• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Pamuklarda Fide Kök Çürüklüğü Hastalığına sebep olan sadece bir etmen değildir. Toprak fungusları dediğimiz etmenlerden biri Veya birkaçı bir arada zarar yaparak bu hastalığı meydana getirirler.

 

Rhizoctonia solani

Her zaman rastlanabilir organı misellerdir. Miseller başlangıçta seyrek bölmeli, renksiz ve vakuolludur. Sonradan sarımtrak, yaşlandıkça da koyu kahverengine dönüşürler. Gelişmesi kuvvetlidir ve miseller dik açı teşkil edecek şekilde yan dallar meydana getirirler. Yan dallar üzerinde boğumun hemen yanında bir bölme bulunur. Gayri muntazam bir şekilde koyu kahverengi ile siyah renkte sklerotlar oluşturur.

 

Fusarium spp.

Fungusun miselleri bölmeli ve dallıdır, dallanma genellikle düzensizdir. Konidi-ler doğrudan doğruya konidi taşıyıcıları üzerinde oluşurlar. Bunlar tek hücreli renksiz mikrokonidi ve 3-5 bölmeli orak şeklindeki makrokonidilerdir. Bazı ortamlarda mavi veya ten renginde sklerotlar da teşkil edebilir.

 

Alternaria spp.

Çok az dallanmış ve genellikle düzgün bir konidi zinciri vardır. Konidiler uzun, koyu esmer renkli, enine ve boyuna bölmelidir ve belirli şekilde dikenlidirler. Bazen çatallı olan bir uzantıları vardır.

 

Macrophomina spp.

Fungusun genç lifleri kültürde renksiz görülür. 8 mikron kalınlıkta olup, fazlaca dallanırlar ve herbir dal ana dala paraleldir. Yaşlanmış hiflerin görüşünü biraz daha değişiktir. Bunların ince bölmeleri ve dik dalları vardır. Bu hifler üstünde 27^C da 2 - 3 gün içinde sklerotlar oluşur. Sklerotların şekilleri belirli değildir, oval veya şekilsizdirler.

 

Verticillium spp.

Fungusun konidioforları dik, bölmeli uzun ve renksizdir. Vertisillat olarak dallanmıştır. Lamba şişesi şeklindeki yan dallar daire şeklinde aynı yerden çıkarlar. Konidiler yan dalların uçlarında meydana gelirler. Eliptik şekilde, tek hücreli renksiz veya çok hafif renklidirler.

 

Aspergillus nîger

Miselyumları dallı bölmeli, kuvvetli, renksiz ve çok çekirdeklidir. Konidia uzunca bir konidiofor üzerinde meydana gelir. Görünüşleri tıpkı bir soğan çiçeği biçiminde ve siyah renklidir.

 

Hastalık etmenleri kışı toprakta ve topraktaki bitki artıklarında misel, skleroti, konidi veya klamidospor gibi değişik şekillerde geçirirler. Bunlar, bulaşık toprağa yeniden ekim yapıldığında, uygun ekolojik şartlan bulunca yeni çimlenen tohumları enfekte ederler. Her iki şekilde yeni çimlenen fideye geçen hastalık etmenleri onun toprak yüzüne çıkmasından önce veya çıktıktan sonra ölümüne sebep olurlar.

 

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Hastalığın ilk belirtileri yeni oluşmuş kökte görülür. Bu köklerin kabuk dokusu renk değiştirerek yumuşamaya ve çürümeye başlar. Toprak yüzeyine çıkabilmiş hasta fidelerin kökleri ve kök-boğazı kahverengileşir, incelir, bitki ayakta duramaz, devrilir ve kurur.

Nemin daha az, sıcaklığın daha yüksek olduğu zamanlar hastalık ağır seyrettiğinden fideleri daha yaşlı devrede de yakalayabilmektedir. Bu aşamada hastalanan fidelerde zarar şekli ise toprak seviyesinin hemen biraz altında kırmızımtrak koyu kahverenginde, bitki sakının içine doğru çökük lekeler şeklindedir. Bu şekilde zararlanmış fidelerin bir kısmı sonraları kurur. Bir bölümüde havaların ısınması ve nemin azalmasından sonra yüzeyselkökler meydana getirerek canlılıklarını sürdürürler.

 

Hastalık bilhassa bulaşık ve nem tutan topraklarda yağışlı ve serin giden yıllarda çok büyük tahribat yaparak pamuk tarlasındaki fidelerin tümünün kök ve kök-boğazlarının çürüyüp ölmesine neden olduğundan, tarlanın yeniden ekilmesini gerektirmektedir. Hastalık yeniden ekimi gerektirecek seviyede olmadığı zamanlarda ise fide eksilişi nedeniyle tarlada bazı boş alanların kalmasına sebep olmaktadır. Bu olasılığı karşılamak için de çiftçi gerektiğinden fazla tohum kullanmaktadır. Bu suretle tohum, ilaç ve işleme masraflarının yükselmesine ve geç ekimden dolayı mahsûl kaybına neden olmak suretiyle büyük ekonomik zararlar oluşturmaktadır. Ülkemizde pamuk ekimi yapılan bütün alanlarda yaygındır.

 

KONUKÇULARI

Biber, patlıcan, domates vs. gibi sebzeler, çeşitli çiçek fidelerinde, meyve çöğürlerinde, tütün, pancar, anason, susam gibi endüstri bitkilerinde zarara neden olmaktadır.

 

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler

  1. - Pamuk ekimi erken yapılmamalı, toprak sıcaklığı 15 - 16 "C ye ulaştıktan sonra yapılmalıdır,
  2. - Toprağı kuru tutarak hastalık etmenlerinin çoğalmasına engel olan bitkilerle, bilhassa hububatla münavebe yapılmalıdır,
  3. - Toprağın kaymak bağlamasına engel olunmalı, bunun için de toprağın kaymağı zamanında kırılmalı ve çok ağır topraklarda pamuk ekiminden sakınılmalıdır,
  4. - Pamuk tohumlan derin ekilmemelidir.

 

KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Carboxin%37+Thiramfo37.5 WP 500 g* 
600 g**
 
Carboxin 205 g/1+Thiram 205 g/1 FF 400 ml*** 
500 ml * 
600 ml**
 
Chloroneb % 10 TOZ 2 kg  
Quintozene (PCNB) % 18 TOZ 2.5 kg  
Quintozene (PCNB) % 75 WP 600 g  
Quintozene % 10+Captan % 10 TOZ 700 g/dekara  
Pencycuron % 20+Captan % 50 TOZ 500 g  
Tolclofos-Methyl % 10 TOZ 2 kg  

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi