• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Gübre, kimyasal yollarla veya doğal yolla oluşan, içersinde bitki gelişimi için gerekli olan bileşiklerin bulunduğu maddedir. Yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu bileşikler toprakta az olarak bulunuyorsa gübre vasıtasıyla toprağı gübreleyerek bitkinin gereksinim duyduğu mineral ihtiyacı karşılanır.

 

Gübreler İkiye Ayrılır:

1.Organik Gübreler:

Doğal olarak oluşan gübreler, hayvan dışkıları ve bitki artıklarından oluşur. Bunların içinde en faydalısı LEONARDİT kaynaklı olanlardır. Hayvan dışkılarından oluşan gübrelere halk dilinde ahır gübresi adı verilir. Ahır gübreleri sadece içeriğindeki organik madde miktarıyla organik madde eksikliğini giderir fakat LEONARDİT kaynaklı ürünler içeriğindeki Hümik+Fulvik asit sayesinde toprağı düzenleyici etkisi vardır. Ayrıca Leonardit kaynaklı gübrelerin en önemli özelliklerinden biriside toprağın geçirgenliğini arttırarak toprağın yumuşamasını sağlarlar.

 

2.Suni Gübreler:

Suni Gübreler, azot, fosfor ve potasyum vs. gibi makro besin elementlerini farklı formlarda ve farklı oranlarda içeren gübrelerdir. Ülkemizdede çeşitli firmalar tarafından pazarlanmaktadır.

 

İNORGANİK GÜBRELER

 

20.20.0 Kompoze Gübre

Tarla yüzeyine uygulanması kolay olan bu kompoze gübrenin 100 kilosunda; 20 kilo saf Azot (N), 20 kilo Fosfor (P2O5) vardır. İçerdiği Azot' un tamamı, Fosfor' un yüzde 90' ından fazlası suda tamamen çözündüğü için bitkiler tarafından kolaylıkla alınır. Ekimden önce ya da ekim sırasında kullanlması uygundur. Kuru ve sulu ziraat koşullarında; buğday, pamuk, bağ, zeytin,sebze, ayçiçeği, patates ve narenciye bitkilerinde başarıyla uygulanmaktadır.

 
Üre

Çiftçilerimiz arasında "Şeker Gübre" olarak ta bilinen üre. %46 oranında azot içermektedir. Ekimden sonra Mart ayı başlangıcında yapılacak gübrelemede kullanılması uygundur. Üre gübresinin fazla bilinmeyen bir özelliği de uzun süre su ile temas etmediğinde gaz haline geçerek buharlaşmasıdır. Özellikle sulama imkanı bulunmayan kuru tarım alanlarında gübreleme yapılırken topraktaki su miktarı ve hava koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
 
 

15.15.15 Komoze Gübre

Toprağın potas eksikliğini gideren bu gübre, kalitenin önemli olduğu tütün, patates, meyve, bağ, zeytin ve narenciye gibi bitkiler için kullanılmaktadır. Diğer bir potasyumlu gübre Potasyum sülfattır. Yapısında %50 oranında potasyum bulundurur. Bölgemiz topraklarında potasyum eksikliği bulunmadığı için potasyumlu gübrelerin kullanım oranı çok düşüktür.
 
 

Amonyum Sülfat

Amonyum sülfatlı gübreler, diğer azotlu gübreler gibi bitkinin ihtiyacı olan azotu sağlar. Toprak asitliğini nötrleştirmek için tuzlu veya alkali topraklarda ekim öncesi veya ekim sırasında kullanılması uygundur. Amonyum sülafatlı gübreler toprak bünyesinden çabuk yıkanıp gitmezler. Bu özelliğinden dolayı çeltik tarımında tercih edilmektedirler.
 


%26 Amonyum Nitrat

Yapısında %26 oranında saf azot bulundurur. Kullanım zamanı ilkbahar olan bu gübrenin, Nisan ayı başında yapılacak olan gübrelemede kullanılması uygundur.
 


18.46.0 Diamonyum Fosfat (DAP)

Kısaca DAP adı verilen bu gübre yüzde 8 Amonyum azotu ve yüzde 46 (P2O5) fosfor içermektedir. Bütün bitkiler için kullanılabileceği gibi kuru ziraat yapılan Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi hububat alanlarında kullanılması uygundur.
 


Triple Süper Fosfat

Yapısında %43-46 fosfat bulunur. Sadece fosfor içerdiği için en çok bilinen fosforlu gübredir. Yaptırılan toprak analizleri sonucunda bu gübreye ihtiyaç duyulursa. tavsiye edilen oranda ekimden önce toprağa verilip karıştırılması uygundur. Toprağa vermiş olduğumuz fosforun topraktan kaybı mümkün değildir. Bu nedenle toprakları analiz ettirmeden, gereksiz yere fosforlu gübre vermekten ve dolayısıyla gereksiz masraftan kaçınılmalı, üretim girdileri arttırılmamalıdır.

 


26.13.0 Kompoze Gübre

Yüzde 26 saf Azot ve yüzde 13 (P2O5) Fosfordan oluşan bu gübre fosfor ihtiyacı daha az olan pamuk bitkisi için ideal bir gübredir.
 

 

25.5.10 Kompoze Gübre

Yüzde 25 azot, yüzde 5 (P2O5) fosfor ve yüzde 10 potas içermektedir. Özellikle çay ve patates üreticileri için ideal bir gübredir.
 

 

12.30.12 Kompoze Gübre

Yüzde 12 azot, yüzde 30 (P2O5) fosfor ve yüzde 12 potas içeren bu gübre şeker pancarı üreticileri için özel olarak üretilmektedir. Azot ve potasyumun tamamı suda çözülebilir, fosforun ise en az yüzde 90' ı suda çözülebilir formdadır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

25.01.2021 22:02:41

Potasyum noksanlığında bitkilerde hemen görülebilir simptomlar ortaya çıkmaz. Önce büyüme oranında bir gerileme olur (gizli açlık), ancak daha sonra kloroz ve nekrozlar görülür. Potasyum noksanlığı simptomları genelde önce yaşlı yapraklarda görülür.

Hasanalibulut

25.01.2021 19:04:18

Potasyum eksikliği nasıl anlaşılır

Birses Yüksel

4.05.2017 22:11:29

solucan ve gübre satışlarımız başlamıştır..ilgilenenler bu numaradan arayabılır.05051386574

Saffet Akçay

14.10.2016 04:05:12

Teşekkürler

(93142 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Organik Ve İnorganik Gübreler Nelerdir?

Organik Ve İnorganik Gübreler Nelerdir?

Gübre, kimyasal yollarla veya doğal yolla oluşan, içersinde bitki gelişimi için gerekli olan bileşiklerin bulunduğu maddedir. Yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu bileşikler toprakta az olarak bulunuyorsa gübre vasıtasıyla toprağı gübreleyerek bitkinin gereksinim duyduğu mineral ihtiyacı karşılanır. Gübreler İkiye Ayrılır: 1.Organik Gü...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi