• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Elma Göz Kurdu

Anthonomus spp.

 

Tanımı ve Yaşayışı

Elma göz kurdu ergini 3,5-6 mm. uzunluğunda 1,5-2 mm. genişliğinde ve gri kahverengi renktedir. Haşerenin vücudunun üstü ince gri renkli bir tüyle kaplıdır. Kışı ergin olarak geçiren haşere, erken ilkbaharda (Mart ayı içinde) gıdalanmak üzere kışlaklarını terk eder, böylece hortumuyla tomurcukları delerek gıda almaya başlar, bu sebepten de çiçek tomurcuklarının önemli bir kısmı tahrip edilmiş olur. Gıdalanan haşere çiftleşir, ve dişi henüz kapalı bulunan çiçek tomurcuğunu delerek buraya yumurta bırakır. Çiçek tomurcuğu içerisinde yumurtadan lârva (kurtçuk) çıkar. Lârva çiçeğin polen tozları ve iç yapraklarını yiyerek beslenir. Gelişen lârva bir haftalık dinlenmeyi takiben ergin hale geçer ve zarar görmüş çiçeği delerek buradan dışarı çıkar. Bu seferde haşere yaprakta gıdalanır.

Elma Göz Kurdu

Sonbaharda, kışı geçirmek için, bilhassa ağaç kabukları altında kendine bir yer arar. Erginler kışı ağaç kabukları, taş, ölü yaprak altları veya toprağın yarık ve çatlaklarında geçirirler. Bir dişi ömrü boyunca ortalama 25 yumurta bırakır. Larvalar 2-4 haftada gelişerek aynı çiçek evinde pupa olur. genellikle mayıs ayı içinde pupa dönemi sona erer ve çıkan erginler taze yaprak sürgünleriyle kısa bir süre beslenerek yaz ortasına doğru kışlık yerlerine çekilirler. Elma göz kurdu yılda bir döl verir. 


Meyve göz kurtlarının larvaları çiçek tomurcukları içerisinde beslendikleri geliştikleri için zarar gören çiçek açılmaz ve meyve bağlamazlar. Bu tip çiçekler kahverengileşir, kuruyarak kalırlar. Erginler çiçekler dışında taze yaprak ,filiz ve sürgünlerle de beslenirler.

 

Elma Göz Kurdu Konukçuları

 Bu zararlının konukçusu elmalardır.

 

Elma Göz Kurdu Zararları

Elma ve armutlarda zarar yapan haşere kolaylıkla fark edilir. Elma ve armut çiçeklerinin bir kısım çiçek taç yapraklarının açılmadığı, balon şeklinde kapalı kaldığı görülür. Açılmayan bu çiçekler, başlangıçta kahverengi bir renk alır, bilahare kararır ve kururlar. Böyle tomurcuklar açılınca içlerinde, bacaksız açık sarımsı veya krem renginde kurt veya haşerenin pupaları bulunur. Çiçeğin iç kısmı yenmiştir, taç yaprakları ise yanık bir vaziyet almıştır.

 

Elma Göz Kurdu Mücadelesi

Mekaniksel Mücadele
Gözlerin patlamasından itibaren çiçek tomurcukları görününceye kadar ağaçların altına çarşaf serip dalları sallayarak düşen erginlerle ergin çıkışından önce zarar görmüş çiçekler toplanıp imha edilmelidir. Kışın ve budama sırasında yapılacak dal kontrollerinde zarar görmüş gözlerin bulunduğu dallar kesilerek ayıklanmalıdır. 



Elma Göz Kurdu Kültürel Mücadele

Haşereye karşı mücadele, yumurta bırakmadan önce yapılmalıdır. Böylece, kışlaklarını terk edip gıdalanmak üzere tomurcuklara gelen haşere ilâçlanmış tomurcuğa değerek veya onun yediği esnada öldürülüş olur. bu sebeple, ilâçlamaya takriben Mart ayı ikinci yarısında başlanmalıdır.

   

Elma Göz Kurdu İlaçla Mücadele

Mart ayından itibaren 7-10 gün aralar ile yapılan sürveylerde bir ağaçta ortalama 10 zarar görmüş çiçek tomurcuğu varsa veya 100 darbede 30 ergin bulunmuş ise bu zararlı ile mücadele yapılmalıdır. 
 

Kullanılan İlaç Türleri, Etkili Madde ve Doz

İlacın Adı

Dozu (100 lt. Suya)

Etkili Madde

Bazinon 20 EM

250 ml.

Diazinon

Thiodan 35 Emulgierbar

150 ml.

Endosulfan

Basudin 20 EM

250 ml.

Diazinon

Diazol 60 EC

75 ml.

Diazinon

Basudin 60 EM

75 ml.

Diazinon

Hektionex 36 EC

150 ml.

Endosulfan

Endosan

150 ml.

Endosulfan

Korsülfan 35 EC

150 ml.

Endosulfan

Malathion %20 EM

300 ml.

Malathion

Hektion 20 EM

300 ml.

Malathion

Malathion 60 EM

100 ml.

Malathion

Hektion 65 EM

100 ml.

Malathion

 

ELMA AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

 

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi