarak yapılmasıdır. Tavada yapılan üretimlerde tava sırtları el çapası ile çapalanır. Büyük ticari işletmelerde ise çapa makinaları ve kültüvatör kullanılır.  Bitkisi henüz tam olgunluğa ulaşmadan çapalama yapmak uygun olmaz. Çünkü maydanoz bitkileri ilk çıktıklarında çok hassas olurlar. Bu nedenle bitkinin ilk dönemlerinde yabancı ot temizliği el ile yapılmalıdır.

 

Maydonoz Sulama

Sulamanın en önemli olduğu dönem çimlenme dönemidir. Bu dönemde sulama yağmurlama şeklinde yapılmalıdır. Bitki 2-3 yapraklı döneme ulaştığında salma sulama sistemiyle sulama yapılabilir. Maydanoz, aşırı sulamaya hassas bir bitki olup fazla su bitkinin sararmasına ve ölmesine neden olur.

 

Maydonoz Gübreleme

Ekimden önce yapılan organik gübreleme, tohumların çimlenmesi üzerinde oldukça etkili olur. Yanmış ahır gübresine ek olarak sonbaharda 3-5 kg saf azot uygulaması yapılabilir. Bir araştırmaya göre bir dönümden hasat edilen 2 ton yeşil maydanoz ile birlikte topraktan 3 kg azot, 0,8 kg fosfor, 2,6 kg potasyum, 3,2 kg kalsiyum ve 0,6 kg magnezyum eksilir. Her ne olursa olsun iyi verim alınılması isteniyorsa, gübreleme yapılmadan önce toprak analizi yapılmalı ve bu analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır. Gereksiz yere toprağa verilen azot gübresi tüketiciler için büyük tehlike yaratmaktadır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi