• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ülkemiz biber ekim alanı ve üretim miktarı açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Toplam sera sebzeciliği içinde biber yetiştiriciliğinin yapıldığı kısım yaklaşık % 15'lik alanı kapsamaktadır.

Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği

BİBER YÜKSEK GELİR SAĞLAR   

Ülkemizde örtüaltı biber yetiştiriciliği üreticiye de iyi gelir sağlamaktadır. Bunun sonucunda özellikle batı ve güney sahil şeridinde yayılma göstermektedir. Akdeniz kıyı şeridinde Antalya'nın Demre, Finike ve Kumluca ile İçel'in Kazanlı üretim sahalarında yoğun sera biber yetiştiriciliği vardır.   

 

KIŞ VE İLKBAHAR DÖNEMİ UYGUNDUR   

Örtüaltı biber tarımı genelde tek ürün ve ilkbahar ürünü şeklinde yapılmakla beraber, domatesin sonbaharda virustan fazla derecede zarar görüyor olması nedeniyle bazı çiftçilerimiz tarafından sonbahar ürününde de biber yetiştirilmektedir. 

 

BİBERDE TOHUMA DİKKAT 

Seralarımızda populasyon niteliğinde,ve tescil edilmemiş.yöre.sel tohumluklar kullanılmakta iken, son yıllarda örtüaltı tarımı için tescil edilmiş veya üretim izni almış çeşitler dikilmeye başlamıştır.    Ayrıca, seralarımız için gerekli biber tohumluğunun çok düşük bir miktarı hibrit tohumla karşılanmaktadır. 

 

BİBERDE İYİ ÇEŞİT SEÇİNİZ   

Biber yetiştiriciliğinde başarıya ulaşmanın ilk şartı yetiştirme dönemi için uygun çeşidin seçimi, bunu takiben sağlıklı fide yetiştirmektir.   

 

BİBERDE İYİ BİR HARÇ HAZIRLAYIN   

Tohum ekimi yapılacak harç ile fide yetiştiriciliği yapılacak harcın çok iyi hazırlanması mümkün olduğu kadar mantari hastalıklardan ari ve besin maddelerince zengin olması gerekir. Domates için hazırlanan harcın aynısı kullanılır.   

 

BİBER TOHUM EKİMİ   

Biber tohumları yine kasalara sırayla ekilir ve üzerleri harç ile kapatılır. Bolca sulanır. Çimlenme tamamlanıncaya kadar yeterli rutubet sağlanmalıdır. Sulama biber tohumlarının çimlenmesinde çok önemlidir. Ancak aşırı rutubetten kaçınılmalıdır.   

 

BİBERDE ŞAŞIRTMA YiNE TORBALARA   

Tohum çimlendikten sonra kotiledon yaprakları tam iriliğine ulaşmalı ve birinci gerçek yaprak görüldüğünde bitki zararlandırılmadan harç dolu keselere, saksılara veya diğer fide yetiştirme ortamlarına şaşırtılmalıdır.   

 

BİBER FİDE DİKİMİ 

Fideler seradaki asıl yerlerine dikilmeden önce sera içerisinde gerekli toprak hazırlığı özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yetiştirilen pişkin fideler günün sıcak saatleri dışında seraya dikilmelidir. Böylece fidelerin tutma oranı artırılır.   

 

BİBERDE DİKİM MESAFELERİ DEĞİŞİR   

Tek sıra dikiminde 70x30 cm veya 80x30 cm.  Çift sıra dikimde 30x65-90 cm ve 30x50-100 cm mesafelerle dikim yapılır. Dekara 4500-5000 fide dikilmelidir.   

 

BİBERDE KÖK BOĞAZINA DİKKAT   

Seralarda büyük ürün kaybına neden olan kökboğazı yanıklığı hastalığına karşı, biber bitkisinin kökboğazının sulama suyu ile temas etmemesine özen gösterilmelidir.  Eğer damla sulama yapılmıyorsa, boğaz doldurma işlemi yapılarak sulama arkları açılabilir. 

 

BİBER'DE ASKIYA ALINIR!   

Bitkiler büyüdükçe yanlara yatmaması için ya domates gibi askıya alınır, ya da her iki tarafından geçirilen tel ile destek sağlanmalıdır.   

 

BİBERDE İYİ GÖZLEM YAPMALISINIZ!   

Bitkiler gelişim dönemi boyunca yakından izlenmeli ve hastalık- zararlı mücadelesine özen gösterilmelidir. Özellikle nemli ortamlarda Botrytis, kuru havalarda da külleme hastalıklarına dikkat edilmelidir.   

 

BİBERDE HASAT ZAMANINDA YAPILMALI   

Biberin hasat olgunluğu çeşit ve bölge şartlarına göre değişir. Biber uygun büyüklüğü aldığında hasat edilmelidir. Çok körpe iken toplanırsa yola dayanımı azalır. Fazla geç toplamakta kalite özelliklerinin düşmesine neden olur. Bir dekar seradan 3-5 ton verim elde edilir. 

 

BİBERDE GÜBRELEME

https://www.sorhocam.com/konu.asp?sid=4404&biber-gubreleme-onerileri.html

 

Biber çeşitleri ile ilgili aramalar

  • Türkiyedeki acı biber çeşitleri
  • Acı biber çeşitleri
  • Turşuluk biber çeşitleri
  • Jalapeno biber çeşitleri
  • Kırmızı Biber çeşitleri
  • İlginç Biber çeşitleri
  • Sivri Biber çeşitleri
  • Çarliston Biber çeşitleri

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(50851 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Hıyar seralarda yetiştirilen en önemli sebzelerden biridir. Sera alanlarının % 18 inde hıyar üretimi yapılmaktadır. En fazla ilkbahar döneminde olmak üzere tek mahsul ve sonbahar dönemlerinde de önemli seviyede yetiştirilir. HIYAR NE ISTER? -Hıyar besin maddelerince zengin kaba yapılı iyi drene edilmiş su t...

Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ Ülkemiz biber ekim alanı ve üretim miktarı açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Toplam sera sebzeciliği içinde biber yetiştiriciliğinin yapıldığı kısım yaklaşık % 15 lik alanı kapsamaktadır. BİBER YÜKSEK GELİR SAĞLAR Ülkemizde örtüaltı biber yetiştiriciliği üreticiye de iyi gelir sağlamakta...

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Karpuz bitkisi kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu, humuslu, besin maddelerince zengin, su tutma kabiliyeti iyi ve drenaj sorunu olmayan topraklarda iyi bir gelişme göstermektedir. TURFANDA ÜRETİMI NEREDE? Turfanda olarak karpuz yetiştirilecek topraklarda taban suyu seviyesi 1-1,5 metreden daha aşağıda olma...

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Anavatanı Hindistan olan Patlıcan sıcağı seven bir bitkidir. Serada yoğun üretimi yapılan sebzelerden domates, biber ve hıyardan sonra 4.sırada yer alır. Fazla sıcaklık istemesi nedeniyle ısıtmasız seralarda üretimi yapılmazken son yıllarda yeni çeşitlerin ülkemize girmesi örtü altında patlıcan üretiminin artma...

Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KABAK YETİŞTİRİCİLİĞİ Kabak serin iklim bitkisidir. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz, düşük sıcaklıklarda sıhhatli büyür, fakat hafif donda dahi ölür. EKONOMİK ÜRETİM ZAMANI Örtü altında Sonbahar, Tek mahsul ve erken ilkbahar dönemlerinde kabak yetiştiriciliği ekonomik olmaktadır. TOHUMU NE ZAMAN EKELİM Uygun ekim tarihleri...

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Akdeniz Bölgesi erkenci çilek yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Akdeniz kıyı şeridi erkenci çilek yetiştiriciliğine oldukça uygun olmasına karşın, genellikle açıkta yetiştiricilik yapıldığından ilk ürünler mart ortasından itibaren alınmaktadır. Oysa erkencilikten amaç kasım, aralık ve oca...

Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ Kavun bitkisi ılık, sıcak, güneşli bir hava istemektedir. Kavunlarda gündüz sıcaklığı 20-25°C, gece sıcaklığı 18°C dolaylarında olmalıdır. EN İYİ TOPRAK Derin, iyi havalanabilen, besin maddelerince zengin kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu toprakları tercih etmeliyiz. Soğuk ve ağır killi topraklarda yapraklar s...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi