Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları (2020)
S1 - Bitki koruma ürünlerinin tanıtılması ve etiketlenmesi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) “Kullanmadan önce mutlaka etiketi ve ürün bilgilerini okuyun” ibarelerinin bulunması
B) “Düşük riskli”, “zehirsizdir”, “tehlikesizdir” gibi ifadelerin bulunması
C) Tanıtımlarda kullanılan tüm ifadelerin teknik olarak doğrulanabilir olması
D) “Bitki koruma ürünlerini dikkatli kullanın” ibaresinin bulunması
S2 - Bitki koruma ürünlerinin ruhsata esas biyolojik etkinlik ve kalıntı denemeleri ile faydalılara karşı yan etki denemeleri aşağıdakilerden hangisine göre yapılır?
A) Standart ilaç deneme metotlarına göre
B) Bitki koruma ürünü etiketlerine göre
C) Zirai mücadele teknik talimatlarına göre
D) Entegre mücadele teknik talimatlarına göre
S3 - Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkında Yönetmelik’e göre ruhsatlandırma prosedüründe aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ruhsatlandırma, bitki koruma ürünlerinin formülasyonları üzerinden yapılır.
B) Ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin spesifikasyon ve gizli reçetelerinde, Bakanlık tarafından yapılan değişiklikler hariç olmak üzere son değişiklik tarihinden itibaren 3 yıl süreyle değişiklik yapılamaz.
C) Ruhsatlı bulunan bir bitki koruma ürününün formülasyon şeklinde ya da aktif madde miktarında bir değişiklik olması hâlinde yeniden ruhsat alınmasına gerek yoktur.
D) Bitki koruma ürünlerinin piyasada bulundurulmasında özel durumlar hariç raf ömrü 2 yıldır.
S4 - Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkında Yönetmelik’e göre ruhsat sahiplerinin Bakanlığa vermiş olduğu dokümanlar içinde gizlilik şartı aşağıdakilerden hangisi için aranır?
A) Endüstriyel ve ticari sırları içeren bilgiler
B) Analiz metotları
C) Aktif maddeyi ya da bitki koruma ürününü zararsız hâle getiren her türlü yöntem
D) Aktif madde ve bitki koruma ürünü ile ilgili fizikokimyasal veriler
S5 - "Her türlü bitki ile bitkisel materyalin ülkeye girişi, çıkışı ve ülke içerisinde dolaşımında bitki sağlığı yönünden tehlikeli olan hastalık ve zararlılar dikkate alınarak yapılan muayene, kontrol ve diğer işleri düzenleyen kanun, tüzük ve yönetmeliklere dayalı çalışmalar bütünüdür." ifadesi aşağıdakilerden hangisinde tanımlanmıştır?
A) Karantina
B) Eradikasyon
C) Bonitasyon
D) Sanitasyon
S6 - Bitki Koruma Ürünleri Kontrol Yönetmeliği’ne göre bitki koruma ürünleri kontrollerinde alınacak numuneler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Bitki koruma ürünleri ile ilgili etiket kontrollerinde, Bakanlıkça en son tasdikli örnek etiketine uygun olmadığı tespit edilen bitki koruma ürününden örnek alınmaz.
B) Numuneler sadece fabrikaların üretim ünitesinden veya bayilerin satış yerlerinden alınır.
C) Son kullanma tarihine 6 aydan az süre kalmış bitki koruma ürünlerinden kontrol amacıyla numune alınmaz.
D) Şikâyete konu olan bitki koruma ürünlerinde, imal tarihi ve şarj numarası aynı olan veya bulunamaması hâlinde yine aynı imal tarihli fakat en yakın şarj numarasını taşıyan orijinal ambalajlardan alınır.
S7 - Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik’e göre zirai mücadele alet ve makineleri imalatı
I. İmal İzin Belgesi
II. Deney Raporu
III. Zirai Mücadele Alet ve Makineleri İmal Ruhsatı
belgelerinden hangisini veya hangilerini almış işletmeciler tarafından yapılır?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
S8 - Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkında Yönetmeliğe göre, herhangi bir bitkisel üründe ekonomik zarara neden olan bir zararlı organizma için teknik talimatının veya ruhsatlı bitki koruma ürününün bulunmaması durumunda bitki koruma ürünlerine geçici olarak üretim sezonunda sınırlı ve kontrollü kullanılması şartıyla; en fazla kaç gün süreyle geçici kullanım izni verilebilir?
A) 12 ay
B) 24 ay
C) 60 gün
D) 120 gün
S9 - Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Ve Piyasaya Arzı Hakkında Yönetmelik’e göre, aşağıdakilerden hangisi Bakanlıkça ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin ruhsatlarının iptal gerekçesi değildir?
A) Bitki koruma ürününün firmasınca beş yıl süre ile piyasaya verilmemesi
B) Ruhsatlı biyolojik mücadele etmeninde modifikasyon ve mutasyon gibi herhangi bir değişiklik olması
C) Uluslararası kuruluşlarca insan ve çevre sağlığı ve benzeri konularda sakıncaları görülen aktif maddelerin kullanımının yasaklanması
D) Ruhsat sahibi firma tarafından Bakanlığa sunulan belgelerin daha sonra sahte olduğunun veya usulüne uygun olmadığının anlaşılması
S10 - Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkında Yönetmelik'e göre, ruhsat geçerlilik süresinin uzatılmaması nedeniyle ruhsatı iptal edilmiş olan bitki koruma ürünlerinin ruhsat geçerlilik tarihinden önce imal edilmiş olanlarının piyasada bulunmasına ne kadar süre ile izin verilir?
A) 3 ay
B) 1 yıl
C) Son kullanım tarihine kadar
D) Piyasada bulunmasına müsaade edilmez
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri