• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Kıyafetlerdeki Yağ Lekeleri Nasıl Çıkar?

Yağ lekeleri ciddi anlamda günlük hayatın birer parçası haline gelmiştir. Çalıştığı iş gereği, evde yemek yaparken ya da basit günlük kazalar dolayısıyla giysilerinizde yağ lekesi oluşabilmektedir. Zorlu lekelerden olması sebebiyle hemen müdahale edilmesi gereken yağ lekeleri her zaman tamamen temizlenmekle sonuçlanmaz. Yemek yerken, tamir işleri yaparken, cilt bakımı yaparken bile yağ lekesine maruz kalabilirsiniz. Gıda maddelerinden bulaşabileceği gibi vazelin, bebek yağı gibi kozmetik ürünlerinden ve araç tamir mekânlarındaki makine ve motor yağlarından bile yağ lekesi oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda dikkatli olmakta yarar vardır çünkü birçoğu tamamen çıkmayan lekeler oluşturabilmektedir.

Kıyafetlerdeki Yağ Lekeleri Nasıl Çıkar?

Leke Çıkarma İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yağ lekesini çıkartabilmek sayısız yöntem bulunmaktadır ama bu metotların ne kadar etkili olduğu ciddi oranda kullandığınız malzemelere bağlıdır. Leke çıkarmak amacıyla kullanılan malzemelerden kimisi yağları emebilirken kimileri lekeyi iteleyebilir. Örneğin; yağ maddesi, suya karşı dirençlidir ve suyu iter. Yağ lekesi oluşmuş kıyafete ne kumaş olursa olsun su ve deterjanla müdahale etmemelisiniz. Çünkü bu uygulamanın herhangi bir faydası olmayacaktır.

 

Diğer lekelerden oldukça farklı olan yağ lekelerinin çıkartılabilmesi için çok çeşitli uygulamalar gerekmektedir. Şu anda bilinen en iyi yağ lekesi çıkartıcısı kuru temizleme solventidir ve oldukça etkilidir. Ancak bu ve buna benzer türlerde bir uygulamayı her kumaşa uygulanabilecek türden değildir. Bazı kumaşlar diğerlerine oranla çok daha hassastır. Yün, keten, ipek, süet gibi kolay zarar görebilen kıyafetler söz konusu olduğunda kumaş dokusunun zarar görebileceğini ve renginde açılmalar olabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle uygulamaları yaparken sadece zarar görmeyeceğinden emin olduğunuz ve işlem sonrasında yıkanabilir olan kumaşlarla yapmalısınız.

 

Kuru Temizleme Solventi İle Yağ Lekesi Çıkartma

Kuru temizleme tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen olay aslında petrol bazlı sıvının, yağ lekesi olan bir kıyafete dökülmesi ve sıvının buharlaşmasından sonra yağ lekesinden eser kalmamasına dayanır. Günümüzde dünyanın en iyi yağ lekesi çıkarıcısı kuru temizleme için kullanılan bu solventtir. Bu sıvı, giysinin kurutulmasından sonra ortadan buharlaşarak kaybolurken; yağ lekesini de beraberinde götürür. Bu şekilde kullanıldığında oldukça sorunsuz ve güvenilir bir yöntemdir ama bu solventi bulup evde uygulamanız biraz zor ve sakıncalı olabilir. Neticede buharlaşma için yüksek ısı gereksinimi de söz konusudur. Yağ lekesini giderebilmenin tek ve en iyi yolu giysiyi kuru temizleme firmasına teslim etmektedir. Böylelikle kıyafetlerinizin zarar görme oranını da en az seviyeye indirmiş olursunuz.

 

Bu yöntem özellikle motor yağı gibi ağır yağ lekelerinde etkili olan bir uygulamadır. Suyla yıkama yapmadan doğrudan kuru temizlemeye vermeniz; profesyonellerin işini kolaylaştırır çünkü su yağ lekesi için olumsuz yapıdadır. Yemek yağı ya da kozmetik yağı gibi daha basit yağ lekelerinde leke oluştuğu anda üzerine tuz serpip bir süre bekleyebilirsiniz. Ardından çamaşır makinesinde leke çıkarıcı gücü olan bir deterjan ve leke çıkarıcı ürünler kullanarak şansınızı deneyebilir ya da doğrudan kuru temizlemeye yönelebilirsiniz.

 

Evde Yapılacak Uygulamalarda Bilinmesi Gerekenler

Solvent uygulamasıyla ilgili bilginiz varsa ve her türlü riski göze alıyorsanız; evde uygulama yapacaksanız kumaş özelliklerini bilmenizde yarar var. Bazı kumaş dokularından leke daha zor temizlenebilmektedir. Örneğin; baskılı kumaşlarda diğer kumaşlara oranla işlem daha zor hale gelir. Kumaşların lif özelliğini biliyorsanız; uygulama sırasında en büyük yardımcınız bu bilgi olacaktır. Herkesin bildiği gibi çamaşır suyu ipek gibi hassas kumaşlara ciddi zararlar verebilir. Bu ve bunun gibi bilgiler ile leke çıkartma esnasında bir adım önde olabilirsiniz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi