• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Kaliteli ve Karlı Zeytinciliğin Püf noktaları

1.     Zeytin ağacını sık buda, çapala, gübrele, su ver,dibinde yabancı ot bitirtme.

2.      Zeytin zararlıları ile mücadele et.

3.      Zeytini zamanında, elle toplamayı, tercih et.

4.      Toplanan zeytini kısa sürede ve ezmeden yağhaneye götür.

5.      Fabrikaya gelen zeytini çok bekletme.

6.      Zeytini işlemeden önce yıka, temizle, taşlardan ve yapraklardan arındır.

7.      Zeytini sağlıklı koşullarda öğüt.

8.      Zeytinyağını uygun kaplarda dinlendir, depola. Kara sac bidonlar veya beton kuyular kullanma.

9.      Zeytini ambalajladıktan sonra serin ve karanlık yerlerde muhafaza et.

10.  Zeytini çok bekletmeden tüket.

 

 

ZEYTİN AĞACINDA VERİMİ ARTTIRMAK İÇİN

 

DEĞERLİ ZEYTİN ÜRETİCİLERİ,

Bazı arkadaşlarımız zeytin üretimini gündeme alalım, tartışalım istediler. Bu vesileyle ben de önemli gördüğüm üç konuda bilgi vermek istiyorum:

Ülkemiz zeytinciliğinin önde gelen birinci sorunu, ağaç başına verim düşüklüğüdür. İspanya, İtalya ve Yunanistan’da var yılı ile yok yılı arasındaki rekolte farkı bizdeki gibi çok fazla değildir. Bu ülkeler, ağaç başına 50 Kg zeytini hemen her yıl toplarlar. Bizde ise durum çok farklıdır. Edremit Körfez Bölgemizde üç ağaç iki yılda 100 Kg (bir çuval) zeytin verir. Bu ortalama bir rakamdır, yani ağaç başına Körfez’de zeytin verimi 17 Kg civarındadır. İzmir’in güneyinde ise, durum daha da farklıdır, verim miktarı daha da azdır. 

Peki, ağaçlarımızın verimini nasıl artırabiliriz? 

Zeytincilikte iyi tarım uygulamalarını nasıl gerçekleştirebiliriz?

 

YAŞLI AĞACI olan üreticilerimize çok önemli üç öneride bulunacağım;

1. SERT BUDAMA: Ağaçlarımızı 6-7 metreden, 4 metrelere kademeli olarak indirelim. Ağaçlarda yaşlı dal, kara dal bırakmayalım. Bilek kalınlığında yeşil dallara dönüştürelim. Yaşlı ağaç kesilmeyi sever, gençleşir.

 

2. ZEYTİN HASADI : Zeytinler sarıdan pembeye döndüğü dönemde, çakı ile kesilen zeytinlerin çekirdek ve eteni ayrılıyorsa hasada erkenden başlayalım. Erken hasat, yükünü hafifleten ağaçların gelecek yılda zeytin vermesine önemli katkı yapar. TARAK ile ağaçlardan zeytinleri, taramak suretiyle tentelerin (yaygıların) üstüne indirelim. Tarakları, 1-2-3 metrelik eski sırıkların ucuna iki nalın çivisi ile takabilirsiniz. Zeytin mahsulü bol olan zeytinliklerde, BİR KADIN bir günde 75 Kg ile 200 Kg arasında değişen miktarlarda zeytin toplar. HASATTA elde taşınabilir, SARSICI ve ÇIRPICI özellikli hasat makinelerinden de yararlanabilirsiniz. Var yılında zeytin toplama masraflarınız yarıya iner, yağı daha ucuza mal edebilirsiniz.

Yukarıda sözünü ettiğim iki öneriyi Edremit Körfezi’nde uygulayan önder çiftçilerimiz vardır. Bunun yaygınlaşmasını diliyorum.

 

3. DAMLAMA SULAMA: Bu konu gerçekten önemlidir. Yunanistan Adalarındaki zeytinlikleri, 8-10 kez buralara giderek yerinde inceledim. Selanik’in Kalkidiki yöresinde zeytinlikleri gezdim. Zeytinliklerin tamamı, damlama sulama ile geceleri (buharlaşmayı da azaltmak için) ayda ikişer, üçer kere sulanmaktadır. Yunan Adalarında, Girit ve Rodos’ta ağaçlar yemyeşil ve fesleğen gibi bol verim alıyorlar. Müşterek açılan derin kuyulardan, zeytinlikler ortak şebekelerden sulanıyorlar. Bizim bu konuda yapmamız gereken çok işlem bulunmaktadır.

 

 

Diğer zeytin bakımı işleri olan; toprak işleme, gübreleme, ilaçlama işleri de elbette üzerinde çok düşünülmesi ve uygulanması gereken konulardır.  Sözlerimi bitirirken, “BİZ ÇOK BİLİRİZ” diyen kimi arkadaşlara şu öneride bulunacağım. “BİLMEK YAPABİLMEKTİR, YAPAMIYORSANIZ BİLMİYORSUNUZ DEMEKTİR”. Tarım üstü açık, çatısı olmayan bir iş koludur. Çevre faktörleri sizi olumsuz etkileyebilir, ona yönelik önlemler alınmasını icap ettirir. Edremit Körfezi’nde çok başarılı arkadaşlar var, verimini ağaç başına 23 Kg’ a, 50 Kg’a çıkaran müstahsiller var. Önemli olan bunların sayıca artmasıdır.

 

İzmir / Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Bölgelere Göre Zeytin Tavsiye Listesi

Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği yapılan 4 önemli ana bölge için, çeşitli araştırmalar ve gözlemler doğrultusunda, tavsiye edilmesi uygun görülen çeşitlerin listesi aşağıda verilmiştir. 

 

 

Ege Bölgesi

Kuzey Ege: Ayvalık, Gemlik, Uslu, Domat, Çelebi(Eşek Zeytini)

Güney Ege: Memecik, Domat, Yamalak Sarısı, Erkence, Tavşan Yüreği,Manzanilla 

 

Marmara Bölgesi: Gemlik, Karamürsel Su, Domat, Samanlı 

 

Akdeniz Bölgesi

  • Batı Akdeniz: Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli), Uslu, Gemlik
  • Doğu Akdeniz: Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık 

Güney Doğu Anadolu Bölgesi: Nizip Yağlık, Kilis Yağlık, Halhalı, Edincik Su, Tavşan Yüreği, 

Not: Güney Doğu Anadolu Bölgesi için, Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinin daha ziyade bölgede yer alan barajlar çevresindeki nisbi rutubeti yüksek bölgelerde yetiştirilebileceği, özellikle Gemlik çeşidinden kuru yetiştiricilik şartlarında beklenen sonuçların elde edilemeyeceği dikkate alınmalıdır.

Zeytinin tadına, kokusuna, rengine ve dokusuna, zeytinin olgunluk durumu, çeşidin özelliği, uygulanan işleme metodu gibi faktörler etki eder. İdeal zeytincilik için dikkat edilecek konular aşağıdaki başlıklar halinde özetlenebilir:

 

ZEYTİNYAĞI

  • 1- Sızma zeytinyağı; Zeytinyağının hazırlanışında en makbul olan sıkma usulüdür. Özel seçilmiş zeytinlerinden soğuk presle elde edilir ve özel tadımcılar tarafından denenerek diğer zeytinyağlarından ayrılır. Asit oranı %1'den azdır. Genzi yakmaz. Rafine edilip inceltilmemiş, içindeki tabii lezzet yok edilmemiştir. İster salatanızın üzerinde gezdirin, ister kahvaltıda keyifle ekmeğinizi batırın. Bu özel lezzetten ağzının tadını bilenlerin vazgeçmesi bir müddet sonra mümkün olmayacaktır.
  • 2- Tat ; Narin ve meyvemsi olmalı, asla acı olmamalıdır.Yani tatlandırılması iyi yapılmış olmalıdır.
  • 3- Renk ; Açık ve berrak olmalıdır.

 

ZEYTİN TANESİ

  • 1- Ebat; Boyu 2 - 2,5 cm, çapı ise 1.5-2 cm yani tombul olmalıdır.
  • 2- Çekirdek; Küçük olmalı ve çapı 1 cm den büyük olmamalıdır.
  • 3- Hijyen; Zeytin taneleri kirli, kokuşmuş, özellikleri kaybolmuş, kurtlanmış veya küflenmiş olmamalıdır.
  • 4- Dayanıklılık; Zeytinler dayanıklı olmalı hemen erimemelidir.
  • 5- Renk; Toplanma rengi yeşil ile hafif kahverengimsi olmalı, hafif kızarmış alacalı olmalıdır.
  • 6- Eti; Zeytin taneleri etli olmalı, etli kısmı çekirdekten kolay ayrılmalıdır.
  • 7- Dirilik; Zeytin taneleri diri olmalı, pörsümüş bir halde olmamalıdır.
  • 8- Kabuk Kalınlığı; İnce kabuklu olmalı kabuk ağızda erimelidir.
  • 9- Tatlandırmada Kullanılan Malzeme; Tabii malzeme olmalı, asla herhangi bir kimyasal kullanılmamalıdır.

 

Soğuk zararından kısmen korunmak veya soğuktan sonra daha az etkilenmek için alınması gerekli önlemler:

  • Zeytinlerin hasatından hemen sonra don riski olan bölgelerde zeytin ağaçları bordo bulamacı veya hazır bakırlı ilaçlar ile ilaçlanmalıdır. Potas, Fosfor, Bor gübresi ile gübrelenmesi de önerilen bir yöntemdir.
  • Meteorolojik haberlere göre don riski olan saatlerde zeytinlikte ve donun çökebileceği alanlarda lastik, benzeri malzeme yakılmalıdır. 
  • Zeytin bölgelerinde az görülmekle birlikte özellikle yeni tesis edilmiş yağmurlama sulama yapılan zeytinliklerde don riski olan saatlerde yağmurlama sulama yapılması don zararını azaltan bir uygulamadır. Zira su zerrecikleri donma esnasında enerji yayarlar ve bu da ağaçları korur.
  • Zeytin ağaçlarında kar yükünden dolayı dalların kırılmaması için mümkün oluyorsa dalların silkelenmek suretiyle karlarından temizlenmesi bu suretle karın donması nedeniyle ağaçların daha fazla zarar görmesi engellenmiş olacaktır.
  • Zeytinlik tesis edilecek yer, zeytin için zor ya da sınır ötesi şartlara sahip olmamalı ve kış dönemi içerisinde hava sıcaklığı uzun müddet –7 0C ‘ de kalmamalıdır. Soğukluğun etkisi yükseklikle artacağı için 600 metreden daha yükseklere zeytin dikiminden mümkün olduğunca kaçılmalıdır.
  • Zeytinlik tesis edilecek toprak ağır bünyeli ve su geçirmeyen bir yapıda olmamalı, taban suyu sorunu bulunmamalıdır.
  • Soğuğa maruz fakat rüzgar tutmayan çukur yerlerde soğuk hava göllenerek zararlı olacağı için böyle yerlerde ve zeytin için sınır yörelerde zeytinlik tesis etmekten kaçınılmalıdır.
  • Bakımsız zeytinlikler bakımlı olanlardan daha fazla soğuktan etkilenirler. O nedenle özellikle soğuğa maruz yörelerdeki zeytinliklerde kültür bakım tedbirleri tekniğine göre uygulanmalıdır.
  • Budama zeytin ağacının soğuğa karşı hassasiyetini arttıracağından zeytin için geçit bölgelerde erken budamadan kaçınılmalı ve tehlikeli soğuklar geçtikten sonra örneğin Nisan başında budamaya başlanmalıdır. 
  • Kar yağan bölgelerde zeytin ağaçlarının kar yükünü taşıyabileceği tarzda yayvan olmayacak tarzda piramidal budamalar yapılmalıdır.
  • Zeytin ağaçlarında tek taraflı, yüksek dozlu azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, ağaçlar mümkünse toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre gübrelenmelidir. Potasyum ve Fosforlu gübrelerin ağacı soğuk ve sıcaktan koruduğuna dikkat ederek kullanımına önem verilmelidir.  Özellikle zeytinlik için sınır yörelerde zeytinliklerde sulamayı geç sonbahara bırakmamalıdır.
  • Soğuktan hemen sonra kalın dallar üzerinde oluşan kabuk çatlak yerlerine % 4-5’ lik bordo bulamacı sürülerek, zeytin ağacı kabuğunun odun dokusuna temas etmesini sağlayacak şekilde sıkıca sarılmalıdır.
  • Soğuktan zarar görmüş zeytin ağaçları hemen budanmamalı, zararlanma seviyesini ve sürgün oluşumunu görmek üzere ertesi budama mevsimine kadar beklenmelidir.
  • Zeytinliklerde soğuk zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca oluşan çatlaklar Nisan ve Mayıs ayları boyunca takip edilmelidir. Çünkü oluşan bu çatlaklara beyazımsı-krem renkte zeytin yara koşnili dediğimiz zararlı yerleşebilir. Ağacın özsuyu ile beslenen bu zararlıyla mücadele yapılmadığı taktirde ağaçlar çalılaşır, dal ve dalcıklar kuruyabilir. Yaz aylarında üzerinde yara koşnili bulunan sürgünler budanarak yakılmalı veya çiçeklenmeden sonra yazlık mineral yağlı ilaçlarla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
  • Zeytin ağaçlarının kanser görülen yerlerinde bordo bulamacı ile yapılan koruyucu mücadelenin yanında kanserli dallar Temmuz-Ağustos aylarında kesilerek temizlenmeli, kesim yerlerine bitkisel katran-göztaşı karışımı sürülmelidir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Aky

12.07.2022 22:50:41

Selamünaleyküm
Zeytini zeytin olarak satmak mi karlı
Yağ olarak satmakmi karli

Atabek

12.07.2021 19:20:33

100 yas civarinda zeytin agaclarinin oldugu bir zeytinlik aldim.Agaclar deliceye asilanmis.Dallar hep yukarı dogru gitmis. Ve kurumalar var.Sert budamada yaptirmak istemiyorum.Ne onerirsiniz.

Metin

27.02.2021 07:26:02

Manisa'da 33 dönümlük içinde 10 yıllık 1200 e yakın ağaç olan zeytilik var. Ancak sahibi uzun zamandır ilgi göstermemiş ben bu saatten sonra alıp tüm bakımlarını yapsam verim albikir miyim ? Birde zeytinligin bir bölümü kükürtlü araziymis. Bu kükürt durumu agcra ki verimi azaltır mı

Esra

29.06.2020 12:53:07

gaziantepte toplam da 700 eyakın zeytin agacı olan bir zeytinlik var.50-60 kadar eski agaç .150 civarıda 10-12 yıllık.ben buraya emek verip tüm bakımlarını yapsam,ortalama 1 yılda kaç kg zeytin ve kaç teneke zeytinyağı elde edebilirm.almama deger bir yatırım mıdır?maliyetlerini öğrenebilirmiyim?

(47519 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kaliteli Ve Karlı Zeytinciliğin Püf Noktaları Nelerdir?

Kaliteli Ve Karlı Zeytinciliğin Püf Noktaları Nelerdir?

Kaliteli ve Karlı Zeytinciliğin Püf noktaları 1. Zeytin ağacını sık buda, çapala, gübrele, su ver,dibinde yabancı ot bitirtme. 2. Zeytin zararlıları ile mücadele et. 3. Zeytini zamanında, elle toplamayı, tercih et. 4. Toplanan zeytini kısa sürede ve ezmeden yağhaneye götür. 5. Fabrikaya gelen zeytini çok bekletme. 6...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi