• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği

Anavatanı Hindistan olan Patlıcan sıcağı seven bir bitkidir. Serada yoğun üretimi yapılan sebzelerden domates, biber ve hıyardan sonra 4.sırada yer alır. Fazla sıcaklık istemesi nedeniyle ısıtmasız seralarda üretimi yapılmazken son yıllarda yeni çeşitlerin ülkemize girmesi örtü altında patlıcan üretiminin artmasına neden olmuştur.   

 

PATLICAN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ NASIL?   

Patlıcanın istediği en uygun sıcaklık 25-30°C dir. Gece sıcaklığı 15°C nin altında ise meyve tutumu görülmez. Bu şartlarda döllenmeyi sağlamak için bitki büyüme düzenleyicilerine ihtiyaç gösterir. Düşük sıcaklıklarda gelişme yavaşlar ve 0°C'de bitki donmaya başlar.  

 

Toprak isteği bakımından fazla seçici olmamasına rağmen, turfandacılık için, sıcak, drenajı iyi, kuvvetli, pH değeri 6-7 olan topraklar idealdir. Işığıda çok seven patlıcan için ışık şiddeti ve ışıklanma süresi önemlidir. 14-16 saatlik uzun günleri sever. Patlıcan kısa günlerde zayıf gelişir. 

 

PATLICAN FİDESİ UZUN SÜREDE YETİŞİR   

Örtüaltı yetiştiriciliğinde fide yetiştirmenin çok önemli bir yeri vardır. Patlıcan fideleri diğer sebze fidelerine göre daha uzun yetişme dönemi gösterir. Ayrıca, fide yetiştirme her dönem ve farklı örtü tipleri için önemli farklılıklar göstermektedir  

 

PATLICANDA ÖNCE FİDE HARCI HAZIRLAYALIM   

Çiftçilerimiz genel olarak toprak ile bol miktarda çiftlik gübresi karıştırarak kompost yaparlar. lyi bir kompost aşağıdaki malzemelerle hazırlanır. 

  1. -İyi yanmış (ihtimar etmiş) çiftlik gübresi 
  2. -Orman veya bahçe toprağının üst kısmı 
  3. -Dişli pirinç iriliğinde kum,   

Üç malzemenin karışma oranı toprağın kalitesine göre ve yetiştirme dönemine göre değişebilir.  Tek mahsul yetiştiriciliği için; 1 kısım çiftlik gübresi + 1 kısım orman toprağı,  İlkbahar yetiştiriciliği için; 4 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1 kısım kum karıştırılır.   

 

PATLICAN TOHUM EKİMİ   

Örtü altında yetiştiriciliği yapılan patlıcan çeşitleri ithal hibrit çeşitler olduğu için pahalıdır. Bu nedenle, tohum zayiatı verilmeden sağlıklı fideler elde edilmelidir. tohum ekimi, uygun sıcaklıkta elle serpme olarak yapılabildiği gibi sıraya da yapılabilir. m2 ye 2-4 gram tohum ekilir. 

 

PATLICAN NE ZAMAN EKELİM   

-Tek ürün yetiştiriciliğinde tohum Ağustos başına 

-Çift ekim yetiştiriciliğinde Ekim-Aralık aylarında ekilir. 

 

Tohum ekiminden sonra üzeri 0,5 cm kalınlığında elenmiş harçla örtülmelidir. Çıkıştan itibaren bitkiler direkt güneş altında tutulmamalı tedrici olarak alıştırılmalıdır. Kotiledon yapraklarının tâm olarak teşekkül edip ortasından ilk hakiki yaprağın görülmesi şaşırtma zamanının geldiğini gösterir.   

 

PATLICANDA ŞAŞIRTMA DİKKAT İSTER   

Şaşırtma 15x15 cm boyutundaki naylon torbalara yapılır. Şaşırtılan bitkiler hassas olduğu için 2-3 gün direkt güneş ışığından korunmalıdır. Fide torbaları fidelerin yaprakları birbirine değmeyecek sıklıkta yerleştirilmeli yada sonradan seyreltilmelidir. İyi bir fidenin büyümesine devamlı müsaade edilmeli taze pişkin halde, eni boyu eşit ve çiçek tomurcuğu oluşmuş olmalıdır.  

 

PATLICANDA GÜBRELEME

Dönem

Dekara (1000 m2)

 
Ekim öncesi toprak hazirliginda veya ekimde tabana 60 kg 15.15.15 + Zn kompoze
5 kg magnezyum sülfat
10 kg toz kükürt
20 kg kati hümik asit

 Dekara

Üst gübreleme

Birinci çapada 
8 kg üre

Ikinci çapada 
8 kg AN (%33 N)

Ilk yagmurlama ile 
1 L sivi hümik asit (iz elementli)

Ikinci yagmurlama ile 
1 L sivi hümik asit (iz elementli)

Patlicanda kalsiyum noksanligindan ileri gelen çiçek burnu çürüklügü meydana geliyorsa 100 L suda 1 kg kalsiyum nitrat eritilerek hazirlanan %1’lik kalsiyum nitrat çözeltisi meyveler küçükken baslanip 10 gün ara ile 2-3 kez sabah veya aksam serin saatlerde tercihen yayici-yapistirici katilarak meyvelere püskürtülmelidir.

 

PATLICAN FİDE DİKİMİ   

Seraya dikim 100x60x50 cm veya 80x50x50 cm ölçülerle; tek üründe - ısıtılan seralarda Eylül ayında ısıtılmayan seralarda Ekim ayında yapılır.  İlkbahar yetiştiriciliğinde ise; Şubat ayı ortasında yapılır. 

  

PATLICAN ÖNEMLİ BAKIM İŞLERI!   

Patlıcan da serada askıya alınmalıdır. Ancak patlıcanların 3-4 gövdeli büyümesine izin verilir. Bu nedenle her gövde ayrı ayrı askıya alınır.  Yine yaprak, dal ve sürgün budaması yapılır. 3-4 ana gövde dışındaki tüm sürgünler kesilir. Yan sürgünlerin bir meyve ve bir yaprak sonrası ucu alınır. Patlıcan - Ağustos ayında tohum ekiminden sonra yaklaşık 3 ay sonra hasata gelir.  Ekim ayında yapılan ekimde ise hasat 5-6 ay sonra başlar. Normal iriliğe gelen meyvalar hasat edilir. Bitki başına verim 3- 3,5 kg dır. 

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi