• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Çinçilla kürk hayvanı yün tavşanı ailesine mensup küçük ve çok sevimli bir hayvandır. Ayrıca dünyadaki diğer kürk hayvanlarına göre üretimi en kolay ve ucuz olanıdır. Görünüş olarak sincaba benzemekle birlikte, vücudu daha yuvarlak, kuyruğu daha kısa ve az tüylüdür. Yetişkin bir Çinçillanın ağırlığı 400-600 gr. Civarında olup, boyu 25-30cm arasındadır.  Yapı itibariyle gece hareketli olan bu hayvanlar gündüzleri genellikle uyurlar.

ÜRETİCİYE SAĞLADIĞI KAZANÇ

Çinçilla üretimi özünde deri işidir. Dünyada bu hayvanlar öncelikle kürkü için yetiştirilirler. Soğuk ve zengin her ülkede Çinçillanın piyasası vardır. Belli şehirlerdeki kürk borsalarında bu hayvanların derileri ihale yoluyla ve binlerce alınıp satılmaktadır. Üreticiye kalacak para kürk eksperlerinin derilerin kalitesine göre belirledikleri fiyattır. 8-10 aylık standart bir Çinçilla derisinin dünyadaki fiyatı 30-50USD arasında değişir. Doğal renginden farklı olan beyaz, kahverengi, menekşe ve mozaik gibi mutasyon renklerdeki deriler 400USD fiyata kadar alıcı bulmaktadır. Bugün için ülkemizde üretilen deriler Yunanistan'a pazarlanmaktadır. Konfeksiyon işleminden geçtikten sonra meydana gelen bir Çinçilla mantonun fiyatı 10-30 000USD arasıdır

 

BESLENMESİ VE GELİŞİMİ

Aylık 750gr yem ihtiyacı olan bir Çinçillanın yıllık toplam bakım masrafı 4 USD'dir. Hayvanın günlük her türlü vitamin ihtiyacını karşılayan standart yemin yanında çeşitli kuru otlar, elma ve kuru üzüm gibi meyvalar da verilebilir. Diğer gece hayvanlarında olduğu gibi, bu hayvanlar da her gün akşam üzeri yemlenirler. Yem verme işi sadece akşamları hayvan başına bir yemek kaşığı yem (25-30gr) paylaştırmaktan ibarettir. Bunun yanında üretici isterse bir tutam kuru ot veya değişik lezzetler verebilir. Standart yemi üreticinin hazırlaması mümkündür. Dikkat edilmesi gereken nokta mısır, yulaf, buğday gibi tahılları belli oranlarda harmanlamaktır. Yemde şekil değil, içerik önemlidir.

 

BARINDIRMA KOŞULLARI

Çinçilla üretimi için kuru ve kapalı yerler uygundur. Kış aylarında bulundukları yerin ısısı yavru sağlığı açısından 5 derecenin altına düşmemelidir.Yaz aylarında ise, 30 derecenin yukarısı üretimi olumsuz etkiler. Garaj, ahır veya balkon gibi ısı yalıtımı olmayan yerlerde üretim yapılamaz. Ayrıca ana cadde üzerinde bulunan veya torna atelyesi gibi aşırı gürültüye maruz kalan mekanlarda üretim verimli olmaz. Nispeten sessiz, bol temiz hava alabilen ve dış etkenlere karşı korunanabilir ortamlar üretim için müsaittir. Üretim kafesleri özel alaşımlı paslanmaz telden imal edilmektedir. Bu kafesler yan yana ve üst üste dizilebildikleri için 10 metrekarelik bir odada 80-100 hayvan beslenebilir. Üretim kafesleri piyasada hazır halde bulundukları gibi, isteyen üretici kendisi de imal edebilmektedir. Kafes ölçüleri 170x40x50cm'dir. Kafes imalatında kullanılan tel ve ölçüler her ülkede aynıdır. Bir ailelik kafesin maliyeti 50USD civarındadır.

ÜREME VE OLGUNLAŞMA SÜRECİ

Çinçillalar poligami (çok eşli) olarak üretilirler. İdeal sisteme göre bir erkek hayvana dört dişi hayvan verilir ve erkek bir geçit aracılığıyla dişi hayvanlara ulaşır. Erkek ve dişi yavrular en erken beş aylık olduktan sonra çiftleştirilebilir. Ayrıca kardeş olan hayvanların birbirileriyle çiftleştirilmesi de sakıncalıdır. Aynı aileyi oluşturan dört dişi hayvan kardeş olsa bile, erkek hayvan başka bir aileden seçilmelidir Çinçillalar yılda üç defa yavrulama özelliğine sahiptirler. Hamilelik süresi 110 gündür ve her doğumda 1-6 arası yavru verirler. En sık görülen doğum başına 2-3 yavrudur. Dört dişi ve bir erkekten oluşan bir aileden yıl içerisinde alınacak yavru sayısı 15-25 arasında değişir.  Damızlık Çinçillalar doğum yaptıkları gün tekrar hamile kalabilirler..  Çinçilla yavruları gözleri açık, tüylü olarak doğar ve hemen hareketlenirler. Yavru hayvanlar 6-8 hafta annesinin yanında kaldıktan sonra ayrı kafeslere alınırlar. Kürkün olgunlaşması için 8-10 aylık olmaları gerekir. Bu hayvanların ömrü 15-18 yıl kadardır ve üretkenlikleri ömür boyu devam eder.
 
  
BİLİNEN SALGIN HASTALI BULUNMAMAKTADIR

Çinçilla kürk hayvanının bilinen salgın hastalığı yoktur. Zaten üretim kafeslerinde her hayvan ayrı bölmede bulunduğu için birbirileriyle temas sözkonusu değildir. Ancak yanlış bakım uygulanırsa toplu sorun yaşanır. Örneğin küflü yem verilirse veya makarna, portakal kabuğu gibi ilgisiz gıdalar hayvanın önüne konulursa, üreticinin problem yaşaması kaçınılmazdır. Kemirgenler sınıfından olan Çinçillanın çok hassas olduğu söylenemez. Israrla yanlış bakım uygulanırsa bir süre sonra hayvanın dengesi bozulur. Çinçilla üretiminde anahtar kelime temizliktir. Hayvanın yediği, içtiği ve mekanı asgari düzeyde bile olsa temiz ise, üreticinin korkması için bir sebep olmaz.

 

NEDEN ÇİNÇİLLA ÜRETİMİ 

Kültür hayvancılığı kapsamında değerlendirilen Çinçilla üretimi dünyada fazla tepki çekmez. Sonuçta doğadan toplanmıyorlar ve insan emeğiyle üretiliyorlar. Avrupa'nın birçok ülkesindeki gelir düzeyi bizim 8-10 katımız olduğuna göre ve yılın büyük bölümü soğuk iklimde geçtiğinden Çinçilla kürkü onlar için lüks sayılmayabilir. Finlandiya, Norveç, Danimarka gibi ülkelerdeki kürk borsalarının merkez olmasında en büyük etken kürke olan taleptir.

 

Çinçilla üretimi Türkiye'de önümüzdeki yıllarda birçok kişiye iş imkanı sağlamaya aday bir işkoludur. Bugün organize çalışma içerisinde olan üreticiler kapasitelerini devamlı artırmakta ve aynı kalitede Çinçillayı daha ucuza yetiştirmektedirler. Temel besini kuru ot ve tahıllar olan, sincaptan biraz büyük bir hayvanın derisini 30-50USD fiyata satmak ülkemizde koyun fiyatına eş değerdedir. Çinçilla derisi ihraç malı olduğu için Türkiye ekonomisindeki olumsuz şartlardan etkilenmez.Bu yüzden birçok işkoluna göre riski daha az bir yatırımdır. Ayrıca kürkün her dönem moda olduğu ve her toplumda statü sembolü olduğu inkar edilemez.

 

Dört dişi ve bir erkekten oluşan bir aileden yıl içerisinde alınacak yavru sayısı gösterilen ilgiye göre 15-25 arasında değişir. Yavrular dişi-erkek olarak genellikle eşit doğarlar. Bir aileyle üretime başlamak isteyen bir üreticinin kazanç olarak bu işten tatmin olması zordur. Çünkü devamlı kapasite artırmak isteyeceğinden, ürettiği yavruları satmak yerine damızlık olarak kullanacaktır.

 

Çinçilla üretiminden zevk alabilmek ve kazanılan paradan memnun olabilmek için üreticinin elinde en az 10 aile damızlık bulunması gerekir. Maddi gücü 10 aile birden satın almaya yetmeyen kimse az hayvanla başlayıp hedefini buna göre belirleyebilir. Yetişkin 30 aile damızlığı bulunan bir üretici ise kendisine başka iş aramaz. Çünkü ortalama yılda 600 deri üretecek ve 1500-2000USD aylık net kazanca ulaşmış olacaktır. Eğer damızlık olarak satmak isterse bu rakam üçe katlanabilir. Çinçilla üretimine bir anlamda zengin işi de denebilir.Bu işle ilgilenen kişinin sabır yönünden veya maddi yönden zengin olması gerekir. Sabırlı olup az hayvanla başlayan kişi uzun vadede bu işten iyi para kazanabilir. Amaç bir an önce üretime geçmek ve mümkün olan en kısa sürede iyi para kazanmak olursa 10 aileyle işe başlanması tavsiye edilir.

 

Standart bir ailenin (4dişi+1erkek) maliyeti, çiftlikten teslim ve malzeme dahil 1300USD'dir. Gerekli olan her türlü bilgiyi hayvanlarla birlikte alan üretici, isterse deri çıkarma işini kendisi de yapabilir. Ürettiği yavruları canlı satmak isteyenler gelikayici.com ile yapılan anlaşma çerçevesinde ana üretim tesislerine getirebilirler. En erken 8 aylık olan yavrular kalitesine göre 30-50USD fiyata değerlendirilir. Üreticinin canlı yerine derisini çıkarıp satması kendi menfaatinedir. Çünkü deri fiyatına canlı verdiği hayvanı bir başkası damızlık olarak kullanabilir. 

 

Çinçila ile ilgili aramalar

  • Çinçila SATIN al
  • Ankara çinçila
  • Türkiye çinçila çiftliği
  • Gerçek çinçila
  • Short tailed chinchilla
  • Çinçila tavşanı
  • Uzun kuyruklu Çinçilla
  • Çinçilla dolandırıcılığı

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi