• notifications1
  • menü

Bugün : 30 Temmuz 2021 Cuma

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011

Bitki Koruma Ürünleri Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011

S1 - Piyasada satışa sunulan bitki koruma ürünlerinin etiket renkleri hangi mevzuata göre düzenlenmektedir?

A) Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesine Dair Yönetmelik

B) Bitki Koruma Ürünleri Ruhsatlandırma Yönetmeliği

C) Bitki Koruma Ürünleri Kontrol Yönetmeliği

D) Zirai Mücadele Fumigasyon Yönetmeliği

 

S2 - Aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünlerinin reçeteli satılması ile ilgili Yönetmeliğe uymamaktadır?

A) Reçetelerin yazımında teknik talimatlar esas alınır.

B) Yazılan reçetelerin kullanım süresi bir aydır.

C) Yazılan reçeteler yazıldığı ilde geçerlidir.

D) Reçeteler üç nüsha hâlinde düzenlenir.

 

S3 - Bitki koruma ürününü tanıtmak, kullanmak, yer ve şekillerini belirtmek, korunma tedbirlerini göstermek amacıyla ürün ambalajı üzerine yapıştırılan veya basılan Türkçe düzenlenmiş yazıya ne ad verilir?

A) Yönerge

B) Uygulama talimatı

C) Konşimento

D) Etiket

 

S4 - Litrede 450 g aktif madde bulunan bir bitki koruma ürünü, dekara 300 g tavsiye edilmesi durumunda dekara düşen aktif madde miktarı kaç gramdır?

A) 135

B) 175

C) 225

D) 255

 

S5 - Aşağıda LD 50'si verilen bitki koruma ürünlerinden hangisi toksikolojik bakımdan daha zehirlidir?

A) 2300 mg/kg

B) 2900 mg/kg

C) 3500 mg/kg

D) 4000 mg/kg

 

S6 - Bir kişinin bir günde alabileceği kabul edilebilir günlük bitki koruma ürünü miktarı nedir ve birim olarak nasıl ifade edilir?

A) Kabul edilebilir günlük miktar (mg/g)

B) Kabul edilebilir günlük miktar (mg/kg)

C) Maksimum rezidü miktarı (mg/kg)

D) Maksimum rezidü miktarı (mg/g)

 

S7 - Aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünlerinde bir sınıflandırma şekli değildir?

A) Zararlının biyolojik dönemine göre

B) Kullanıldıkları zararlılara göre

C) Etki şekillerine göre

D) Renklerine göre

 

S8 - Aşağıdaki mahlüllerden hangisi daha konsantredir?

A) 20 litre suda 100 cc bitki koruma ürünü karıştırmak

B) 10 litre suda 100 cc bitki koruma ürünü karıştırmak

C) 30 litre suda 100 cc bitki koruma ürünü karıştırmak

D) 100 litre suda 100 cc bitki koruma ürünü karıştırmak

 

S9 - Aşağıdaki bitki koruma ürünü formülasyonu sembollerinden hangisi suda dağılabilen kuru akışkan formülasyon tipi için kullanılır?

A) SC

B) SL

C) DF

D) WP

 

S10 - Bitkilerdeki kalıcılığı göz önüne alındığında aşağıdaki formülasyon tiplerinden hangisi
tercih edilmelidir?

A) Mikrokapsül

B) Islanabilir toz

C) Suda çözünen konsantre

D) Suda homojen dağılan sıvı

 

S11 - Küçük kimyasal partiküller hâlinde ürün üzerinde veya içinde bulunan bitki koruma ürünü ve bitki koruma ürünü türevlerine ne ad verilir?

A) Sinerjistler

B) Çözücüler

C) Yayıcı yapıştırıcı

D) Bitki koruma ürünü kalıntısı

 

S12 - Ülkemizde sera domatesi yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklardan hangisinde kullanılan fungisitlere karşı dayanıklılık kazanmış izolatlara rastlanmıştır?

A) Macrophomina phaseolina

B) Cladosporium fulvum

C) Botrytis cinerea

D) Fusarium spp.

 

S13 - "Bir türün normal bir popülasyonundaki bireylerin çoğunu öldürdüğü ispatlanan bir insektisit dozunu, aynı böceğin diğer bir popülasyonunun tolere etme yeteneğinin gelişmesi" ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

A) Direnç

B) Popülasyon ekolojisi

C) Popülasyon dinamiği

D) Ekonomik zarar düzeyi

 

S14 - Eğer bir arthropod popülasyonu malathion aktif maddeli bir insektisite direnç göstermişse ve aynı zamanda parathion aktif maddeli bir insektisite de direnç gösteriyorsa bu duruma ne denir?

A) Fizyolojik dayanıklılık

B) Çapraz dayanıklılık

C) Çoklu dayanıklılık

D) İkili dayanıklılık

 

S15 - Bitki koruma ürünlerinin bayi ve toptancılar üzerinden izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla kurulan sisteme ne ad verilir?

A) Kalıntı ve Kayıt İzleme Sistemi

B) Kayıt ve İstatistik Sistemi

C) Kayıt ve İzleme Sistemi

D) Barkod Sistemi

 

S16 - Meyve bahçelerini fare zararından korumak için ülkemizde aşağıdaki hangi mücadele yöntemi uygulanmaktadır?

A) Solarizasyon

B) Biyolojik mücadele

C) Zehirli yem uygulaması

D) Yeşil aksam ilaçlaması

 

S17 - Aşağıdaki aktif maddeli bitki koruma ürünlerinden hangisi meyve ağacı akarlarına karşı kullanılmaz?

A) Propargite

B) Azoxystrobin

C) Kükürt

D) Quinomethionate

 

S18 - Dar ve geniş yapraklı tek ve çok yıllık yabancı otların bulunduğu bir meyve bahçesindeki yabancı otlara karşı aşağıdaki herbisit uygulamalarının hangisinin önerilmesi uygundur?

A) Sistemik - Selektif bir herbisit

B) Kontakt - Total bir herbisit

C) Sistemik - Total bir herbisit

D) Kontakt - Selektif bir herbisit

 

S19 - Aşağıdaki yabancı otlardan hangisi monokotiledon bir yabancı ottur?

A) Capsella bursa pastoris

B) Chenopodium album

C) Sinapis arvensis

D) Avena sterilis

 

S20 - Turunçgillerde hasat sonrası önemli depo çürüklüğüne sebep olan fungal hastalık etmeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Colletotrichum lindemuthianum

B) Penicillum digitatum

C) Phytophthora capsici

D) Diplodia pinea

 

S21 - Aşağıdakilerden hangisi bitki virüslerinin özelliklerindendir?

A) Antibiyotiklere duyarlıdırlar.

B) Işık mikroskobunda görülebilirler.

C) Yapay ortamlarda yayılır ve çoğalırlar.

D) Sadece canlı dokularda yayılır ve çoğalırlar.

 

S22 - Aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi fumajine neden olur?

A) Zeytin karakoşnili

B) Asma ağustosböceği

C) Soğan sineği

D) Süne

 

S23 - Bitki virüs hastalıklarının böceklerle taşınmasında aşağıdaki böcek takımlarından hangisi en önemlidir?

A) Thysanoptera

B) Diptera

C) Hemiptera

D) Hymenoptera

 

S24 - Aşağıdaki böcek takımlarının hangisinin larvasına gerçek tırtıl denir?

A) Diptera

B) Lepidoptera

C) Coleoptera

D) Hymenoptera

 

S25 - Aşağıdaki bitki zararlılarının hangisinin savaşımında zehirli yem kullanılmaz?

A) Tohum böcekleri

B) Danaburnu

C) Bozkurt

D) Tarla faresi

 

S26 - Özellikle yoncada küskütün en önemli bulaşma ve yayılma yolu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sulama suyu

B) Böcekler

C) Toprak

D) Tohumluk

 

S27 - Aşağıdakilerden hangisi bakteriyel hastalık etmenleri tarafından oluşturulan simptom tiplerinden biri değildir?

A) Mozaik belirtiler

B) Solgunluklar

C) Doku anormallikleri

D) Çürüklükler

 

S28 - Bakteriyel hastalık etmenlerinin uzak mesafelere taşınmasında aşağıdakilerden hangisi en etkili olmaktadır?

A) Kültürel işlemler sırasında kullanılan alet ve ekipman

B) Tohum, fide gibi üretim materyalleri

C) Rüzgâr ve yağmur

D) Toprak

 

S29 - Böceklerin bağırsak çeperine zarar veren mikrobiyal insektisit aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karbamatlılar

B) Neonikotionitler

C) Basilluslu preparatlar

D) Jüvenil hormon analogları

 

S30 - Ülkemizde şeker pancarında kimyasal mücadele uygulanan en önemli hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Külleme

B) Yumru çürüklüğü

C) Fusarium kök çürüklüğü

D) Cercospora yaprak lekesi

 

S31 - İnsanlarda zehirlenme durumunda bitki koruma ürünlerinin etkisini azaltmak veya ortadan kaldırmak için kullanılan maddelere ne denir?

A) Antijen

B) Antidot

C) Antialerjik

D) Antikolinerjik

 

S32 - Bitki koruma ürününün etiketleri üzerinde yer alan sıçanlarda akut oral (ağızdan) LD50 değeri bize toksikolojik açıdan neyi ifade eder?

A) İnsanlar üzerindeki zehirliliği

B) Hastalıklar üzerindeki etkilerini

C) Zararlılar üzerindeki etkisini

D) Etki süresini

 

S33 - Aşağıdakilerden hangisi Tahmin-Uyarı Metodunda esas alınan bir kriter değildir?

A) Etkili sıcaklıklar toplamı

B) İlk ergin çıkış zamanı

C) Yumurta açılım zamanı

D) Bırakılan yumurta sayısı

 

S34 - Bakla zınnı erginleri için kitlesel tuzaklamada hangi renkte leğenler kullanılmalıdır?

A) Sarı

B) Yeşil

C) Mavi

D) Beyaz

 

S35 - Bir zararlı popülasyonunun çoğalarak, ekonomik zarar seviyesine ulaşmasına engel olmak için mücadeleye karar verildiği yoğunluk nedir?

A) Ekonomik zarar seviyesi

B) Ekonomik zarar eşiği

C) Mücadele seviyesi

D) Zararlı eşiği

 

S36 - Aşağıdaki aktif maddeli bitki koruma ürünlerinden hangisi biyolojik fungisitler sınıfında yer alır?

A) Trichoderma harzianum % 25 WP

B) Propineb % 70 WP

C) Benomyl % 50 WP

D) Mancozeb % 80 WP

 

S37 - Aşağıdakilerden hangisi Entegre Zararlı Yönetimine geçişi zorunlu kılan unsurlardan biri değildir?

A) Bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanan çevresel sorunlar

B) Zararlıların insektisitlere karşı direnç kazanmaları

C) Biyolojik çeşitliliğin artması

D) Yeni zararlıların ortaya çıkışı

 

S38 - Etkili sıcaklıklar toplamı 1600 gün - derece olan bir bölgede termal konsantı 500 gün - derece olan ve mecburi diyapozu olmayan bir böcek kaç döl verebilir?

A) 1

B) 3

C) 4

D) 5

 

S39 - Elmada kara lekeye karşı aşağıdaki etkili maddelerden hangisi önerilmez?

A) Penconazole

B) Hexaconazole

C) Flusilazole

D) Hymexazole

 

S40 - "Bitki koruma ürünlerinin içinde bulunan zararlı organizmalar üzerinde asıl biyolojik etki yapan maddedir." tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

A) Adjuvantlar

B) Aktif madde

C) Yardımcı maddeler

D) Bitki koruma ürünü formülasyonu

 

S41 - İlaçlama öncesinde ilaçlama aleti üzerinde yapılan uygulama ayarlarına ne ad verilir?

A) Basınç

B) Damlacık

C) Kalibrasyon

D) Dağılım

 

S42 - Yaşamını tek bir konukçu üzerinde tamamlayan ve konukçusunu öldürmeyip zayıflatan organizmalara ne ad verilir?

A) Parazit

B) Predatör

C) Patojen

D) Parazitoit

 

S43 - Zararlıların ilaçlanmış yüzeylerde gezinmeleri sırasında kutikuladan nüfuz ederek vücut içerisine girip etkili olan zehirlere ne ad verilmektedir?

A) Mide zehirleri

B) Kontakt zehirler

C) Solunum zehirleri

D) Sistemik zehirler

 

S44 - Toprak üstünde bulunan tüm yeşil bitkileri öldürmek amacıyla kullanılan herbisitlere ne ad verilir?

A) Total herbisitler

B) Seçici herbisitler

C) Kontakt herbisitler

D) Sistemik herbisitler

 

S45 - Aşağıdaki kültür bitkilerinden hangisinin yabancı otlara karşı rekabeti daha yüksektir?

A) Şeker pancarı

B) Pamuk

C) Sebzeler

D) Çavdar

 

S46 - Kükürtlü bileşikler daha çok hangi hastalıkların mücadelesinde etkilidir?

A) Mildiyö

B) Bakteri

C) Külleme

D) Solgunluk

 

S47 - Bir bitki koruma ürünü doğru olarak kullanıldığında göstermiş olduğu etkiye ne ad verilir?

A) Toksik etki

B) Koruyucu etki

C) Eradikant

D) Biyolojik etki

 

S48 - Organizmalar tarafından üretilen ve diğer organizmalara toksik olan maddelere genel olarak ne ad verilir?

A) Antibiosis

B) Antogonizm

C) Antibiyotik

D) Fitoaleksin

 

S49 - Sünenin en önemli parazitoid gurubu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yumurta parazitoidleri

B) Nimf parazitoidleri

C) Pupa parazitoidleri

D) Ergin parazitoidleri

 

S50 - Virüsler bitki dokusuna hangi yolla girerler?

A) Stomalardan

B) Yaralardan

C) Hidatodlardan

D) Lentisellerden

 


CEVAP ANAHTARI

1-A 2-C 3-D 4-A 5-A 6-B 7-D 8-B 9-C 10-A 11-D 12-C 13-A 14-B 15-D 16-C 17-B 18-C 19-D 20-B 21-D 22-A 23-C 24-B 25-A26-D 27-A 28-B 29-C 30-D 31-B 32-A 33-D 34-C 35-B 36-A 37-C 38-B 39-D 40-B 41-C 42-A 43-B 44-A 45-D 46-C 47-D 48-C49-A 50-B

gthb bayilik sınavı ile ilgili görsel sonucu

SORU - CEVAP KİPAPÇIĞI

Pdf olarak indirmek için tıklayınız.

x
Aklınıza bir soru mu takıldı ? Siz sorun uzmanlarımız cevap versin!

Güvenlik Kodu : 19288

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 3

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 3

S1 - Aşağıdakilerden hangisi bitki üzerinde parçalanmaya başladığında %70 i carbendazim e dönüşür ? A) Acetamibrid B) Benomyl C) Methomyl D) Thiophonate methyl S2 - Aşağıdakilerden zirai ilaç formülasyon kısaltmalarından hangisi ...

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 7

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 7

S1 - Birlikte kullanılan ilaçların birbirinin etkisini azaltmasına ne denir? A) Biyolojik etki B) Fitotoksik etki C) Synergizm D) Antagonizm S2 - Aşağıdakilerden hangisi herbisit uygulama tekniklerinden değildir? A) Ekim öncesi ...

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 11

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 11

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 11 S1 - Bir zararlı popülasyonunun, %50 sinin ölümüne sebep olan öldürücü doz miktarına ne ad verilir? A) LC50 B) LD50 C) MRL D) Kodeks S2 - Bitki Koruma Ürünü etiketlerinde bulunan zemi...

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 15

Bkü Bayilik Sınavı Değerlendirme Soruları 15

S1 - Tahıllar gibi geniş ekim alanına sahip bitkilerde görülen hastalıklarla mücadelede fazla iş gücü ve masraf gerektirmeyen en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisidir? A) Kültürel önlemler B) Biyolojik mücadele C) Fiziksel mücadele ...

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2011 S1 - Piyasada satışa sunulan bitki koruma ürünlerinin etiket renkleri hangi mevzuata göre düzenlenmektedir? A) Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesin...

Zirai İlaç Bayiliği Sınavı Hap Bilgiler

Zirai İlaç Bayiliği Sınavı Hap Bilgiler

ZİRAİ İLAÇ BAYİLİK ÇALIŞMA SORULARI (HAP BİLGİLER) 1. Bağın ana hastalığı bağ küllemesidir. 2. Bağ mildiyösü, bağ küllemesi,bağlarda kurşuni küf hastalığı için rutin ilaçlama yapılmalıdır. 3. Salkım güvesine karşı öncelikli olarak t...

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2016

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2016

Bkü Bayilik Ve Toptancılık Sınavı Soruları 2016 S1 - Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünü toptancılarının sorumluluklarından ...

KULLANICI GİRİŞİ

Kullanıcı Adınız

Şifreniz

Üye Ol Şifremi Unuttum

SİTE İSTATİSTİKLERİ
  • Konular (4.435)
  • Resimler (5.663)
  • Dokümanlar (1.876)
  • Üyeler (16.031)

WWW.SORHOCAM.COM

Başka yerde arama, tarıma dair aradığınız her ne varsa burada! Tarım Haberleri, bitki hastalıkları, zararlıları, gübreleme, ilaçlama ve daha fazlası...

Copright 2011 - 2021