• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

Unun Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

Mutfaktaki demir baş gıdaların başında un gelmektedir. Birçok yemeğin terbiyesinde, hamur işlerinde ve tatlılarda un en önemli malzemedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde un böceklenmesine sıklıkla rastlanır. Sık un kullanılan mutfaklarda un böceklenmesi daha az yaşanmaktadır. Fakat az kullanıyor veya tasarruf için ihtiyaç fazlası un alıyorsanız, unları saklarken dikkatli olmalısınız.

Un Ne Kadar Süre Muhafaza Edilebilir?

Un diğer bakliyatlar gibi doğru koşullarda saklanmadığında böceklenmektedir. Un için sıcaklık ve nem oranları önemlidir. Orijinal ambalajlarında uzun süre saklayabileceğiniz unları, açtıktan sonra muhafaza süresi kısalacaktır. Bu nedenle doğru koşullar için uygun yeriniz yoksa kullanacağınız kadar un almanız iyi olacaktır. Sıcak havalar ve nem, unun en büyük düşmanıdır. Unlar uzun süre muhafaza edilebilirler. Birçok çeşidi bulunan unun, paketinde yazan muhafaza koşullarına dikkat ederek saklanmalıdır. Mutfakta genel amaçlı ve sıklıkla kullanılan beyaz unlar, ağzı kapalı olduğunda 1 yıla kadar saklanabilmektedir. Tam buğday, çavdar ve yulaf unları beyaz una göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle en fazla 6 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir.

 

Un İçin Uygun Saklama Koşulları Nelerdir?

Aldığınız unların üzerindeki son kullanma tarihlerine dikkat edin. Bu tarihten önce unu tüketmeye çalışın. Ağzını açmadığınız, ambalajlı unlar özel ambalajlarda hava alması sağlanacak şekilde paketlenir. Bu nedenle ambalajında uzun süre, son kullanma tarihi bitene kadar saklanabilir. Sıcak havalar ve nem, unun böceklenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında saklayacağınız unlarda nem ve sıcaktan korumak için cam kapları tercih edin. Eğer plastik kaplar kullanıyorsanız kapalı bir dolapta ağzı açık şekilde saklayarak unun nemden korunup hava almasını sağlayın. Un sakladığınız kaplara defne yaprağı ekleyerek böceklerden koruyabilirsiniz. Kokusu ve rengi değişmiş unları kesinlikle kullanmayın.

 

Böceklenmiş Unlar Ne Yapılmalıdır?

Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz. Unun böceklenmemesi için cam kavanozlarınız yoksa bez torbalar da kullanabilirsiniz. Her temizlik ve ev işinde olduğu gibi un böceklendiğinde erken müdahale etmek gerekir. Sıcak günlerde un ve diğer bakliyatlarınızı ara sıra kontrol edebilirsiniz.

 

Zamanında fark etmediğinizde undaki böcekler etrafa yayılabilir. Eğer un böcekler dolabınızda uçuşmaya başladıysa, sirkeli su ile silerek temizleyebilirsiniz. Unu atmak istemiyorsanız böceklerden arındığına emin olana kadar küçük delikli bir elek yardımı ile eleyin. Elekte kalan unları kullanmayın. Unun kokusu ve rengine de özen gösterin. Rengi, kokusu ve böceklerden arındığından emin olmadığınız unları kesinlikle kullanmayın. Yaz ayları için ev ortamı sıcak ve nemli ise kapalı balkonlarınıza raf veya erzak dolabı yaptırarak bu alanda saklayabilirsiniz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi