• notifications1
  • menü

Bugün : 16 Nisan 2024 Salı

Elma Klorotik Yaprak Lekesi

(Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus)

 

ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKESİ TANIMI

Etmen Elma klorotik yaprak leke virüsüdür. (ACLSV) Partikülleri ipliksi, zarfsız ve bükülebilir esnek yapıdadır. Virüs mekanik olarak ve tohum hariç diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır.

Elma Klorotik Yaprak Lekesi

ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKESİ HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Virüs birçok ticari elma çeşidinde latent olarak bulunmaktadır. Elma yapraklarında düzensiz dağılmış, halka şeklinde sınırları belli klorotik lekeler şeklindedir. Armut bitkisi yapraklarında halkalı yaprak lekeleri ve meyvesinde soluk yeşil beneklenmeler görülür.

 

Ayva yapraklarında, klorotik leke, çizgi ve bantlara, meyvede şekil bozukluklarına neden olur. Sert çekirdekli meyvelerden kirazda güneş yanıklığına benzer nekrotik yanıklıklar görülür. Erik gövdesinde kabuk soyulmalarına neden olur. Şeftalide nekrotik yaprak lekelerine ve kıvırcıklığa kayısılarda genel olarak rozet yaprak oluşumuna ve aşı uyuşmazlığına neden olur. Yurt dışında yapılan çalışmalarda bu virüsün kayısılarda % 56 oranında verim kaybına neden olduğu belirtilmiştir.

 

ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKESİ HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER

Hastalık etmenin doğal konukçuları, elma, armut, ayva, kiraz, vişne, erik, şeftali, kayısı, leylak ve meşedir.

 

ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKESİ MÜCADELESİ

  1. Virüsten ari üretim materyali kullanılmalıdır.
  2. Dayanıklı çeşitlerin kullanımı tercih edilmelidir.
  3. Fidanlıklar her vejetasyon döneminde kontrol edilerek, hastalık belirtileri gösteren fidanlar hemen sökülüp yok edilmelidir.
  4. Kültürel işlemler sırasında kullanılacak her türlü alet ve ekipman dezenfekte edilmelidir.
  5. Hastalıklı ağaçlardan aşı gözü alınmamalıdır.

 

ELMA AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi