• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Sucuklardaki Beyazlaşma Nasıl Önlenir?

Et hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin kaynağıdır. Pek çok farklı çeşit olarak tüketilebilen et, özellikle sucuk olarak tüketildiğinde hem saklanması kolay hem de lezzetli bir hal almaktadır. Fakat her besin maddesi gibi sucuk da doğru şekilde muhafaza edilmediği takdirde küflenmeye, sertleşmeye ve beyazlamaya başlar. Bundan sakınmak için sucuğu doğru şekilde saklamalı ve bakımını doğru şekilde yapmalıyız.

Sucuk Neden Beyazlar?

Sucuk yüzeyinde bulunan maya ve coclar, yüzeyde hızlıca ürer ve bu sebeple sucuk yüzeyinde beyaz ve kokusuz bir tabaka oluşmasına sebep olur. Bu tabakanın oluşması sucuğun bozulmasına veya küflenmesine sebep olmaz, ancak görsel olarak kötü gözükmesine ve sucuğun lezzetinin azalmasına sebep olur.  Sadece yüzeysel olan bu bozulma, beyazlama olarak görülür ve bundan kurtulabilmek kolay birkaç yöntem ile mümkündür.

 

Sucuk Yüzeyinin Beyazlamaması İçin Ne Yapılır?

Doğru şekilde saklanmayan sucukların yüzeylerinde beyaz bir tabaka oluşabilmekte ve bu tabaka sucuğun neminin azalmasına ve lezzetinin azalmasına yol açar. Bu beyaz tabakanın oluşmaması için yapılması gereken işlem oldukça basittir. Öncelikle sucukları saklarken serin bir ortamda saklamak gereklidir. Serin ortamda saklanan sucukları belirli aralıklarla yarım limonla silmek, sucuk yüzeyinde oluşacak beyaz tabakanın oluşmasını engellemekte, bu durum da sucuğun kaliteli ve lezzetli olarak saklanmasını sağlamaktadır. Bir diğer yöntem ise bu beyazlamanın engellenmesi için sucuğun yüzeyini haftada bir zeytinyağı ile silmektir. Bu da sucuk yüzeyini nemlendireceği ve dengeyi sağlayacağından dolayı yüzeyde oluşacak beyazlamayı engeller ve tüketim kalitesini yükseltir.

 

Sucuk Yüzeyinde Oluşan Beyazlıklar Nasıl Giderilir?

Doğru şekilde saklanmayan sucukların yüzeyinde oluşan beyaz lekeler, eğer sucuğun içerisine nüfuz edip de henüz bozulmaya sebep olmamış ise sirkeli bez ile silinerek lekelerden arındırılabilmektedir.

 

Sucuğun Sertleşmemesi İçin Ne Yapılabilir?

Taze olarak alınan sucuk yumuşak olmakla birlikte zamanla sertleşebilmekte ve kabuğundan zor ayrılmaya sebep olabilmektedir. Bu durum da sucuğun kaliteli ve lezzetli şekilde tüketilmesini engeller. Bu sertleşmeyi engellemek için yapılması gerekenlerden biri sucuğu buzdolabı poşetine koyup havasını aldırmaktır. Bu şekilde buzdolabı poşetinde dolabın sıfır derecelik kısmında saklanan sucuk, sertleşme olmadan uzun süre saklanabilir.

 

Sertleşmenin önlenmesi için yapılacak bir diğer yöntem de sucukları rüzgârlı ve nemli bir ortamda saklamaktır. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka sucukları kâğıt havlu veya gazete kâğıdına sararak poşetin içinde tutmak gereklidir. Bu sucuğun neminin sabit kalmasını sağlar ve bozulmayı ve sertleşmeyi engeller.

 

Sertleşen Sucuk Nasıl Eski Haline Döndürülür?

Nemli ve rüzgârlı ortamda saklanması gereken sucuk, doğru şekilde saklanmadığı takdirde sertleşebilir ve bu da sucuğun kabuğunun soyulmasını zorlaştırır. Kabuk soyulurken yırtılmaya sebep oluyor ise bundan kurtulmak mümkündür.  Çeşme suyunun içerisinde hafifçe ıslatılıp bir süre bekletilen sucuk yumuşar ve kabuğundan kolayca ayrılarak tüketilebilir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi