• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Kavun Kızıl Böceği

(Rhaphidopalpa Foveicollis)

 

KAVUN KIZIL BÖCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginleri 6.5-7 mm boyunda, silindirik vücutludur. Baş, kanatlar kırmızı, abdomen ise siyah renklidir. Larva limon sarısı renkte ve ince uzundur. Olgun larva 10-15 mm boydadır. Kavun kızıl böceği, kışı ergin olarak kuru yapraklar altında veya toprak içinde geçirir. İlkbaharda (nisan-mayıs) havaların ısındığında kavun tarlalarında görülmeye başlarlar. Yumurtalar tek tek veya küçük gruplar halinde bitkinin hemen yakınına ve toprak altına bırakılır. Yumurtadan çıkan larvalar konukçu bitkinin kökleri içine girerek beslenirler. Yaklaşık bir aylık gelişme süresi sonunda kökleri terk eden larvalar toprağa geçerler ve pupa olurlar. Yılda 2-4 döl verir.

KAVUN KIZIL BÖCEĞİ ZARAR ŞEKLİ

Hem ergini ve hem de larvası zararlıdır. Erginler genç bitkilerin yaprak, sürgün ve çiçeklerinde beslenirler ve yaprakları kalbur gibi delik deşik ederler. Zarara uğrayan bitkilerin gelişmesi yavaşlar. Larvalar köklerde zararlıdır. Ana ve yan kökleri delerek tahrip ederler.  Larvanın köklerde açtığı deliklerde fungal ve bakteriyel etmenler gelişerek zararlara neden olur. Meyveler olgunlaşmadan bitkiler sararır, solar ve kurur. Ege Bölgesi’nde kavun ekilişinin olduğu yerlerde görülmektedir.

KAVUN KIZIL BÖCEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Kabakgiller bu zararlının konukçusudur. Özellikle kavun ve hıyarı tercih ederler. Karpuz ve kabak ikinci derecede tercih ederler. Erginler domates, mısır, pamuk, yonca ve bezelyede de beslenmelerine rağmen, larvalar sadece kabakgillerde gelişebilirler.

 

KAVUN KIZIL BÖCEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Tarlada sonbahar veya erken ilkbaharda derin sürüm yapılması kışı geçirmek üzere bitki artıkları veya toprakta bulunan erginlerin yok edilmesi bakımından oldukça yararlıdır.

 

KAVUN KIZIL BÖCEĞİ KİMYASAL MÜCADELE

Ergin ve larvaları için mücadele ayrı ayrı yapılır. Tarlanın köşegenleri doğrultusunda 100 adet bitkinin yeşil aksamında ergin aranır Bitki başına 1-2 ergin görüldüğünde ergin mücadelesi yapılır. Larvalar için, aynı şekilde solmuş bitkilerin kök boğazı ve civarı ile köklerinde larva aranır. Tarla kontrollerinde %2 oranında bulaşıklık saptanırsa larva mücadelesi yapılır.

  

KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Malathion, %25 WP 400 g (Ergin mücadelesinde) 7
Malathion, 190 g/l EC 500 ml (Ergin mücadelesinde) 7
Malathion, 500 g/l EC 200 ml (Ergin mücadelesinde) 7
Malathion, 650 g/l EC 170 ml (Ergin mücadelesinde) 7

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi