• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

İNCİR PSİLLİDİ

Homotoma ficus L. (Hemiptera: Homotomidae)


1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginlerin başı kahverengi, bileşik gözler koyu kahverengi – siyah, nokta gözler kırmızıdır. Erginlerde genellikle renk çeşitliliği vardır. Abdomenin üst kısmı kahverengi alt kısmı sarımsı bazen yeşilimsi kahverengidir, genel rengi ise sarımsı yeşilden esmere kadar değişir. Ekim ayı başından itibaren koyu renkli erginler görülmeye başlar, kasım ayı başından itibaren popülasyonun tamamı siyah renkte olur. Baş yoğun tüylü olup torakstan belirgin şekilde dardır. Alın küçük eşkenar dörtgene benzer. Antenleri uzun ve yoğun tüylüdür. Ön kanatlar zarımsı olup, damarlar iki sıralı uzun, çevre damarlar ise kısa kıllar bulunur. Erginlerin vücut uzunlukları 4.3–5.3 mm’dir. Erginler rahatsız edildiklerinde sıçrayarak hareket ederler.

Yumurta oval olup, ilk bırakıldığında krem renkli, daha sonra kirli sarı renk alarak zamanla koyulaşır Yumurtadan yeni çıkan nimfler turuncu-sarı renkte olup ilerleyen zamanlarda açık yeşil renk alırlar. Nimfler yassı vücutlu ve abdomen segmentleri belirgindir. Gözler kırmızı olup toraks üzerinde açık kahverengi lekeler bulunur. Nimflerin abdomenini sarmalayan 14 adet kısa uzantı bulunur ve beslenme esnasında abdomenden kabarcıklar şeklinde beyaz renkli ve jel kıvamında salgı çıkarırlar. Bu sıvı zamanla kristalleşerek yere dökülür. İncir psillidi 5 nimf dönemi geçirir ve ergin olur.

Erginler mayıs ayından itibaren görülmeye başlar, haziran sonundan sonbahar soğukları başlayana kadar aktif olurlar. Dişi yumurtalarını genellikle kümeler halinde ağustos sonu ve eylül ayı başından itibaren genç tomurcukların dibine bırakır. Kışı yumurta döneminde geçirir. Yumurta açılımı hava sıcaklığına bağlı olarak havanın erken ısındığı yıllarda şubat– mart aylarında, soğuk geçen yıllarda ise nisan ayında tomurcukların açılmasıyla başlar. İncir psillidi gelişimini 1–1,5 ay içinde tamamlar. Bölgelere göre değişmekle birlikte yılda 1– 4 döl verir.

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Yabani ve kültür incirlerinde oldukça yaygın olan bir psillid türüdür. Yapraklar oluşmadan önce çıkan ergin ve nimfler genç tomurcuklar üzerinde beslenir. Tomurcuklarda ve genç yapraklarda beslenme sonucu şekil bozuklukları, düzensiz açılmalar ve sarı lekeler meydana gelir. Nimfler yaprak altında damarlara yakın yerlerde beslenir ve bu esnada çok az hareket ederler. İncir mozaik virüsünün vektörüdür. Beslenmeleri sonucu yapraklar da renk açılmasına ve salgılamış oldukları tatlımsı maddelerle fumajine sebep olurlar. Yoğun popülasyonlarda yaprak dökümü görülebilir. Aydın, Bursa, İzmir ve Samsun illerinde yaygındır.

 

3. KONUKÇULARI
Esas konukçusu incirdir. Yabani incirlerde de oldukça bol bulunan bir psillid türüdür. Ayrıca kestanede de (Castanea sativa Miller) erginleri tespit edilmiştir.

 

4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Zararlının değişik biyolojik dönemleri ile beslenen predatör ve parazitoit türler bulunmaktadır.

 

Predatör türler

  • Forficula auricularia L. (Derm.: Forficulidae)
  • Orius minitus L. (Hem.: Anthocoridae);
  • Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae)

 

Parazitoit türler
Dibrachoides dynastes (Hym.: Pteromalidae)

 

5. MÜCADELESİ


5.1. Kültürel Önlemler

Zararlı genellikle bakımsız ve kültürel işlemlerinin iyi yapılmadığı bahçelerde daha yoğun zarar oluşturmaktadır. Bunu önlemek amacıyla ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş ve iyi hava almasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle budama ve bakım işlemlerinin tekniğine uygun bir şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir. Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalı ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

 

5.2. Biyolojik Mücadele

Biyolojik mücadelesine yönelik bir çalışma bulunmamaktadır.

 

5.3. Kimyasal Mücadele

Zararlı ile mücadelede zararlı yoğunluğunun yüksek olduğu dönemlerde mücadele edilmelidir. Mücadelenin komşu bahçelerde aynı anda yapılması çevre bulaşmalarını azaltacağından uygulamanın başarısını artıracaktır.

 

5.3.1. İlaçlama Zamanı

Zararlının kışlayan yumurtalarından çıkan nimfler nisan-mayıs aylarında taze sürgünlerde beslenerek yoğun koloniler oluşturur. Bu dönemde bahçe kontrolleri yapılarak popülasyon yoğunluğu arttığında (15 birey/yaprak) ilaçlama yapılır. Zararlı popülasyonu dışarıdan bulaşmalar ile tekrar yükselmeye başlarsa ikinci bir ilaçlama yapılır.

 

5.3.2. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri tavsiyesine uygun olarak kullanılır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Mehmet Pur

8.08.2022 20:12:01

Benim sarı incirler yetmeden çoğunun ağzı ayrılıyor bunun sebebi nedir

(28692 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

İncir Psillidi Zararlısı (Homotoma ficus L.)

İncir Psillidi Zararlısı (Homotoma ficus L.)

İNCİR PSİLLİDİ Homotoma ficus L. (Hemiptera: Homotomidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginlerin başı kahverengi, bileşik gözler koyu kahverengi – siyah, nokta gözler kırmızıdır. Erginlerde genellikle renk çeşitliliği vardır. Abdomenin üst kısmı kahverengi alt kısmı sarımsı bazen yeşilimsi kahverengidir, genel rengi ise sarımsı yeşilden esme...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi