• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Silajlık Mısır Tarımı ; Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir. Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem silajdır. En uygun silaj bitkisi mısırdır. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen ve enerjice zengin bir kaba yemdir. Silajlık mısır koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçildiğinde mısırda yüksek düzeyde kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun sıkışma özelliği ile en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliğini taşımaktadır.

 

Silajlık mısır yetiştiriciliğinin dane mısır yetiştiriciliğinden tek farkı daha erken biçilmesidir. Yetiştirilme süresine ve koşullarına göre sap ve tane verimi yüksek çeşitlerin seçilmesine dikkat edilmelidir. Sulama imkanı varsa mutlaka hibrit çeşitler kullanılmalıdır. Ancak sulama imkanı yoksa bölgemizde sulama yapılmadan da iyi sonuçlar veren Karadeniz Yıldızı ve Arifiye gibi kompozit çeşitler yetiştirilmelidir.

 

Toprak Hazırlığı;

Silajlık mısırın ana ürün olarak ekiminde sonbaharda tarla pullukla 15-20 cm derinlikte sürülür, kültüvatör veya diskaro ile toprak parçalanır ve tapan çekilerek tohum ekilecek duruma getirilir. İkinci ürün olarak ekim yapılacaksa sulanabilen arazide buğday anızına ekim yapılacak ise anıza direkt ekim yapılması uygun olmakta, veya standart toprak hazırlama işlemleri yapılmalıdır.

 

Ekim Zamanı ve Şekli ;

Mısırın, ekim tarihini belirlemek için ilk ve son don tarihleri, hava sıcaklığı ve ön bitkinin tarlayı terk ettiği tarih bilinmelidir. Toprak sıcaklığı 13-15 °C olduğunda en uygun ekim zamanıdır. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum atılmalıdır. Silajlık mısırın sıraya ekimi önemlidir. Çünkü silaj makinesi (tek sıralı, çift sıralı) ile hasat edileceğinden (pnömatik mibzerle) sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 15-20 cm olmalıdır. Ekim derinliği 5-7 cm olmalıdır. İkinci ürün olarak ekilecekse daha derine ekilmesi tavsiye edilir.

 

Gübreleme;

Gübreleme genel olarak toprak tahlili sonucuna göre yapılmalıdır. Ancak toprak tahlili yapılmamış ise 15-20 kg/da Azot (N) ve 8-10 kg/da Fosfor (P) gübreleri verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı ekim ile birlikte verilmeli, azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler 30-40 cm olunca verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanılırsa sonbaharda toprak işlemesinden önce dekara 2,5-4 ton gübre toprak yüzeyine dağıtılarak pullukla sürüp toprağa karıştırılmalıdır.

 

Bakım ve Sulama ;

Bitkiler 15-20 cm boylanınca (4-5 yapraklı olunca) ilk çapalama ve seyreltme yapılır. 30-40 cm (8-10 yapraklı) olunca ikinci çapalama ve boğaz doldurma işlemleri yapılır. Çapa yapılırken köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

 

Mısır bitkisi en çok iki dönemde suya ihtiyaç duyar.

  1. 1. Bitki boyu 40-50 cm olduğunda,
  2. 2. Tepe püskülü çıkarma devresinde.

 

Hasat ve Kurutma ;

Dane ürünü için mısırda hasat zamanının geldiği; koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin somağa bağlandığı yerde siyah lekenin oluşması ile anlaşılır. Hasat olgunluğu denilen bu devrede mısır danesinde %35 nem vardır ve hasat elle yapılabilir.

 

Makine ile hasat yapılacaksa 2 hafta daha beklenmesi gerekir. Koçan toplayıcılarıyla hasatta dane nemi %22-28 olmalı, biçerdöverle hasatta dane nemi %20’nin altına düşmelidir. Mısır hasadı genel olarak elle koçanlar koparılarak yapılır. Hasat edilen koçanlar kavuzlarından elle ayrılır. Makine ile hasatta, traktör kuyruk milinden hareket alan koçan toplayıcıları kullanılmaktadır. Biçerdövere mısır tablası monte edilerek biçerdöverle hasat da mümkündür. Hasattan sonra nem yüzdesini (%l3-15’e) düşürmek için mutlaka kurutma işlemi yapılmalıdır.

 

Kurutma;

  1. Serende koçanla kurutma,
  2. Sun’i kurutucularda dane kurutma,
  3. Düz bir zeminde güneş altında koçan veya dane kurutması şeklinde yapılabilir.

 

Hasat elle veya koçan toplayıcılarıyla yapılmışsa kurutma işleminden sonra mısır daneleme makinaları ile danelenir.

 

Mısır Hasılı ;

Kuru yem olarak değerlendirilecek ürünün hasadında, kısmen yeşil olan saplar, koçanları alındıktan sonra ya da koçanlarıyla birlikte dipten kesilir. Birkaç gün kurutulan ve demet tapılan bu kuru yem, daha sonra kesilerek, kıyılarak ya da olduğu gibi hayvanlara verilebilir.

 

Hasat ve Silaj Yapımı;

Sıraya ekilen mısır bitkileri silaj makinası ile hasat edilir. Mısır bitkisinin en uygun hasat zamanı hamur olum dönemidir. Aynı zamanda parçalanan mısırlar romörklere doldurularak vakit geçirmeden silaj yapılacak yere gönderilir. Parçalanarak siloya doldurulan bitkinin çok iyi sıkıştırılması gerekir. Silajın sıkıştırılması iyi olmadığı durumlarda ortamdaki hava aerobik bakterilerin çalışmasını hızlandırarak silajın kokuşmasını sağlayarak besin maddelerinin kaybına neden olur. Sıkıştırma ile ortamdaki hava alınarak havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi (laktik asit) bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu gerçekleştirirler. Silolanan mısırın üstü hava almayacak şekilde naylon ile kapatılır.

 

KAYNAK: Binnaz TIKNAZOĞLU

Ziraat Mühendisi

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi