• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Adi soda otu

Salsola kali

 

Ömür : Tek yıllık  

Yaşı : ot

Çiçeklenme : 5-7

Habitat : kıyılar ve çorak yerlerdeki araziler

Yükseklik : 0-0

Element : Bilinmiyor

Türkiye dağılımi: G.Anadolu

Genel Dağılımı : Avrupa,Asya,K.Afrika

 

Özelikler

Özellikle erken ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde otsu türlerin çoğu dormant olduğundan kaliteli yem açığı görülmekte ve hayvanlar yetersiz beslenmektedir. Oysa kurak şartlara adapte olmuş çok sayıda tür yeşilliklerini ve besin değerlerini koruyarak, otlanan hayvanlara kalteli bir yem kaynağı sağlamaktadırlar. Bu amaçla bölgede yaygın olarak yetişen Salsola tragus, bu araştırmada bitki materyali olarak kullanılmış ve bu türlerin erken ilkbahar (vejetatif) ve geç sonbahar (tohum olgunlaştırma) dönemlerinde bazı yem kalite özellikleri incelenmiştir. Deneme kurak iklim özelliğe sahip Aralık (Iğdır) rüzgar erozyon sahası meralarında 2013 yılında şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.

Adi Soda Otu

Sonuçlar, incelenen tüm kalite parametrelerinin dönemler arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Buna göre en yüksek ham protein, kuru madde sindirilebilirliği, sindirilebilir enerji, metabolik enerji ve nispi yem değerleri erken vejetatif gelişme döneminde, nötr çözücülerde çözünemeyen lif, asit çözücülerde çözünemeyen lif ve asit çözücülerde çözünemeyen lignin içerikleri ise tohum olgunlaştırma döneminde belirlenmiştir. Türler arasında ise hayvanlar tarafından arzu edilen kalite parametreleri dikkate alındığında S.tragus daha yüksek bir besin içeriğine sahip olmuştur. Sonuç olarak besin değeri açısından her iki mevsimin otlatma için uygun olduğu ve her iki türün geleneksel yem kaynaklarına göre azımsanmayacak kalitede yem sağlayabildiği ortaya konulmuştur.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi