• notifications1
  • menü

Bugün : 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ekosistemde Rekabet : Ekosistemde için türler ya da türleri meydana getiren bireyler belli bir denge içinde yaşamını sürdürürler. Ancak yaşamları gerekli olan kaynaklar bu türlerin bir arada yaşamasına elverişli olmayabilir. Böyle durumlarda aynı kaynağı paylaşmak zorunda olan türler arasında veya bir popülasyonun bireyleri arasında yaşam mücadelesi başlar. Bu mücadeleye ekoloji de rekabet denir. Aslında bu rekabet tabiattaki dengenin ve düzenin sağlanması için son derece önemlidir.


Ekolojik rekabet ayrı türler arasında olabileceği gibi , aynı türün bireyleri arasında da olabilir. İhtiyaçlarını aynı kaynaktan karşılayan iki türün bireyleri, aynı ortamda uzun süre yaşayamazlar. Türlerden biri savaşı kaybederek ortamı terk etmek zorunda kalır. Bu da , soyunun tükenmesi veya başka bir yere göç etmesi ile mümkün olur.


Ekolojik rekabet genellikle aynı kaynağı paylaşan, ayrı türler arasında görülür. Ancak bazı durumlarda aynı kaynaktan beslenen ayrı türler, bir arada rahatça yaşayabilir. Örneğin, geyik zebra ve zürafa her biri ayrı türden olan otobur hayvanlardır. Bu hayvanlar aynı tür hayvanlarla beslendikleri halde aralarında rekabete rastlanmaz. Çünkü boyları farklı olduğu için bitkilerin değişik kısımlarıyla beslenirler.
Aynı türe ait bitkiler arasında da rekabet görülür.örneğin , topraktaki besleyici tuzları daha fazla alarak büyüyen Okaliptus ağacı ormandaki diğer ağaçlardan daha fazla uzayarak yapraklarıyla onların güneşten yararlanmasını engeller.

x
Bu konu yorumlara kapalıdır!

Ekosistemde Rekabet Nedir?

Ekosistemde Rekabet

Ekosistemde Rekabet : Ekosistemde için türler ya da türleri meydana getiren bireyler belli bir denge içinde yaşamını sürdürürler. Ancak yaşamları gerekli olan kaynaklar bu türlerin bir arada yaşamasına elverişli olmayabilir. Böyle durumlarda aynı kaynağı paylaşmak zorunda olan türler arasında veya bir popülasyonun bireyleri arasında yaşam mücade...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi