• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Hayvan pancarı, hayvanların severek yediği sulu, şıralı bir yem bitkisidir. Hayvan pancarının kuru maddesi %8-12 protein ve selüloz oranı % 1 civarındadır.İneklerin süt verimini belirgin bir şekilde arttırır. Kesif yemden tasarruf sağlar. Lezzetli oluşu sebebiyle hayvanlar tarafından severek yenir. Diğer yem bitkilerine göre daha fazla enerji sağlar. Hayvanların sindirim sistemini güçlendirir. Fazla miktarda yedirilirse hayvanlarda hazım bozukluklarına, süt ve döl veriminde düşmeye ve sütteki yağ miktarında azalmaya sebep olmaktadır.

 

Hayvan pancarının verimi çok yüksektir. Uygun şekilde tarımı yapıldığında dekardan 10-12 ton yumru alınır. Bir dönümden alınan pancar 3-5 jersey ineğe, 2-3 holstein veya montafon ineğe 6 ay yeterli olmaktadır.

 

Hayvan pancarı için en uygun topraklar hafif ve orta bünyeli topraklardır. Fazla killi veya fazla kumlu topraklarda, taşlı ve çakıllı topraklarda hayvan pancarı yetişmez. Patatesin yetiştiği bütün topraklarda rahatlıkla yetiştirilir.

 

Toprak Hazırlığı ve Ekim: Hayvan pancarı ilkbaharda toprak tava geldiğinde ekilir. En uygun ekim zamanı mart-nisan aylarıdır. Mibzerli ekim pek yapılmadığından ekim elle dönüme 2-3 kg tohum gelecek şekilde yapılmalıdır. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır. Hayvan pancarı ekilecek tarlaya 2-3 ton yanmış hayvan gübresi karıştırılmalıdır. Tarlaya, ekimle birlikte 15 kg triple süper fosfat gübresi ve 15-20 kg azotlu gübre katılmalıdır. Aynı tarlaya iki yıl arka arkaya ekim yapılmamalıdır. Gübreleme tahlil sonuçlarına göre yapılmalıdır.

 

 

Hayvan Pancarının Bakımı ve Hasadı: Bitki toprak yüzüne çıkıp 3-4 cm boylanınca ilk çapa ve seyreltme işlemi yapılır. Sıra üzerinde pancarların birbirine olan uzaklığı 35 cm olmalıdır. Seyreltmeden sonra dekarda 7000-8000 bitki kalmalıdır. Bu dönemde dekara 15-20 kg azotlu gübre verilmelidir. Yetişme süresince yeterli yağış alınamadığı taktirde mutlaka sulama yapılmalıdır. Hayvan pancarında, yumrunun büyük bir kısmı toprak yüzünde geliştiğinden sökümü çok kolaydır. Ayakla hafifçe vurulduğunda veya yaprakların başla birleştiği yerden elle tutulup çekildiğinde kolaylıkla topraktan çıkarılabilir. Sonbaharda yapraklar sararmaya başladığında, soğuklar başlamadan önce hasadı yapılmalıdır. Hasatta yapraklar ziyan edilmemeli, hayvanlara yedirilmelidir.

 

Sökülen yumruların uzun süre suyunu kaybetmeden saklanması için baş kısmı tekrar sürmeyecek şekilde kesilmiş olmalıdır. Yumrular mahzen, samanlık veya toprakta saklanabilir. Depolanacak pancarlar mutlaka temiz ve sağlam olmalıdır. Yumrular depoda ışık görmemeli ve depo sıcaklığı 1-5 dereceden fazla olmamalıdır. Depolamada yığın yüksekliği 1,5 metreyi geçmemelidir.

 

Pancar yapraklarından silaj yapılacaksa katkı maddesi katılmalıdır. Pancar yaprağı silajına %2-3 tuz, %8-9 hububat, %2-4 kuru pancar posası ve protein kaynağı olarak da yonca katılabilir. Pancar yaprakları ya 2-4 cm uzunluğunda kesilebilir veya kesilmeden silolanabilir. Bu şekilde yapılan silaj 6 ay ile 1 yaş arasındakilere 4-6 kg, bir yaşındakilere ve kurudaki hayvanlara 8-9 kg, sağmal ineklere 12-14 kg verilmelidir. Süt ineklerine 20 kg dan fazla verilmemeli, besi sığırına 8-10 kg dan fazla verilmemelidir.

 

Hayvan pancarı yaprakları ile beraber kıyılarak silajı yapılır. Hayvan pancarı %5 saman ile karıştırılarak silajı yapılarak muhafaza edilebilir. Bu sayede yapraklarından yararlanma ve yaprak kesme işinden tasarruf sağlanır. Hayvan pancarı verilen hayvanlara besin madde açığını kapatmak için kaliteli kuru ot ve proteince zengin pamuk tohumu küspesi ve hayvanına göre süt veya besi fabrika yemi verilmelidir.

 

Hayvan pancarı 500 kg canlı ağırlıktaki süt ineklerine günde 25-30 kg, besi koyunlarına 3-4 kg ve besi sığırlarına ise 30-35 kg verilebilir.

 

KAYNAK: Binnaz TIKNAZOĞLU

Ziraat Mühendisi

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi