• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Genellikle Kronik Bademcik İltihaplarında Bademcik Keselerinde Oluşan Bademcik Taşları

Bademcikler adeta vücudumuzun dışarı açılan kapısı gibidir. Bağışıklık sisteminin en önemli organlarından bir olan bademcikler insan vücudunun korunmasında en ön safta bulunmaktadır. Dışarıdan gelen bütün mikroorganizmalar öncelikle bademcik tarafından tutulur ve vücuda girmesi büyük oranda engellenir. Bademcik tarafından tutulan mikroorganizmalar zaman zaman burada enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda bademcik taşları oluşmaktadır. Bademcik Taşı nedir, nasıl oluşur sorusunu cevaplamak amacıyla yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bademcik taşları ve bademcik taşlarının oluşma mekanizması farklıdır. Bademcik iltihapları mikroorganizmaların tonsiller tarafından yani bademcikler tarafından tutulması sonucu oluşur. Bademcik taşları ise bademciklerde bulunan crypts çukurlarında biriken sertleşmiş kitlelerdir. Solunum yollarından gelen mukus bu çukurlarda yemek artıklarıyla birlikte birikir ve sertleşmiş bademcik taşlarını oluşturur.

 

Bademcik taşlarının oluşmasında bademcik iltihapları, magnezyum ve kalsiyum tuzları, diş çürükleri ve yenilen yemeklerin artıkları rol almaktadır. Bademcik taşları ciddi sağlık sorunlarına yol açmayan fakat belirti ve bulguları ile kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır.

 

Bademcik Taşlarında Görülen Belirtiler Nelerdir ?

Bademcik taşlarının gösterdiği belirti ve bulguların şiddeti taşın boyutuna göre değişiklik göstermekle beraber şunları içermektedir;

  • Ağız oluşan kötü koku
  • Çene ve kulak boyunca yayılan ağrılar
  • Ağızda metalimsi bir tat
  • Öksürük krizleri
  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunma zorluğu
  • Boğazda batma hissi 

 

Bademcik Taşları Nasıl Önlenir ?

Bademcik taşları bademcik keselerinde meydana gelen tortulardır. Özellikle iltihapla beraber yemek artıklarının ağız içinde birikmesi bademcik taşlarının oluşmasında en önemli etkendir. Özellikle bademcik enfeksiyonun geliştiği zaman ağız bakımının yapılması ve yemek artıklarının temizlenmesi uzmandoktor.net ’e göre bademcik taşlarının oluşmasını büyük ölçüde önlemektedir.

Bademcik Taşları Nasıl Temizlenir ?

Bademcik taşları her ne kadar ciddi bir sağlık sorunu olmasa da ortaya çıkardığı belirtiler nedeniyle kişiye ve çevresine rahatsızlık verebilmektedir. Bademcik taşları büyük sorunlara yol açmadığı süre boyunca tedavi gerektirmez onun yerine bademciği evde yerinden çıkartmaya çalışılabilir.

Ağız içerisinde yapılacak olan tuzlu ve ılık su karışımı gargarası ile bademcik taşları keselerden düşebilmektedir. Ayrıca bademcik taşı problemi yaşayan kişiler dillerini kullanarak da taşı düşürebilmektedir. Bazı durumlarda ise tıbbi olarak tedaviye başvurulabilmektedir. İşte bademcik taşlarında kullanılan tedavi yöntemleri;

 

Lazerli Tedavi Yöntemi: Bu yöntemde hastaya lokal anestezi altında karbondioksit lazeri gönderilir. Bu lazer yöntemi ile taşın çevresi eritilerek düzleştirilir ve bademcik taşının düşmesi sağlanır. Eritilen bölgelerde daha sonrasında da taş oluşumu engellenmiş olur.

 

Küretaj Yöntemi: Bu yönteme büyümüş bademcik taşlarında başvurulmaktadır. Hastalara lokal anestezi altında yapılan bu işlemde bademcik taşları yerinden çıkarılır ve geriye kalan enkaz yıkama ile temizlenir.

 

Bademcik Ameliyatı: Tonsillektomi adı verilen bu tedavi yöntemi ile hastanın bademcikleri yerinden alınır. Bu tedaviye genelde sonraki aşamalarda lazer tedavisi ve küretaj işe yaramadığı zaman başvurulur. Bu tedavi yöntemi ile bademcikler vücuttan tamamen alındığı için %100 başarıyla hasta bademcik taşlarından kurtulur. Bu tedavi ülkemizde kulak burun boğaz doktorları tarafından yapılmaktadır ve komplikasyon riski oldukça düşüktür.

 

Bademcik taşları bademcik iltihabı yaşayan her kişide görülebilmektedir. Bu taşlar kişiye ve çevresindekilere özellikle ortaya çıkardığı kötü ağız kokusu nedeniyle rahatsızlık vermektedir. 45 gram ağırlığına kadar büyüyebilen bu taşlar yeterli bir ağız hijyenine sahip olunduğunda büyük ölçüde engellenebilmektedir. Düzenli olarak diş fırçalamak ve ağız solüsyonları kullanmak ağız sağlığının korunması için oldukça yeterlidir. Aynı zamanda ağız kokusunu önlemek ve çevreye rahatsızlık vermemek amacıyla ağız kokusu giderici spreyler kullanılabilir.

 

Kaynak : https://www.uzmandoktor.net/

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(49527 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bademcik İltihaplarında Oluşan Bademcik Taşları Nelerdir?

Bademcik İltihaplarında Oluşan Bademcik Taşları Nelerdir?

Genellikle Kronik Bademcik İltihaplarında Bademcik Keselerinde Oluşan Bademcik Taşları Bademcikler adeta vücudumuzun dışarı açılan kapısı gibidir. Bağışıklık sisteminin en önemli organlarından bir olan bademcikler insan vücudunun korunmasında en ön safta bulunmaktadır. Dışarıdan gelen bütün mikroorganizmalar öncelikle bademcik tarafından tutul...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi