• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Tarla Sarmaşığı

Convolvulus arvensis

 

Tanımı ve yaşayışı

Tarla sarmaşığı Convolvulaceae familyasından tohum ve rizomla üreyen çok yıllık bir bitkidir. Tarlalarda ilkbahar toprak işlemesinden sonra sürgünler toprak yüzünde görülmeye başlar. Mayıs ayı sonundan itibaren bitkiler çiçeklenme periyoduna girer. Çiçeklenme, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Çiçeklenme başlangıcından' hemen sonra bitkilerde tohumlar meydana gelir. Tohum kabuğu sert olduğundan tohumlar uzun yıllar toprakta canlı kalabilir.

Tarla Sarmaşığı

Tarla sarmaşığı, derin ve etkili kök sistemine sahiptir. Kökler, kesif, horizontal (yatay uzanan) rizomlardan gelişir. Kuvvetli rizomlar toprakta 2 m derinliğe kadar inebilir. Yeni sürgünler, 60 cm'ye kadar olan derinliklerden yüzeye çıkabilir. Gövdesi tüysüz, ince, yerde sürünücü veya sarılıcı ve tırmanıcıdır. Bunlar 30-100 cm uzayabildikleri gibi bazen 3 m'ye ulaşabilirler.

 

Yapraklar basit, stipülsüz, uzun saplı, tüysüz veya çok tüylü-dür. . Çiçekler 1.5-2.5 cm büyüklükte, hafif pembemsi veya morumsu beyaz, huni şekilli uzun saplıdır. Çiçek sapı 5 cm kadardır. Meyve, 6-8 mm çapında, küresel olup her kapsülde 1-4 tohum bulunur. Tohum, 4-5 mm uzunlukta ve üç köşelidir. Tohum rengi, koyu kahverengiden siyaha kadar değişir. Tohum kabuğu, sert ve tüysüzdür .

 

Tarla sarmaşığı, genellikle vejatatif olarak ürer. Rizomlar havaların ısmmasıyla çimlenirler. Yaz sonunda bitkilerin toprak üstü aksamı öldüğü halde, toprak altı aksamı çok yıllıktır. Uzun yıllar yaşar ve her yıl yeni
sürgünler verir.

 

Tarla Sarmaşığı Mücadelesi

a) Kültürel önlemler

Tarla sarmaşığı, tohum ile de üreyebildiği halde genelde toprakaltı organları ile ürediğinden toprak işleme aletlerini, bulaşık tarladan temiz tarlalara geçirmeden önce tarla sarmaşığı rizomları, yeni gelişmeler için büyük bir besin deposu görevini yapar. Tarja sarmaşığının kontrolünde, sadece tohum vermeyi önlemekle kalmayıp toprakaltı aksamında besin . birikiminin (rezervlerinin) azalmasını da sağlamak gerekir. Yoğun toprak işleme, tarla sarmaşığının kontrolünde etki sağlar. 2-4 hafta aralıklarla veya sürgünler 10-15 cm boya ulaştığında toprak işleme, tarla sarmaşığını kontrol eder. Bu arada münavebe uygulanmalıdır.

 

b) Kimyasal mücadele

Nohut tarlasında çıkan Tarla sarmaşığının kimyasal mücadelesi talimatta yer alan ilaçlarla mümkün değildir. Ancak münavebe bitkisi buğdayda 2.4-D'li ilaçlarla mücadele yapılarak nohut için daha temiz bir tarla sağlamak mümkün olabilir.

 

Tarla sarmaşığı hızlı gelişme devresinde 2,4-D'li ilaçlara hassastır. 90-110 g/da 2,4-D etkili madde, birçok şartlar altında bu otu kontrol eder. Etkili kontrol, tarla 'sarmaşığının tomurcuk-çiçeklenme devresinde veya sonbahar sonlarında 2,4-D uygulandığında elde edilir. Kurak alanlarda ise er iyi sonuç tomurcuklanma öncesi-tomurcuk devresinde 2,4-D ester uygulanması ile elde edilir. Bununla beraber, ilkbaharda nadas alanlarında toprak işleme ve tomurcuk-çiçeklenme devresinde ilaç uygulanması en iyi kontrolü sağlar.  Tarla sarmaşığı ve diğer yabancı otların kimyasal mücadelesinde tavsiye edilen ilaçlar ve dozları e yer almaktadır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi