• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaçtır. Diğer adıyla Çigde ya da Ünnap da denilmektedir.

Hünnap Ağacı Nasıl Yetişir?

Hünnap ağacının meyvesi vitamin bakımından zengindir ve sağlık açısından türlü faydalar sağlar. Meyvenin sarı çiçekleri ise bulunduğu ortama hoş bir koku yayar. Bu sebeple hünnap ağacı çiçek severler tarafından yoğun bir ilgi görür. Bu bağlamda, hünnap çimlendirme bakımından zahmetsiz bir bitkidir. Ancak sonucun başarılı olabilmesi için tohumun dikim öncesinde soğuk bir ortamda bekletilmesi gerekir.

Hünnap bitkisi ekilmeden önce tohumları bir kap su içerisinde buzdolabında bekletilir. Tohumların dondurucu kısmında bekleme süresi yaklaşık 3 gün kadardır. Bundan sonra buzlanmış su oda sıcaklığında çözülmeye bırakır. Sonrasında da erik tohumuna benzeyen hünnap tohumları toprağa ekilir.

 

Hünnap Ağacı Nerede Yetişir?

Hünnap, dünyanın bir bölümünde ölümsüzlük meyvesi olarak anılmaktadır. Bu meyveyi veren hünnap ağacının kökleri günümüzden 4000 yıl öncesine kadar uzanır. İlk olarak Çin ve güneydoğu Asya’da ortay çıktığı düşünülse de günümüzde pek çok ülkede görülmektedir. Hünnap ağacının verdiği meyve genellikle güneşte kurutularak tüketilmektedir. Alternatif tıpta ise bu meyveden doğal bir tedavi yöntemi olarak faydalanıldığı görünmektedir.

 

Gereksinimleri

  • Çiçeklenme Aralığı: Bahar Ortası 
  • Işık Aralığı: Tam güneş
  • pH Aralığı: 5,5 - 7,5 
  • Toprak Aralığı: Tınlı
  • Su Aralığı: Normal Nemli

 

Hünnap Ağacı Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Hünnap ağacı, sıcak iklimlerde iyi meyveler vermesiyle ünlüdür. Bu sebeple orta kuşakta yer alan Türkiye, hünnap yetişmesi için elverişli bir iklime sahiptir. Türkiye’nin farklı kesimlerde yetiştirilen hünnap ağacıyla karşılaşmak mümkündür. Marmara Bölgesi, Anadolu’nun batı ve güney kesimi ile Karadeniz’de yer alan Çoruh Vadisi; bu ağacın yetiştiği alanlardır. Bunlara ek olarak Manisa ve Denizli’nin küçük bir bölümünde de hünnap ağacı yetiştirildiği bilinmektedir.

 

Hünnap Ağacı En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Hünnap ağacı, dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Bu bağlamda; Kuzey Afrika, Çin, Suriye, Hindistan ve Türkiye hünnap meyvesi bakımından zengin sayılan ülkelerdir. Hünnap ağacı olgunlaşmak için çok sayıda iklime ayak uydurabilen bir ağaç türüdür. Ancak bu ağacın meyveleri sıcak bölgelerde daha iyi yetişmektedir.

 

İlginizi Çekebilir

Hünnap Meyvesi Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Xx

8.08.2022 11:38:49

Ayıptır zahmet edip bir bak metne kopyala çevir kopyala yapıştır. Tembel herif

Sctkt

12.02.2022 11:25:00

Kopyenin de, alıntının da, bu kadar cahilcesini hiç görmedim. Yahu kardeşim madem bilmediğin konu, Google’dan çeviriyi yaptırdın hiç bakmadın mı okumadın mı ? Dünya kadar yabancı krlşmr var, lütfen biraz duyarlı olalım.

Kerim Türk

26.12.2021 17:41:05

okuduğunuzdan hiçbirşey anlayamazsınız çünkü beyefendi. zahmet edip okumamış ingilizceden çeviriye basmış kopyalama yapıştır yapmış.

Mustafa Öztürk

24.11.2021 22:17:54

Okuduklarımdan bir şey anlayamadım .Cümleler düşük düzeltilmasine ihtiyaç var.

Ali Denizli

27.10.2016 13:40:09

300 adet iri meyve veren Hünnap fidanına ihtiyacım vardır. Nasıl temin edebilirim ? Fiyat nedir ? Saygılar

Ali Denizli

27.10.2016 13:38:02

Hünnap fidan ihtiyacım

(66402 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Hünnap Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Hünnap Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaçtır. Diğer adıyla Çigde ya da Ünnap da denilmektedir. Hünnap Ağacı Nasıl Yetişir? Hünnap ağacının meyvesi vitamin bakımından zengindir ve sağlık açısından türlü faydalar sağlar. Meyvenin sarı çiçekleri ise b...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi