• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Hatmi Çiçeği Faydaları ve Zararları

Hatmi Botanik, ve Kimyasal Özellikleri

Drog, Althaea officinalis (Mal-vaceae) bitkisinin Temmuzdan sonbahara kadar toplanan çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilir. Çiçekler mavimsi, bütün kısımları çok tüylüdür. Dış kalis: 6-9 parçalı olup sivri uçlu, iç kalis ise 5 parçalı olup, dış kalis’e göre daha uzundur. Dış ve iç kalis gümüşi yeşil olup demet tüyleriyle sık örtülüdür. Korella: 5. Katlanmış ve biraz buruşuk. 5 cm.’ye kadar geniş, 4 cm.’ye kadar uzun, yuvarlakça üç köşeli ya da ters kalp biçiminde olup üst ucu kunt, taban kısmında beyaz lekeler vardır. Droğun bileşiminde musilaj, tanen, althein denen renk maddesi bulunur.

 

Kullanılışı: İdrar arttırıcı, ekspektoran olarak kullanılır. Bileşiminde musilaj bulunduğundan dolayı yumuşatıcı etki verir. Bu drog eskiden beri yumuşatıcı olarak kullanılır.

 

Diğer Adları: Halk arasında Hitmiye, Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi gibi adlarla anılır.

 

Hatmi Çiçeği Kürleri

  1.  20 gr. hatmi çiçeği 1 lt. suda haşlanır ve haşlanmış sudan bronşitte içilir.
  2.  Boğaz iltihabına karşı hatmi çiçeğinin gargara ve lapası kullanılır.
  3.  Bağırsak iltihabında bir miktar hatmi çiçeğinin papatya ile yapılan haşlaması ile lavman yapılır.
  4.  Bir miktar hatmi çiçeği kurutulur ve balgam söktürücü olarak sigara gibi içilir.
  5.  Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile dişetleri gargara yapılır.

 

Hatmi çiçeğinin bu özellikleri modern tıp tarafından da bilinir

 

Hatmi Çiçeğinin Faydaları ve Etkileri

Vücuda rahatlık verir. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Öksürüğü keser. Nezle ve bronşit şikayetlerini azaltır. Boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarını giderir. Bağırsak iltihaplarında faydalıdır. İdrar söktürür ve idrar yollarını yumuşatarak sancıları dindirir. Ciltteki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Cilt bakımı için de faydalıdır..

 

Hatmi Çiçeği Nasıl Kullanılır? 

Hatminin kökü, yaprağı ve çiçeği ilaç yapımında kullanılır. Kökleri salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılmaktadır. Hatmi taneleri dövülüp toz haline getirildikten sonra vücuda sürülürse böcek ve sivrisinek sokmalarını önler. Hatmi çiçeği çay yapılıp içilirse soğuk algınlığı, nezle ve öksürüğe iyi gelir. Hatmi tohumu böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Yaprakları ile arı sokan yer ovulursa ağrıyı ve kızarıklığı giderir. Köklerinden çay yapılıp içilebilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(05340 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Hatmi Çiçeği Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Faydaları ve Zararları Hatmi Botanik, ve Kimyasal Özellikleri Drog, Althaea officinalis (Mal-vaceae) bitkisinin Temmuzdan sonbahara kadar toplanan çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilir. Çiçekler mavimsi, bütün kısımları çok tüylüdür. Dış kalis: 6-9 parçalı olup sivri uçlu, iç kalis ise 5 parçalı olup, dış kalis’e göre da...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi