• notifications1
  • menü

Bugün : 16 Nisan 2024 Salı

Enginar Yaş Çürüklüğü

(Erwinia Carotovora Subsp. Carotovora)

 

ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIK BELİRTİSİ

Hastalık etmeni toprakta saprofit olarak yaşayabildiği gibi, toprakta kalan hastalıklı bitki artıkları üzerinde ve bazı böceklerin pupaları üzerinde kışı geçirebilir.

Enginar Yaş Çürüklüğü

Bitkiye giriş çeşitli faktörlerin etkisiyle açılan yaralardan olur. Özellikle don ve dolu olaylarının görüldüğü aylarda hastalık şiddetli bir yayılma gösterir ve zarar oranı artar. Başlangıçta çiçek tomurcuğundaki yaprak kısmının siyahlaşıp, çürümesi şeklinde kendini belli eder. Hastalıklı tomurcukların gelişmesi, sağlamlara oranla yavaşladığından, küçükbaş oluşumu söz konusudur. Nemli dönem süresince hastalık, çiçek tomurcuğundan gövdeye ve hatta yapraklara geçerek tüm bitkiyi hastalandırabilir.

 

ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER

Enginar, patates, havuç, turp, domates, patlıcan, lahana, kereviz, marul, ıspanak, kabakgiller ve zambakgillerde görülür.

 

ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

  1. Bulaşık tarlalarda üretimden vazgeçilerek, en az 3-4 yıl konukçusu olmayan buğday, mısır gibi ürünler yetiştirilmelidir.
  2. Sık dikimden kaçınılmalı, bitkilerin havalanması sağlanmalıdır.
  3. Yağmurlama sulama sisteminden kaçınılarak bitkilerin ıslanması önlenmelidir.
  4. Hasta bitkiler üretim alanından uzaklaştırılarak imha edilmelidir.

 

ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ KİMYASAL MÜCADELE

Etkin bir Kimyasal Mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(04633 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Enginar Yaş Çürüklüğü Hastalığı (Erwinia Carotovora Subsp. Carotovora)

Enginar Yaş Çürüklüğü Hastalığı (Erwinia Carotovora Subsp. Carotovora)

Enginar Yaş Çürüklüğü (Erwinia Carotovora Subsp. Carotovora) ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIK BELİRTİSİ Hastalık etmeni toprakta saprofit olarak yaşayabildiği gibi, toprakta kalan hastalıklı bitki artıkları üzerinde ve bazı böceklerin pupaları üzerinde kışı geçirebilir. Bitkiye giriş çeşitli faktörlerin etkisiyle açılan yaralardan olur. Ö...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi